← Takaisin blogiin

Ottaako klassinen kitaramusiikki vaikutteita rockista?

”Tottakai! Jo varhaiset kitarasäveltäjät ovat käyttäneet kaikenlaista musiikkia rakennusaineenaan. Klassisessa kitaramusiikissa on vaikutteita eri musiikkikulttuureista: kiinalaisesta pipa-luutusta arabialaisen ud-luutun kautta jazziin, folk-musiikkiin ja rockiin saakka.

Kitara, kuten muutkin näppäilysoittimet ovat aina kulkeneet ihmisten mukana. Etelä-Amerikassa kitaramusiikissa on käytetty paljon perkussiivisia elementtejä jo kauan ennen nykyään suosittua slap-kitaratekniikkaa. Kitaran historia ulottuu 500 vuoden päähän. 1500- ja 1600-luvuilla kitara ja muut näppäilysoittimet olivat erityisen merkittäviä. Vain harvat sen aikaiset kitarat ovat säilyneet hyväkuntoisina tähän päivään saakka. 1700-luvun lopulla alkoi konserttiflyygeleiden valtakausi. Mozartin ja Brahmsin kaltaiset säveltäjät eivät säveltäneet musiikkia kitaralle, vaikka samaan aikaan oli paljon kitarasäveltäjiä. Vasta 1900-luvulla sävellysten määrä kitaralle jälleen lisääntyi, kun laajempi joukko säveltäjiä kiinnostui soittimesta.

Kaiken kaikkiaan onhan se ihmeellistä kuinka rikkaan sävyjen maailman saa pelkällä kynnen ja sormen kosketuksella kieliin ilman sähköä!”

Ismo Eskelinen, klassinen kitaristi ja kitaransoiton lehtori.

Teksti on julkaistu alun perin Taideyliopiston Issue X -lehdessä, joka ilmestyi helmikuun Image-lehden välissä.

Näin selviät nykytaiteesta

Blogissa Taideyliopiston asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin nykytaiteen kysymyksiin.

Onko mielessäsi kysymys, mitä haluaisit kysyä? Lähetä ehdotuksesi: viestinta(at)uniarts.fi (laita otsikkokenttään: Nykytaidekysymys).

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia