← Takaisin blogiin

Kansanmusiikkia Vaasassa

Sibelius-Akatemian kansanmusiikin opettajat Suvi Oskala, Kirsi Ojala ja Emilia Lajunen vierailivat 5.-7.10.2018 Vaasan Kuula-opistolla opettamassa viikonlopun mittaisella kurssilla. Opetukseen osallistui noin 35 opiston oppilasta opettajineen.

Laten orkesteri lavalla

Osallistujina oli opiston jousi- kuin puhallinopiskelijoita ja soitinvalikoima olikin jo lähtökohdiltaan laaja. Mukana oli viuluja, selloja, huiluja, klarinetteja, trumpetteja, saksofoni ja käyrätorvi. Omien soittimiensa lisäksi opiskelijat pääsivät tutustumaan kansansoittimien kuten pitkähuilujen, luikkujen, jouhikkojen ja harmoonin soittoon ja sointimaailmaan. Loppukonsertissa edellä mainittujen lisäksi soivat myös kitara, basso ja nyckelharpa.

Kansanmusiikkiviikonloppun aikana keskityttin korvakuulolta soittamiseen, takapotkun ja puntin löytämiseen musiikissa, kehorytmiikkaan, liikkeen ja laulun kautta opettelemiseen, yhdessä musisoimiseen ja improvisointiin. Improvisoiden luotiin muun muassa metsän ja meren äänimaisemia. Kurssilaiset pääsivät myös sanoittamaan rekilauluja. Kuula-opiston opettajat olivat aktiivisesti mukana koko viikonlopun ajan. 

Kurssin loppukonsertissa ’FOLK’ kuultiin opiskelijoiden ja opettajien yhdessä soittamana neljä sävelmää: kaksi rekilaulusovitusta ’Mettän polkuja’ ja ’Likka istu kivellä’, Leija Lautamajan säveltämä sottiisi ’Vill du flyga?’ ja ’Hukkuneen valssi’. Näiden lisäksi kurssin opettajat Emilia Lajunen ja Suvi Oskala soittivat kuulijoille kantaesityksen Libero Mureddun ’Autoritratto no. 2’ -teoksesta kahdelle viisikieliselle viululle sekä Jalasjärveläisen Tauno Käpylän polkan ohjelmistostaan. Näiden jälkeen kurssin kaikki opettajat esittivät ’Norjalaisen sottiisin’, johon Vaasan opiskelijat tutustuvat lisää kurssin jälkeen syksyllä.

Konsertin jälkeen kurssilaisilla ja heidän perheillään oli mahdollisuus tutustua jo aiemmin mainittujen kansansoittimien lisäksi puusarvien, munniharppujen, lirujen, mänkerien soittamiseen ja äänen tuottamiseen soitinkokeilupajassa.

***

Vierailu oli osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyötä ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia