← Back to blog

Ajankohtaisia näyttelyitä Tallinnassa ja Espoossa

Historiafoorumin vieraileva tutkija Heli Reimann ja yliopistotutkija Riku Hämäläinen ovat mukana toukokuussa avautuneissa, uusissa museonäyttelyissä.

Näyttely ja kirja Tallinn ´67 -jazzfestivaalista

Viron historiallisen museon Maarjamäen kartanon tallissa on esillä 12.5.-3.10.2021 Jazz Idealism 1967 -näyttely. Näyttely pohjautuu Tallinn ´67 -jazzfestivaaliin, ja sen on kuratoinut Taideyliopiston Historiafoorumin vieraileva tutkija Heli Reimann.

Tallinn ’67 -jazzfestivaali järjestettiin 11.-14.5.1967 Tallinnassa, Kalev-urheiluhallissa. Mukana menossa oli 26 yhtyettä sekä Neuvostoliitosta että muista maista. Maarjamäen kartanon tallin audiovisuaaliseen näyttelyyn on koottu festivaaliyleisön ajatuksia. Ilmassa on kysymyksiä idealismista ja todellisuudesta, vallasta ja mielestä sekä ihmisenä olemisen merkityksestä.

Näyttelyyn liittyy Heli Reimannin Tallinn 67´ Jazz Festival. Myths and Memories -kirja, joka julkaistaan syksyllä 2021. Näyttelyn rahoittajia ovat Koneen Säätiö sekä Viron kulttuurirahasto.

Gallen-Kallelan Museon yhteistyö avaa esineiden merkityksiä

Historiafoorumin yliopistotutkija, dosentti Riku Hämäläinen on tutkinut Aikakoneita ja utopioita: Kaukokaipuu -näyttelykokonaisuuden yhteydessä Akselin Gallen-Kallelan vierailua Amerikan alkuperäisväestön keskuuteen. Kuluneen talven ja kevään aikana Riku Hämäläinen on analysoinut Gallen-Kallelan Museon ja Suomen kansallismuseon taitelijalta hankkimat intiaaniesineet kartoittaen samalla niiden alkuperäisen kulttuurisen kontekstin. 

Aikakoneita ja utopioita: Kaukokaipuu -näyttelykokonaisuudessa mukana ovat Gallen-Kallelan Museo, Ainola ja Visavuori. Tarvaspään ateljeelinnan näyttely keskittyy matkustamiseen ja liikkumiseen. Näyttely kuljettaa kävijän taiteilija Akseli Gallen-Kallelan (1865-1931) mukana 1880-luvun Tyrväältä 1920-luvun New Mexicoon, vieraillen myös Raumalla sekä Konginkankaalla. Näyttelykokonaisuus on museoissa avoinna 8.5.2021-30.1.2022.

Lue myös Riku Hämäläisen blogipuheenvuoro Tarvaspään näyttelystä ja esineiden merkityksistä: Maryn mokkasiinit ja Kirstin kukkaro – Mitä esineet voivatkaan kertoa?

Dynamic interpretations of the past

The Uniarts Helsinki History Forum blog regularly publishes comments on topical themes and initiatives regarding the history of performing arts. The blog posts are written by researchers affiliated with the Uniarts History Forum. In their texts, the researchers shed light on both their own academic projects and the fields of arts and history research in general. The blog “Dynamic interpretations of the past” is a publication (ISSN 2736-9986). Editorial board: Anne Kauppala (editor in chief), Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen and Johanna Rauhaniemi (editorial coordinator).

Taideyliopiston Historiafoorumi -tutkimuskeskuksen blogissa julkaistaan säännöllisesti puheenvuoroja esittävien taiteiden historiantutkimuksen ajankohtaisista aiheista ja aloitteista. Blogikirjoitukset kertovat niin tutkimuskeskuksen tutkijoiden omien hankkeista kuin yleisemminkin historian- ja taiteentutkimuksen kentän ilmiöistä. “Dynamic Interpretations of the Past” -blogi on julkaisu (ISSN 2736-9986). Toimitusneuvosto: Anne Kauppala (päätoimittaja), Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen ja Johanna Rauhaniemi (toimitussihteeri),

I Konstuniversitetets Historieforums blogg publicerar vi regelbundet kommentarer och initiativ om scenkonstens och musikens historia. Våra bloggtexter är skrivna av de forskare som är affilierade vid Konstuniversitetets Historieforum. Texterna belyser såväl forskarnas egna akademiska projekt som forskningsfälten kring historie- och konstforskning i allmänhet. Bloggen “Dynamic interpretations of the past” är en publication (ISSN 2736-9986). Redaktionsråd: Anne Kauppala (ordförande för redaktionsrådet), Kaarina Kilpiö, Vesa Kurkela, Markus Mantere, Saijaleena Rantanen and Johanna Rauhaniemi (redaktionssekreterare)

Latest posts

Follow blog