← Takaisin blogiin

Viikon alumni Jaana Jokimies: Musiikin rakastajia kasvattamassa

Urkuri-pianisti Jaana Jokimies aloittaa aamunsa aurinkotervehdyksellä. Aktiivisen työelämän vastapainoksi tarvitsee rentouttavaa ja voimaannuttavaa vapaa-aikaa. Jaana joogaa, sauvakävelee, lukee ja tanssii. ”On tärkeää huolehtia omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan”, hän korostaa.

Teksti: Joni Vikki

Suuntana työelämä 

Jaanan ura piano- ja urkupedagogina ja taiteilijana alkoi jo opintojen aikana. Hän on opiskellut sekä pianon- että urkujensoittoa Helsingin ja Kuopion konservatoriossa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa esittävän säveltaiteen koulutusohjelmassa urkujensoittoa ja valmistui musiikin maisteriksi vuonna 1993. Parhaana muistona opiskeluvuosilta hänellä on jäänyt mieleen kesäkurssi Sveitsissä. Opettajina olivat muun muassa Marie-Claire Alain ja Guy Bovet, joiden monipuoliset pedagogiset taidot tekivät Jaanaan vaikutuksen. 

Jaana on opettanut pianonsoittoa 15-vuotiaasta lähtien. Ensin hänellä oli yksityisoppilaita ja viransijaisuuksia. Toimittuaan päätoimisena tuntiopettajana ensiksi Kuopion konservatoriossa Jaana siirtyi nykyiseen virkaansa Kotkan seudun musiikkiopistossa. Vararehtorina työskennellessään hän on hyötynyt myös opiskeluaikojen työkokemuksesta musiikkiopiston toimistossa. 

Jaanan urapolussa korostuvat yritteliäisyys, rohkeus ja armollisuus. Oman jutun voi löytää vain kokeilemalla, ja usein on mentävä mukavuusalueen ulkopuolelle. Hän haluaa viestittää nykyisille opiskelijoille luottamusta tulevaisuuteen: ”Kun tekee asiat mahdollisimman hyvin, voi luottaa siihen, että se kantaa hyvää hedelmää.” 

Opettaja ja taiteilija 

Opettajan työssä Jaana voi nähdä oppilaan kehityksen 8-vuotiaasta 18-vuotiaaseen asti. ”Huippuhetki ei välttämättä ole esimerkiksi hieno tutkinto vaan se, kun näkee oppilaan kehityksen, kun on ensin tehnyt oppilaan kanssa paljon työtä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi”, Jaana pohtii. ”Kaikista ei tule muusikkoja, mutta toivon mukaan musiikin rakastajia!” 

Työelämässä Jaana on huomannut sen, kuinka tärkeitä ovat sosiaaliset taidot, kuten yhteistyökyky, toisten ihmisten kunnioittaminen ja joustavuus. Pedagogit työskentelevät usein erilaisten musiikkioppilaitosten suurissa työyhteisöissä, joissa sosiaaliset taidot nousevat aivan erityiseen asemaan.  

Jaanan ammattitaitoa on tukenut koulutuksen lisäksi oma taiteellinen työskentely, kuten konsertoiminen, yhteistyö eri kollegoiden kanssa, alan edustajien tapahtumat ja erilaiset projektit. ”Konsertointi tukee pedagogina toimimista. Olen kiitollinen, kun olen pystynyt pitämään sen niin isona osana elämää kaikki nämä vuodet”, Jaana kertoo. 

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Kuulolla-blogissa.

Kuulolla

Tässä blogissa kerromme sanoin ja kuvin siitä, mitä tapahtuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian luokkahuoneissa ja käytävillä, arjessa ja juhlassa, ehkäpä joskus jopa konserttilavan takana! Tapaamme ajankohtaisia ihmisiä, jotka kertovat siitä, mitä juuri nyt on meneillään. 

Latest posts

Seuraa blogia