Loppusuoran tuuletukset
Kerätyt kokemukset ja esimerkit nivoutuivat yhteen hankkeen loppuseminaarissa ja -julkaisussa.
Puolitoistavuotinen hankkeemme on loppumetreillä. Taaksepäin katsottuna on matkaa taitettu aikamoisesti. Matka on kuitenkin ollut sen arvoinen, vaikka välillä korona on meitäkin kurittanut eikä toimenpiteisiin ole pystytty tarttumaan aivan sillä intensiteetillä, mitä ilman rajoituksia olisi pystytty. Kaikesta on kuitenkin selvitty ja kunnialla.
Aihepiiri oli vielä hankkeen alkaessa suurimmalle osalle yrityksistä ja taiteilijoista tuntematon. Tien avaajan rooli ei koskaan ole helppo, mutta mukaan lähteneet yritykset ja taiteilijat olivat avarakatseisia ja antoivat prosessin viedä mukanaan. Kaikkien osapuolten innostus prosessista oli hienoa havaita ja kaikki hankkeen toimenpiteiseen osallistuneet antoivatkin sen viedä mukanaan. Kenellekään emme voineet luvata, mitä hankkeen lopputuloksena olisi. Heitimme ilmaan vain villejä arvauksia, jotka täyttyivät kyllä kaikkien odotusten mukaisesti ja ylikin.
Yhdistimme kolme eteläpohjalaista ruokaketjuun kytköksissä olevaa yritystä ja kuusi taiteilijaa. Tästä tuloksena saimme kuusi taiteellista ratkaisukonseptia, joilla vastattiin yritysten esittämiin haasteisiin. Konseptit keskittyivät haasteisiin varmasti erilaisesta suunnasta kuin kukaan olisi arvannutkaan. Mukana olleista yrityksistä jokainen totesi, etteivät olleet tienneet tämänkaltaisesta taiteellisesta asiantuntijatyöstä ja hahmottelivatkin jo tulevaa uudet ajatukset mielessään.
Hankkeen loppuseminaari pidettiin toukokuun lopussa Seinäjoella Kalevan Navetassa. Tilaisuudessa julkaistiin myös loppujulkaisu Luova tulevaisuus – Kokemuksia taiteellisesta asiantuntijuudesta elinkeinoelämässä, jossa on kuvattu mm. taiteilija–yritys-yhteistyöpilotointi suhteellisen tarkasti. Julkaisu on vapaasti luettavissa osoitteessa: https://taju.uniarts.fi/handle/10024/7563.
Toivomme, että hankkeen myötä saadut kokemukset inspiroivat muitakin antamaan mahdollisuuden taiteellisen ajattelun kautta syntyneille luoville ratkaisutavoille, sillä jos kuka niin taiteilija on luovuuden asiantuntija.
TYVI-hankkeen taiteilija–yritys-yhteistyöprosessi mukailee aikaisemmin IRM-Tool -hankkeessa tehtyä Luova meri -osatoteutusta. Innovation Resource Moderating Tool -hankkeen ja Taiteen edistämiskeskuksen vuonna 2019 yhteistyössä toteuttamassa projektissa seitsemän eri alan ammattitaiteilijaa ratkoivat meriteollisuuden yritysten esittämiä haasteita.
Luova tulevaisuus
Yhteiskunnan eri osa-alueiden viheliäisiäkin haasteita voidaan ratkoa luovan ajattelun ja taiteellisen asiantuntijuuden keinoin. Blogin kautta pääset seuraamaan Taideyliopiston Seinäjoen yksikön hankkeita, jotka keskittyvät taiteellisen asiantuntijuuden mahdollisuuksiin. Uusimpana koulujen ruokahävikkiä, etenkin lautashävikkiä, ratkotaan taiteelllisen asianntuntijuuden keinon Nahistuneet naatit – koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeessa. Aikaisemmin blogissa seurattiin, nyt jo päättyneiden, hankkeiden TYVI – Taiteen ja yritystoiminnan välinen yhteistyö uuden liiketoiminnan mahdollistajana ja sen jatkohankkeen ”Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa” toimenpiteitä.
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia