← Takaisin blogiin

Monipuolista viuluopiskelua Mikkelissä

Kesälomille lompsittaessa vielä terveiset Mikkelin musiikkiopiston viulukollegion kevään 2018 koulutuksista! Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen valtakunnallinen ”Suomi soimaan!” -hanke lähetti meille Päivyt Mellerin, ja olimme ihastuksissamme.

Viulunsoiton opetusta

Päivyt kävi opettamassa ison joukon eri-ikäisiä oppilaitamme Mikkelissä kahteen otteeseen, 17. maaliskuuta ja 6. toukokuuta. Nuoret viulistimme päästettiin estradille samalla kun viuluopet seurasivat yleisöstä silmä tarkkana. Koulutuspäivät päättyivät pedagogiseen keskusteluun.

Ensimmäisenä päivänä Päivyt piti lyhyen luennon pedagogiikkansa soittoteknisistä periaatteista, ja niihin palattiin havainnollistavasti oppituntien lomassa. Nuoret testailivat uusia vibreeraamisharjoituksia ja liikeratoja jousikäteen, ja sointiin saatiinkin uutta syvyyttä kaikkien kanssa.

Päivytin opetus oli teoslähtöistä ja musiikin tärkein olemus kuoriutui tunneilla esiin, oli kyse sitten barokkifraseerauksesta, virtuoosietydeistä tai Massenet’n värien kyydissä liihottelusta.

Soiton riemu oli vahvasti läsnä!

Toisena opetuspäivänä erityisen huomion kohteena oli kaverin kuunteleminen ja musiikissa kommunikointi, kun osa tunneista oli ryhmille. Kuinka kolme viulistia saadaan aloittamaan sävel yhtä aikaa, kas siinä pulma. 😀 Kamarimusiikillinen näkökulma teoksiin oli muutenkin jatkuvasti läsnä Päivytin opetuksessa, mikä tarjosi arvokkaita näkökulmia myös talon uuden säestäjän pedagogiikkaan.

Yhteismusisoinnin riemu oli myös vahvasti läsnä!

Viulukollegio oli yhtä mieltä siitä, että kurssi tarjosi paljon uutta oppia ja kipinää konkareidenkin opetustyöhön. Erityistä kiitosta keräsi Päivytin kyky vaatia viimeisen päälle korkeatasoista lopputulosta ilman, että opetuksen lämminhenkisyydestä ja innostavuudesta olisi tingitty. Koska soittamisenhan ei tarvitse tuntua työltä. 😉

Palaute oppilailtamme oli intoutunutta. He testailivat uusia juttuja reippaasti, ja varsinkin toisella tapaamisella nähtiin jo vapautuneita viulisteja ja leveitä hymyjä! Seuraavana 13-vuotiaan Ainon mietteitä kurssista: ”Kurssilla opin paljon uusia asioita mm. jousen käytöstä ja rytmien soittamisesta. Oli mukava oppia uutta. Opetus oli monipuolista, mukavaa ja ystävällistä. Kurssi antoi paljon motivaatiota harjoitteluun ja itsensä kehittämiseen viulunsoitossa”.

Kiitos paljon Päivyt, kiitos paljon Taideyliopiston Sibelius-Akatemia ja Suomen Kulttuurirahasto!

Teksti: Mirva Helske

***

Vierailu oli osa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja suomalaisten musiikkioppilaitosten opetusyhteistyötä ja Suomen Kulttuurirahaston rahoittamaa kolmevuotista hanketta, joka käynnistyi syksyllä 2016. Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä toimintamalli, jolla pyritään madaltamaan kynnyksiä sekä rakentamaan yhteistyötä eri toimijoiden ja koulutustasojen välillä. Suomi Soimaan -blogissa kuulemme terveisiä viikonloppuvierailuilta eri puolilta Suomea.

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia