← Takaisin blogiin

Kristallikruunuja ja samettiverhoja: tutkimus koulujen ja taidetoimijoiden yhteistyöstä Taidetestaajat-hankkeessa valmistunut

Koulujen vierailut taidelaitoksiin ovat taiteiden tasa-arvoista saavutettavuutta ja oppimista taiteissa edistävä toimintamuoto. Millaista ammattiosaamista näiden vierailujen laadukas toteuttaminen edellyttää?

Suomen kulttuurirahasto tilasi Taideyliopiston CERADA-tutkimuskeskukselta koulujen ja taidelaitosten yhteistyötä Taidetestaajat -hankkeessa tarkastelevan tutkimuksen keväällä 2018. Taidetestaajat-hanke oli Suomen Kulttuurirahastolta ja Svenska Kulturfondenilta 2010-luvun merkittävä kansallinen investointi nuorten taiteisiin osallistumiseen. Sen toteutumista on seurattu suurella kiinnostuksella kansallisesti ja kansainvälisesti.

Tutkimuksen toteutti FT Tarja Pääjoki, jonka loppuraportti Kristallikruunuja ja samettiverhoja : tutkimus koulujen ja taidetoimijoiden yhteistyöstä Taidetestaajat-hankkeessa julkaistiin huhtikuun lopulla Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Kokos-julkaisusarjassa.

Taidetestaajat –hankkeessa kaikki suomalaiset 8. luokat opettajineen matkustivat taiteiden äärelle. Opettajat ja taidealan ammattilaiset kohtasivat haasteita ja kehittivät hyviä käytäntöjä, joilla tukea nuorten myönteisiä taidekokemuksia. Retkipäivät olivat tervetullutta vaihtelua kouluarkeen. Taidetoimijoita innosti nuorille sopivan taidekasvatuksen ja ohjelmistojen pohdinta.

Tämä tutkimus tuo esiin opetus- ja taidealojen monialaisen yhteistyön ulottuvuuksia Taidetestaajat-vierailuilla. Eri alojen ammattilaisten mahdollisuudet kohdata toisiaan ja kokea osallisuutta vierailuprosessin toteutuksessa nousevat tärkeiksi tavoitteiksi. Nuorten taidekokemusten kannalta merkittävimmäksi asiaksi osoittautuu taidekasvatuksen ja yleisötyön laatu. Moninaiset ohjelmistot toimivat nuorille, jos heitä tuetaan uudenlaisen taiteen äärellä riittävästi.

Tarja Pääjoki: Kristallikruunuja ja samettiverhoja: Koulut ja taidetoimijat yhteistyössä Taidetestaajat-hankkeessa. Kokos 9. Taideyliopiston Teatterikorkeakoulu. 2021.
ISBN (pdf): 978-952-353-025-6
ISBN 978-952-353-035-5 (painettu)

Lue julkaisu julkaisuarkistossamme

Lue hankkeen esittely

Lue lisää Taidetestaaja-hankkeesta

Tekstejä taiteista

Monimuotoinen julkaisutoimintamme käsittelee esittävän taiteen, kuvataiteen, musiikin, tutkimuksen ja taiteellisen tutkimuksen kysymyksiä. Tästä blogista voit lukea julkaisutoimintamme kuulumisia. Lisätietoa julkaisujen saatavuudesta löydät Taideyliopiston Julkaisut-sivulta.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia