← Takaisin blogiin

Sielut on vielä herkkinä

Projektipäällikkö, teatteritoimija Piia Kleimolan mukaan nyt jos koskaan me tarvitsemme kaikki keinot, millä lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta, tulevaisuuden uskoa ja kaikin puolista henkistä hyvinvointia vahvistetaan.

Mieleeni on jäänyt keväinen ilta kahdentoista vuoden takaa, kun kotiuduimme silloin kuusivuotiaan poikani kanssa ja hissimatkalla hän sanoi näin: ”Lapsi ei ole vielä valmistunut aikuiseksi, sielut on vielä herkkinä ja elimistö. Siksi lapsia pelottaa vähän kaikki asiat.” Pojan pohdinta oli niin hieno, että kirjoitin sen silloin heti kalenterin sivulle sanasta sanaan. Onneksi. Olen palannut tähän usein – ja teen sen taas.  

Viime aikoina pelko ja epävarmuus ovat olleet turhan usein meitä aikuisiakin ohjailevia voimia. Tuntuu kuin huonot uutiset eivät loppuisi ollenkaan. Juuri kun luulimme pahimman koronakurjimuksen hellittävän, tulivat tilalle raadolliset sotauutiset. Monien mieltä painaa ilmastoahdistus, taloushaasteet ja mielenterveysongelmat. Uskomme tulevaisuuteen on koetuksella. 

Huomaan itsekin aika ajoin merkityksettömyyden tunnetta, kun isojen haasteiden äärellä on mukana tulevaisuutta luotsaavassa kehittämistyössä. Iltaisin väsyneenä hiipii turhautuminen ja periksi antamisen tunnelmat, ja sitten onneksi aamulla on taas voimia sekä halua sitkeästi jatkaa eteenpäin – tulevaa suunnitellen.  

Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 juuri tässä ja nyt, on tärkeämpää tulevaisuususkotyötä kuin aluksi osasin ajatellakaan. Draama- ja teatteriopetuksessa käsitellään juuri niitä elämänalueita, joita mikään tiede tai muu oppiaine ei pysty tunnetasolla kohtaamaan. Leikki ja taidetoiminta tekevät tavallisista ja arkipäiväisistä asioista erityisiä. Taidetoiminta on erityiseksi tekemistä. Taide tuo myös esille uutta ajattelua – jotain, mitä ei vielä ole. Tai jotain, mitä kohti voisimme mennä.  

Nyt jos koskaan tarvitsemme kaikki keinot, millä lasten ja nuorten turvallisuuden tunnetta, tulevaisuudenuskoa ja kaikenlaista henkistä hyvinvointia vahvistetaan. Lasten ja nuorten kanssa toimiessa voimme samalla itsekin paremmin. Lapset ja nuoret auttavat meitä muistamaan, miksi lamaantuminen ja periksi antaminen eivät ole vaihtoehtoja.  

Eli jatkakaamme sielut herkkinä eteenpäin. Huomennakin.

Teksti: Piia Kleimola

Piia Kleimola
Piia Kleimola

Tulevaisuuspohdintoja esittävien taiteiden koulutuksesta

Blogissa pohditaan taidekoulutuksen tulevaisuutta asiantuntijapuheenvuorojen kautta sekä seurataan Esittävien taiteiden koulutuksen visiotyö 2030 -hankkeen etenemistä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia