Näin selviät nykytaiteesta

Taideyliopiston asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin nykytaiteen kysymyksiin.

Tietoa blogista
Henkilöitä seuraamassa taide-esitystä

Uusimmat

Näytä: Kaikki
  • Mitä tekee sovittaja?

    Millainen on sovittajan rooli ja tehtävä eri musiikillisissa konteksteissa, kuten orkesteri-, kuoro- tai bändimusiikissa? Kysymykseen vastaa Sibelius-Akatemian lehtori Tapio Tuomela.

  • Kuvataideakatemian opettaja tarkastelee maalausta toinen silmä kiinni. Opiskelija katsoo vieressä. Molemmat seisovat maalaustelineen takana, taustalla näkyy maalaustarvikkeita.

    Jos haluaisi tehdä testamenttilahjoituksen taiteelle, pitääkö olla varakas?

    Yksityishenkilöt voivat halutessaan tukea Taideyliopiston eri taiteen alojen opiskelua esimerkiksi testamenttilahjoituksin. Toisinaan lahjoitusta suunnittelevia kuitenkin askarruttaa, onko oma testamenttilahjoitus liian pieni. Pitääkö siis olla varakas, voidakseen tehdä testamenttilahjoituksen? Kysymykseen vastaa Taideyliopiston tukisäätiöiden asiamies Anni Pokki.

  • Kolme lasta istuu teatterilavalla yhdessä kirjoittaja Nora Rinteen kanssa keskustelemassa.

    Miten lastenteatteria pitäisi tehdä?

    Voiko lapsille tehdä teatteria samalla tavalla kuin aikuisille vai pitäisikö siinä ottaa huomioon asioita, joita ei aikuisille tehtäessä tarvitse erikseen miettiä? Kysymykseen vastaa esitystaiteilija ja väitöstutkijamme Nora Rinne.

  • Millaisilla elementeillä voidaan luoda pelottavaa musiikkia?

    Pyhäinpäivän, kekrin ja halloweenin lähestyessä on oivallinen ajankohta pohtia pelon ja jännityksen elementtejä – esimerkiksi sitä, mikä tekee musiikista pelottavaa. Millaisilla elementeillä kauhun tunnelmaa luova musiikki syntyy? Sibelius-Akatemian musiikkiteknologian koulutusohjelman lehtori Matti Strahlendorff vastaa kysymykseen.

  • Miksi perinteiset tekniikat ovat nyt taideopiskelijoiden suosiossa?

    Viime aikoina kuvataiteen opiskelijat ovat alkaneet kiinnostua enemmän perinteisemmistä tekniikoista. Kysyimme Taideyliopiston Kuvataideakatemian nykytaiteen tutkimuksen professori Riikka Haapalaiselta, mistä ilmiössä on kyse.

  • Jyri Numminen, mikä on haastavinta musikaalitekstin suomentamisessa?

    Kysyimme Tick, Tick… Boom! -musikaalin suomentaja, koreografi Jyri Nummiselta, mikä musikaalin suomentamisessa on kaikkein haastavinta.

  • Aleksanteri Wallius soittaa Musiikkitalon urkuja konsertissa.

    Millaista on soittaa Musiikkitalon uusia urkuja?

    Rieger-urkujen soittaminen on nautinto ja etuoikeus, mutta ei kovin helppoa, toteaa urkujensoiton opiskelijamme Aleksanteri Wallius.

  • Kuva Elina Knihtilästä

    Elina Knihtilä, mitä on näyttelijän karisma?

    Karismaattisuus on katsojan silmässä. Näyttelijäntaiteen professorillemme Elina Knihtilälle karisma merkitsee vaikutelmaa sataprosenttisesta läsnäolosta.

  • Naisoletettu katsoo teosta näyttelyssä.

    Miten saisi taidenäyttelystä katsojana enemmän irti?

    Kiinnostavia näkökulmia voi saada esimerkiksi lukemalla näyttelytekstejä, miettimällä teosta suhteessa taiteilijan sille antamaan nimeen tai pohtimalla sitä, miten teokset on ripustettu suhteessa tilaan. Taiteeseen on monia oikeita reittejä, vastaa nykytaiteen tutkimuksen professori Riikka Haapalainen. 

Lataa lisää

Tietoa blogista

Blogissa Taideyliopiston asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin nykytaiteen kysymyksiin.

Onko mielessäsi kysymys, mitä haluaisit kysyä? Lähetä ehdotuksesi: viestinta(at)uniarts.fi (laita otsikkokenttään: Nykytaidekysymys).