← Takaisin blogiin

Fasismin lumo, musiikkiaktivismi ja keinoälyperintö: kulttuurista musiikintutkimusta kirjoittamassa ja viestimässä

Tervetuloa uuden Taideyliopiston blogin pariin!

Musiikki on maailmojen välinen silta, se ravistaa ja innoittaa meitä. Saamme siitä myös tarvittaessa mielenrauhaa ja mielihyvää.

Julkaisemme jatkossa kulttuurisen musiikintutkimuksen kandidaatinohjelman opiskelijoiden, henkilökunnan ja vierailevien opettajien blogitekstejä noin kerran kuukaudessa – pysykää siis tällä kanavalla. Olen itse ohjelman lehtori ja vastaan blogin pyörittämisestä.

Kirjoittaja esittelemässä itsensä kandidaarinohjelman esittelytilaisuudessa syksyllä 2022. Kuva: Jenni Latva.

Blogin idea syntyi osana opetustoimintaa.

Mikä yhdistää otsikkoni ilmiöitä? Taideyliopiston Seinäjoen yksikössä toimiva kandidaatinohjelmamme esittelee tulevissa blogipostauksissa koko kevään kestäneen Kirjoittamisen lajit ja tiedeviestintä -kurssin satoa.

Tähän liittyen järjestämme tiistaina 7.5.2024 klo 12.15-14.15 Kalevan Navetan Kammio-salissa ja etäyhteydellä zoomissa Kulttuurista musiikintutkimusta tiedeviestimässä -seminaarin, jossa ohjelman opiskelijat käyvät läpi kurssimme teemoja.

Opintojakso tarkoituksena on ollut perehdyttää opiskelijat tutkimuksellisen tiedon soveltamisen ja esittämisen tapoihin niin luennoilla kuin pienryhmätyöskentelyllä. Tutustuimme yhdessä erilaisiin kulttuurisen musiikin tutkimuksesta viestimisen kannalta keskeisiin tekstityyppeihin ja median formaatteihin. Blogitekstin tuottaminen on ollut osa kurssin suoritusta.

Opiskelijat voivat halutessaan julkaista kirjalliset, äänelliset ja audiovisuaaliset työnsä. Tätä varten olemme muun muassa perustaneet YouTube-kanavan, SoundCloud-tilin ja tämän blogin. Hetken tuumailtuamme tajusimme nimenomaan blogin mahdollisuudet pitkäjänteisenä tiedotuskanavana ja erilaisten opetus- ja tutkimusideoiden ponnahduslautana. Siksi tulemme panostamaan sen jatkuvuuteen.

Kurssilla jakauduttiin kolmeen pienryhmään, jotka ovat työskennelleet niin itsenäisesti kuin ohjatusti läpi kevään. Ne esittäytyvät ja esittelevät seminaarissa töitään ja työskentelytapojaan.

Ryhmät ovat seuraavat:

I Fasismin lumo, musiikki ja teatteri
(Helmi Männistö, Iiris Nieminen ja Ilkka Vuorto)

II Aktivistinen musiikintutkimus ja yhteiskunta
(Farida Albrecht, Sari Löytynoja ja Ukko Vuorela)

III Kansanmusiikista keinoälyperintöön
(Saana Helin, Emma Lammela ja Niina Nokia)

Nämä kolme teemakokonaisuutta ovat olleet sekä haastavia että mielenkiintoisia. Ne kiinnittyvät useisiin akateemisiin projekteihin ja yhteen tutkimusyhdistykseen. Niitä yhdistää rahoitus Koneen Säätiöltä. Fasismin lumo ja affektiivinen perintö suomalaisessa kulttuurissa on johtamani hanke, joka toimii vuosina 2021–2025. Se yhdistää tieteentekoa ja taiteellista työskentelyä. Suoni ry on aktivistista musiikintutkimusta monipuolisesti harjoittava tutkimusyhdistys, johon kuuluu jäseniä useista eri yliopistoista. Musiikkiperinnön moninaisuus Suomessa on professori Antti-Ville Villénin johtama hanke, joka toimii vuosina 2023–2025. Puhuvat koneet – elektroninen ihmisääni tunteiden ja itseymmärryksen tulkkina 1960–2020 oli dosentti Pertti Grönholmin johtama hanke, joka oli rahoitettuna 2018–2022.

Yhdessä nämä merkittävät avaukset ovat ruokkineet opiskelijoidemme mielikuvitusta. Lämpimästi tervetuloa kuulemaan miten!

Tiistain 7.5. tilaisuuteen voi tulla paikan päälle Seinäjoelle, Kalevan Navetan Kammio-seminaarihuoneeseen (Nyykoolinkatu 25). Tilaisuutta on myös mahdollista seurata etänä Zoomissa: https://uniarts.zoom.us/j/64912808422 (Passcode: 831699).

Tilaisuuteen on kaikin tavoin vapaa ja esteetön pääsy. Edellytämme vain uteliasta mieltä ja asiallista käytöstä.

Seminaarin jälkeen julkaisemme tosiaan blogitekstejä tällä alustalla. Muita kurssin tekstejä pyrimme julkaisemaan muuallakin, mutta itsellemme loimme seuraavat suorat kanavat ääntä ja liikkuvaa kuvaa varten:

Podcastit: https://soundcloud.com/cultural-study-of-music

Videot: https://www.youtube.com/@CulturalStudyOfMusic 

Lisätietoja:

FT, dosentti Kimi Kärki
Lehtori, Kulttuurinen musiikintutkimus

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Seinäjoen yksikkö
kimi.karki@uniarts.fi; 050 576 6668

Kulttuurinen musiikintutkimus ajassa

Tässä blogissa julkaisemme Taideyliopiston Seinäjoen yksikössä toimivan kulttuurisen musiikintutkimuksen kandidaatinohjelman opiskelijoiden, opettajien ja vierailijoiden tekstejä. Niitä yhdistää ennakkoluulottomuus, uteliaisuus ja kriittisyys. Blogimme ytimessä ovat musiikin kulttuurihistoriaan, kulttuuriperintöön, taidefilosofiaan ja tulevaisuuteen liittyvät pohdinnat. Koulutusohjelmamme: https://www.uniarts.fi/koulutusohjelmat/kulttuurinen-musiikintutkimus-kandidaatti/  

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia