← Takaisin blogiin

Taiteilijoiden ratkaisut vähensivät lautashävikkiä  

Neljä taiteilijaa sai tehtäväkseen kehittää uusia tapoja vähentää lautashävikkiä Lapuan yläkoulussa. Taiteilijat lähestyivät kiperää haastetta eri näkökulmista, ja alustavat tulokset ovat erittäin rohkaisevia; testiviikkojen aikana lautashävikki väheni keskimäärin 17 %.

Kuvassa hävikkivaa'an edessä koululainen tyhjää lautastaan biojätteeseen.
Jenni Latva

Lautashävikin syntymiseen vaikuttavat samanaikaisesti monet tekijät, joista osa liittyy ruokailijoiden omiin tottumuksiin ja osa ruokailun sosiaaliseen ja fyysiseen ympäristöön. Taiteilijoiden ratkaisujen suunnittelujen tueksi esitettiin työstetyt tavoitteet, joihin vaikuttamalla lautashävikkiä voidaan vähentää; terveys ja hyvinvointi, sosiaaliset tavoitteet, ekologiset oppimistavoitteet sekä fyysinen ympäristö ja ruoka.

Lautashävikkiä on Lapualla mitattu jo useamman vuoden ajan, joten vertailu aikaisempiin saman ruokalistan päiviin oli mahdollista pitkältä ajalta. Alustavat tulokset ovat erittäin rohkaisevia; testiviikkojen aikana lautashävikki väheni keskimäärin 17 %.

Taiteilijoiden ratkaisut pisteytettiin ja pisteytys toimi tukena jatkoon pääsevien konseptien valinnassa. Pisteytyksessä huomioitiin luonnollisesti lautashävikki mutta myös taiteilijoiden oppilaille suuntaaman kysymyksen vastaukset ja itse toimintakuvauksen arviointi. Toimintakuvauksen arvioinnissa otettiin huomioon sen laatu, siihen vaadittavat resurssit, pitkän aikavälin kestävyys sekä siirrettävyys ja skaalautuvuus. 

Monialainen työryhmä kokoontui toukokuussa kuulemaan taiteilijoiden ratkaisuista ja niiden tuloksista. KUVA: Jenni Latva

Toukokuussa Huhtikuussa monialaisen työryhmän tapaamisessa valittiin jatkotestaukseen pääsevät konseptit. Ne ovat Iina Taijonlahden Rakas lautashävikki – Kirjeitä lautashävikistä ja Alexandra Furubackan Ravintola Ruokala. Näitä kahta ratkaisua testataan marraskuussa neljällä lapualaisella alakoululla. Voit lukea lisää taiteilijoiden ratkaisuista niitä käsittelevästä blogikirjoituksesta.

Nahistuneet naatit – koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Osarahoittajana on Seinäjoen yliopistokeskus. Hankkeen päätoteuttaja on Lapuan kaupunki ja Taideyliopisto ja Vaasan yliopisto ovat osatoteuttajina

Luova tulevaisuus

Yhteiskunnan eri osa-alueiden viheliäisiäkin haasteita voidaan ratkoa luovan ajattelun ja taiteellisen asiantuntijuuden keinoin. Blogin kautta pääset seuraamaan Taideyliopiston Seinäjoen yksikön hankkeita, jotka keskittyvät taiteellisen asiantuntijuuden mahdollisuuksiin. Uusimpana koulujen ruokahävikkiä, etenkin lautashävikkiä, ratkotaan taiteelllisen asianntuntijuuden keinon Nahistuneet naatit –  koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeessa. Aikaisemmin blogissa seurattiin TYVI – Taiteen ja yritystoiminnan välinen yhteistyö uuden liiketoiminnan mahdollistajana ja Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa hankkeiden toimenpiteitä. 

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia