← Takaisin blogiin

Kanteleen sormiharjoituksia Lahdessa

Lahden konservatorion ja Hämeenlinnan Sibelius-opiston kanteleensoittajat pääsivät syventymään kanteleensoiton tekniikan saloihin Lahden konservatoriolla lauantaina 30.9. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakuntavierailu toteutettiin kanteleen osalta sormiharjoitustyöpajoina. 

Kurssin kouluttajat Eva Alkula ja Jenni Kaarina julkaisivat reilu vuosi sitten sormiharjoituskirjan, jota olikin kantelepedagogien keskuudessa kauan kaivattu. Kirjaan oltiin etukäteen tutustuttu niin Lahdessa kuin Hämeenlinnassakin. Kyseisen kirjan harjoituksille rakentui myös tämä kurssi. Oppilaiden keskuudessa kirja on ollut hyvin pidetty. Harjoitukset ovat soittajalle loogisia ja miellyttäviä soitettavuudeltaan ja ne ovat kiehtoneet oppilaita inspiroivilla nimillään, kiinnostavilla sävelkuluillaan ja harmonioillaan. Monen oppilaan toive niin Lahdessa kuin Hämeenlinnassa oli jo ennen kurssiakin kuultu: ”Voitaisko taas ottaa jotain sieltä sormiharjoituskirjasta?”

Lahdessa meillä oli siis ilo saada työstää näitä harjoituksia itse tekijöiden kanssa!

Osallistumismahdollisuutta kurssille oli tarjottu kaikille soittajille 2.pk -tasoisista ylöspäin. Samaan aikaan pyyhkäissyt flunssa-aalto vähän rajasi osallistujamäärää, mutta saimme kyllä mahtavan ja innokkaan porukan hämeenlinnalaisia ja lahtelaisia soittajia kasaan!

Sormiharjoitustyöpajoissa keskityttiin kirjan sisällön tavoin kanteleen soiton keskeisiin teknisiin asioihin, jotka luovat hyvän pohjan niin innokkaille harrastajille kuin mahdollisille tulevaisuuden huipuillekin. Harjoiteltiin mm. painon siirtoa sormella toiselle, peukalon toimintaa, mietittiin käsivarsien käyttöä, kyynärvarren kiertoa sekä rentoutusta osana soittoa. Kurssilla oli kiva ja rento tunnelma ja siellä käytetyt työtavat olivat monipuolisia. Kehorytmiikan ja improvisaation kautta haettiin lisäpontta sekä vapautuneisuutta harjoiteltuihin asioihin. Soittajat keskittyivät upeasti ja kuuntelivat tarkkaavaisesti opettajien ohjeistuksia! Isossa porukassa aika kului kuin siivillä ja ennakkosuunnitelmasta poiketen suuri osa soittajista osallistuikin yhden työpajan sijasta useampaan työpajaan. Ryhmässä teknisiin asioihin jaksettiin keksittyä upeasti ja pieni ryhmäpaine toi positiivisella tavalla myös liikettä soittajien käsivarsiin. Eräs soittaja toivoikin kurssin jälkeisellä soittotunnilla: ”Tällaisia kursseja voisi olla vaikka joka viikko!”

Kurssi päätettiin työpajojen jälkeen kaikkien kurssille osallistuneiden soittajien yhteiseen konserttiin Lahden konservatorion Felix Krohn -salissa. Konsertissa soittajien läheiset pääsivät kuulemaan kurssilla hiottuja harjoitteita. Kanteleet soivat upeasti isona orkesterina salissa ja saimme hienon päätöksen tälle hedelmälliselle oppilaitosyhteistyölle. Toivottavasti saamme sille myös jatkoa!

Sydämellinen kiitos Taideyliopiston Sibelius-Akatemialle tästä upeasta mahdollisuudesta! Lämmin kiitos Eva Alkula ja Jenni Kaarina kurssin annista sekä Eva, Jenni ja Sanna Pitkänen-Eerolainen mutkattomasta yhteistyöstä kurssin järjestelyissä! 

Mirva Minkkinen
Kanteleensoiton lehtori, Lahden konservatorio 

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia