MuhaMylläkkä Mikkelissä
”Oli hienoa huomata, millainen puheensorina saatiin aikaiseksi, vaikka iso osa mukana olleista tuli eri paikkakunnilta, eivätkä kaikki olleet ennestään tuttuja.”
Mikkelin musiikkiopiston kevään 2024 käynnisti 13.–14.1. MuhaMylläkkä-viikonloppu, jossa myllättiin musiikin hahmotusaineiden opetusta uusiin suuntiin. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen viikonloppuun osallistui Mikkelin musiikkiopiston oppilaita kaikista toimipisteistä (Mikkeli, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju) sekä Järvi-Saimaan kansalaisopiston oppilaita Juvalta ja Rantasalmelta. Mukana oli myös joukko opettajia Mikkelin musiikkiopistosta, Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistosta, Lappeenrannan musiikkiopistosta sekä Järvi-Saimaan kansalaisopistosta. Viikonlopun ajan kouluttajina toimivat Elisa Vikki Hyvinkään musiikkiopistosta ja Ville Komppa Sibelius-Akatemiasta. Tapahtuman suunnittelussa olivat vahvasti olleet mukana myös Kalle Kataja ja Peppiina Kaperi sekä Mikkelin musiikkiopiston muhaopettajat Anu Kettusen johdolla.
Viikonlopun ajalle oli saatu kasaan useita eri Muha1 ja Muha2 -ryhmiä sekä yhdet ryhmät Muha3- ja syventäviin Muha-aineisiin. Elisan Muha12-työpisteenä ja loppukonsertin näyttämönä toimi musiikkiopiston sali ja Ville opetti opiston muha-luokassa. Molempina päivinä Elisan tunneilla opiskeltiin kehorytmein, laulaen, liikkuen ja luokkasoittimia käyttäen. Villen tunneilla käytettiin pääasiassa soittajien omia pää- tai sivuinstrumentteja ja sukellettiin harmonian maailmaan sitä kautta. Kynä ja paperi olivat kurssilla vain sivuosassa ja muunlainen tekeminen sai pääroolin. Välissä nautittiin lounasta ja vaihdettiin kuulumisia: olikin hienoa huomata, millainen puheensorina saatiin aikaiseksi, vaikka iso osa mukana olleista oppilaista ja opettajista tuli eri paikkakunnilta, eivätkä kaikki olleet ennestään tuttuja. Kiitos kaikille osallistujille rohkeudesta tutustua uusiin ”lajitovereihin”.
Haastattelin muutamaa osallistujaa viikonlopun annista ja tässä heidän ajatuksiaan:
Rantasalmelta kurssille lähtenyt saksofonisti Eelis kertoi opiskelevansa sekä Järvi-Saimaan kansalaisopistossa että Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa. Haaveena tulevaisuudessa siintää ammatti musiikin parissa. Viikonlopun aikana Eelis osallistui pidempään opiskelleiden tunneille Ville Kompan ohjauksessa. Eeliksen ennakko-odotukset kurssista olivat olleet, että opiskelu voisi olla suurin piirtein samanlaista kuin hänen aiemmilla muha-tunneillaan, mutta opetus olikin soittopainotteisempaa. Tunneilla luotiin itse harmonioita ja harmoniakulkuja ja ymmärtämys oppiainekseen syntyi kokeilun ja itse tekemisen kautta. Eelikselle tällainen tapa oppia on luontevaa.
Mäntyharjusta Muha1-kurssille Elisa Vikin opetukseen olivat saapuneet Anu-opettajan mukana muun muassa sähkökitaristi Aaro sekä pianistit Linus ja Sara. Pojat kertoivat soittaneensa tunnilla ukulelejä ja oppineensa sen avulla C-duurisoinnun ja a-mollisoinnun. Anu kertoi, että omalla kurssilla Mäntyharjussa ei vielä ole ehdittykään sointujen maailmaan sukeltaa. Saran mielestä eroa normaaliin arkiopetukseen oli erityisesti se, että tunnilla oli liikuttu todella paljon. Pojat puolestaan mainitsivat isoimpana erona sen, että tunnilla oli saanut leikkiä erilaisia eläimiä ja äännellä niiden äänillä. Tuleva demo-konsertti tuntui selvästi hieman jännittävän, mutta iloisella tavalla.
Viikonloppumme kouluttajat toivat oman pedagogiikkansa ja persoonansa rohkeasti näytille Mikkeliin. Opettajien on todella hyödyllistä päästä vaihtamaan ajatuksia ja seuraamaan toisten tekemistä; ideoiden jakaminen on tällaisten koulutusviikonloppujen parasta antia. Oppilaille viikonloppu antoi uutta virtaa opintojen parissa. Tämän lisäksi aika monta lamppua syttyi päiden päälle kurssin aikana. Erilainen tekeminen uudessa seurassa on virkistävä arjen rutiinien poistaja. Eiväthän edes oman musiikkiopistomme oppilaat näe toisissa toimipisteissä opiskelevia kovin usein. Viikonloppu oli onnistunut kohtaaminen!
Marja Ikonen
rehtori
Mikkelin musiikkiopisto
Suomi soimaan!
Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.
Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.
Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia