← Takaisin blogiin

Mestariopettaja kylässä!

”Kurssi näytti, että meillä on kasvamassa Oulun seudulla monia lahjakkaita sekä innostuneita lapsia ja nuoria. Tämänkaltainen yhteistyö on tarpeellista ja erittäin tervetullutta.”

Seitsemänvuotias Josefiina Kurtti saa oppia Janne Malmivaaralta, pianossa Sanna Smolander.

Saimme jälleen tänä keväänä mahdollisuuden maakuntayhteistyöhön Limingan seudun musiikkiopiston kanssa ja pystyimme järjestämään Janne Malmivaaran mestarikurssin oppilaitostemme viulisteille Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen tuella. Tällä kertaa halusimme antaa mahdollisuuden myös nuoremmille oppilaille tulla yksityistunneille, ja tämä mahdollisuus innosti monia oppilaita kevään aikana harjoittelemaan kappaleita kurssia varten.

Kurssi näytti sen, että meillä on kasvamassa Oulun seudulla monia lahjakkaita sekä innostuneita lapsia ja nuoria, ja tämänkaltainen yhteistyö on tarpeellista ja erittäin tervetullutta. Vaikka kurssin ajankohta sijoittui lukukauden loppuun, ilahduttavasti tunneilla oltiin myös seuraamassa toisten opetusta.

”Kuuntele aina kaunista ääntä!”

Positiivinen suhtautuminen jokaiseen oppilaaseen näkyi soittotunneilla. Pienestäkin edistysaskeleesta tuli kiitos ja tämä sai oppilaan innostumaan ja yrittämään vielä enemmän. Jousikäden rentoutta ja sormien joustavuutta, viulukäden sormien täsmällisyyttä ja ennen kaikkea viulun kaunista sointia etsittiin jokaisella seuraamallani tunnilla. ”Unisia vasureita” koitettiin virkistää, pyyhkiviä jousenvetoja kiinteyttää ja kaikkea turhaa puristusta hellittää.

Omien oppilaiden tuntien seuraaminen oli jälleen todella opettavaista opettajillekin, joskus näkee vähän matkan päästä vielä tarkemmin, missä oppilaan kehityksessä mennään. Toisaalta vierailevan opettajan opetusta seuraamalla sai myös vahvistusta asioille, joita itsekin on tunneilla opettanut tai mihin haluaa opetuksessa keskittyä. Tällainen kurssi antaa luonnollisesti opettajille uusia ideoita, mutta myös tukea ja rohkaisua jatkaa pitkäjänteistä työtä oppilaiden kanssa. Näistä asioista pääsimme keskustelemaan Jannen kanssa myös soittotuntien välissä opelounailla.

”Taikuus musiikissa on äänten välillä”

Konsertti tuli kurssilla vastaan varsin nopeasti oman tunnin jälkeen, mutta monenlaisia edistymisiä ehti siihenkin mennessä jo tapahtua. Kappaleiden viimeistelyssä konserttia varten keskityttiin teknisten asioiden lisäksi paljon tulkinnan kehittämiseen ja fraasien muodostamiseen. Vibraton kehittäminen, äänen kvaliteetin kuunteleminen ja tarinan luominen kappaleeseen ovat hyviä neuvoja kaikenikäisille soittajille. ”Kuuntele aina, että viulu soi kauniisti” ja ”taikuus musiikissa on äänten välillä” jäivät loistavina kommentteina varmasti myös oppilaiden mieleen. Kaiken teknisen hiomisen ja harjoittelun keskellä tärkein asia on kuitenkin itse musiikki, se kauneus, mitä luomme siinä tilanteessa, kun soitamme yleisölle.

Olemme kiitollisia tästä mahdollisuudesta Jannelle ja Sibelius-Akatemialle ja toivomme hyvin alkaneelle yhteistyölle jatkoa tulevinakin vuosina. Nyt kesää kohti!

Maarit Karppelin
viulunsoiton lehtori, Oulun konservatorio

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia