← Takaisin blogiin

Kohti tulevaisuuden Taideyliopistoa

Taideyliopiston neljäs toimintavuosi on takana. Otimme sen aikana aimo harppauksia eteenpäin kohti uutta visiotamme, jonka mukaan taide tekee tulevaisuuden.

Uskomme vahvasti siihen, että taiteella on tärkeä rooli yhteiskuntaa uudistavana voimana. Taide on elinvoiman, tuoreen ajattelun ja vuorovaikutuksen lähde, joka parhaimmillaan avaa kokonaan uusia keskusteluja ja kykenee näkemään pitkälle tulevaisuuteen.

Taideyliopiston tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen yhteinen kehittäminen ja tutkimuksen kansainvälisen profiilin nostaminen ovat meille tärkeitä. Tämä kehitystyö sai uutta vauhtia, kun musiikkikasvatuksen professorina aiemmin työskennellyt Lauri Väkevä aloitti viime syksynä työnsä tutkimuksesta vastaavana vararehtorina. Tutkimustoiminnastamme on jo lupaavia tuloksia: Taideyliopiston koordinoima ArtsEqual-hanke sai Suomen Akatemian ensimmäisessä arvioinnissa erinomaista palautetta. Hankkeessa tutkitaan, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Vuonna 2016 myös kaikki perustutkinto- ja tohtorikoulutuksen määrälliset tavoitteet täyttyivät tai ylittyivät, mikä on osoitus Taideyliopiston kauttaaltaan laadukkaasta työstä.

Muiden suomalaisyliopistojen tapaan myös Taideyliopiston rahoitusnäkymät heikkenevät. Nyt alkanut loiva lasku asettaa meidät uuteen tilanteeseen, varsinkin kun tilakustannuksemme ovat samalla kasvussa. Korkeatasoinen taidekoulutus tarvitsee asianmukaiset ja toimivat tilat, ja tiloista säästämiseen laadun kärsimättä on hyvin rajoitetusti mahdollisuuksia. Vuoden 2016 ylijäämäisestä tuloksesta huolimatta taidekoulutuksen menestyminen myös tulevaisuudessa vaatii huolellista suunnittelua. Valmistelemme siksi tarkempia suunnitelmia siitä, miten varmistamme toimintamahdollisuutemme tulevina vuosina.

Taideyliopistossa on vuoden 2016 aikana panostettu merkittävästi yksityisen rahoituksen lisäämiseen. Taide on lahja -kampanjassamme toteamme, että Suomi tarvitsee taidetta nyt enemmän kuin koskaan, sillä kyky ajatella luovasti on esimerkiksi kasvun ja innovaatioiden edellytys. Kampanjaamme tukee joukko suomalaisia eturivin taiteilijoita, jotka kaikki pohtivat omasta näkökulmastaan, mikä on taiteen yhteiskunnallinen merkitys. Viiden miljoonan euron keräystavoitteesta on tällä hetkellä koossa lähes neljä miljoonaa, ja kampanja jatkuu. Osana sitä alumnimme, kuvataiteilija Katja Tukiainen innostaa ohikulkijoita Kampin kauppakeskuksessa 1.4. osallistumaan yhteisöteokseen. Etsimme myös jatkuvasti uusia keinoja sille, miten Taideyliopisto voisi tarjota lisäarvoa yrityksille ja yhteisöille. Siksi olemme aloittaneet systemaattisen yritysyhteistyömallin kehittämisen. Sen tavoitteena on nostaa Taideyliopiston saamaa yksityisen rahoituksen määrää pysyvästi korkeammalle tasolle. Tämä vaatii kovaa työtä ja uudenlaista toimintakulttuuria, mutta olemme vakuuttuneita siitä, että yliopistomme ainutlaatuiset sisällöt ovat tukemisen arvoisia.

Taideyliopisto on ainutlaatuinen ja verkottunut yliopisto, joka tähtää taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainväliseksi suunnannäyttäjäksi. Siksi pohdimme tänä vuonna myös identiteettiämme ja teemme työtä sen kirkastamiseksi. Haluamme aktiivisesti kehittää edelleen omaa ääntämme vahvana yliopistona ja maineikkaiden akatemioidemme kotipesänä.

Jari Perkiömäki
rehtori

Puheenvuoroja taiteesta ja yhteiskunnasta

Tässä blogissa yhteisömme jäsenet nostavat esiin ajankohtaisia aiheita taidekentältä ja yhteiskunnasta.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia