← Takaisin blogiin

Fagottiyhteistyötä Tampereella

”Kiitän Sibelius-Akatemiaa
mahdollisuudesta luoda kontaktia musiikkiyliopistoon ja erittäin monipuoliseen fagottipedagogiin.”

Useiden ajankohtien siirtojen jälkeen Otto Virtanen vieraili Tampereen konservatoriolla 11. – 12.12.2021. Mukana yhteistyössä olivat konservatorion lisäksi PMO ja TAMK. Ajankohta eri syineen verotti osallistujia aika lailla, mutta näin Otolla oli aikaa enemmän keskittyä paikalla olijoihin.

Yksityistunteja pidettiin mestarikurssityylliin. Oppilaat saivat uusia ideoita musiikin tekemiseen ja soittamisen teknisiiin osa-alueisiin. Itsekin sain uutta ajateltavaa opettamisen laajaan kenttään. Yhdestä oppilaasta paljastui aivan uusi puoli, kun Otto osasi oikeassa kohtaa kysyä oikean kysymyksen. 8-vuotiaalla fagotistin alulla on oma sävellys työn alla. Kuulemma vartin mittainen soolofagottiteos siitä on tulossa. Tällä hetkellä vasta ensimmäinen sivu valmis. Otto kun on ansioitunut myös säveltäjänä, sai oppilaani hyviä vinkkejä myös säveltämiseen.

Päivä päättyi molempina päivinä yhteiseen aikaan, johon olimme oppilaiden kanssa valmistelleet kysymyksiä. Kyseltiin Oton mielipiteitä fagotin merkityksestä hänelle sekä ihan puhtaasti soittotekniikoihin liittyviä kysymyksiä muun muassa lämmittelystä, kielityksestä, hengittämisestä ja hieman erikoisemmistakin tekniikoista, kuten kiertoilman käytöstä. Näitä kaikkia testailimme yhdessä. Toisella yhteistunnilla lisäksi soitimme fagottiyhtyeellä muutaman kappaleen Otolle ja saimme siihenkin hyviä vinkkejä.

Viikonloppuun sisältyi myös soitintestailua ja -arviointia. Erityisesti yksi oppilas sai tästä paljon apua, koska hän on hankkimassa ensimmäistä omaa soitinta.

Kiitän mukaan osallistuneiden Tampereen musiikkioppilaitosten puolesta Sibelius-Akatemiaa ja erityisesti Otto Virtasta tästä mahdollisuudesta luoda kontaktia musiikkiyliopistoon ja erittäin monipuoliseen fagottipedagogiin.

Teksti: Timo Jäntti, Tampereen konservatorion fagotinsoiton opettaja

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia