← Takaisin blogiin

Mitä te­kee so­vit­ta­ja?

Millainen on sovittajan rooli ja tehtävä eri musiikillisissa konteksteissa, kuten orkesteri-, kuoro- tai bändimusiikissa? Kysymykseen vastaa Sibelius-Akatemian lehtori Tapio Tuomela.

photographer: Uupi Tirronen

“Usein musiikin harrastajan, esimerkiksi kuorolaulajan, kohdalla sovittaminen voi tarkoittaa sitä, että halutaan esittää jokin kappale, joka löytyy toivelaulukirjasta, mutta huomataan, että se täytyy sovittaa kyseiselle ryhmälle. Tässä tapauksessa kuoronjohtaja sovittaa kappaleen sopivaksi kuorolle.

Esimerkiksi lukiossa taas musiikin ja bändien opettamisessa sovittaminen liittyy siihen, että varmistetaan musiikin sopivuus käytettävissä olevalle kokoonpanolle. Tavoitteena on säilyttää musiikin ydin, mutta mukauttaa se esittäjien taitoihin ja soitinvalikoimaan.

Kevyen musiikin konteksteissa, kuten bändimusiikissa, sovittaminen on usein vapaampaa. Se riippuu musiikin kerroksellisuudesta – esimerkiksi, jos kappaleessa on vain kitarasointumerkein kirjoitettu säestys, se sallii monenlaisia toteutustapoja. Sovituksen voi tehdä esimerkiksi niin, että jokin soitin, kuten kosketinsoitin, ottaa keskeisen roolin tai joku bändissä soittaa soinnut kitaralla tai jollain muulla instrumentilla.

Sovittaminen vaatii osaamista ja kokemusta, jotta erilaisissa tilanteissa osataan tehdä sopivia ratkaisuja. Nuotinnusohjelmia tarvitaan erityisesti, kun sovitetaan kuoro- tai soitinmusiikkia, jossa on huomioitava eri äänialat ja sävellajin muunnokset.

Klassisen musiikin orkesterisovituksissa soitinnus on keskeinen osa säveltäjän tai sovittajan työtä. Se tarkoittaa musiikin organisoimista ja jakamista eri soittimille.

Opetuksessa pyritään käytännön harjoitusten avulla kehittämään opiskelijoiden kykyä tunnistaa erilaisia orkestrointityylejä (kuten klassinen, romantiikka, impressionismi) ja oppia hyödyntämään niitä omassa taiteellisessa työssä.”

Näin selviät nykytaiteesta

Blogissa Taideyliopiston asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin nykytaiteen kysymyksiin.

Onko mielessäsi kysymys, mitä haluaisit kysyä? Lähetä ehdotuksesi: viestinta(at)uniarts.fi (laita otsikkokenttään: Nykytaidekysymys).

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia