← Takaisin blogiin

Pitääkö viulunsoitto todella aloittaa neljävuotiaana, jos haluaa ammattilaiseksi?

Otollisin ikä aloittaa instrumentin soittaminen on 4–7-vuotiaana, mutta uuden taidon opettelun voi aloittaa missä tahansa elämänvaiheessa, sanoo viulumusiikin professori Réka Szilvay Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.

Kuvituskuva viulistista
Sibelius-Akatemiassa järjestetään myös nuorisokoulutusta nuorille muusikoille.

”Tämä on todella laaja ja vaikea kysymys, sillä oppiminen on aina yksilöllistä. Juuri viime kesänä tapasin nuoren naisen, joka oli aloittanut viulunsoiton vasta kolme ja puoli vuotta aiemmin, 14-vuotiaana. Hän on nyt 17-vuotias, enkä mitenkään olisi voinut huomata eroa aiemmin soittoharrastuksen aloittaneisiin. Kyse on varmasti poikkeuksesta, mutta myöhemmin aloittaminen ei siis ole mahdotonta.

Otollisin ikä aloittaa viulunsoiton harrastus on 4-7-vuotiaana, kun motoriset ja muut taidot ovat kehittymässä, ihan niin kuin vaikka uimataidon tai polkupyöräilyn kohdalla. Vaikutusta soittimen oppimiseen on silläkin, onko lapsi ennen instrumentin soittamisen aloittamista ollut musiikin ympäröimänä ja osallistunut esimerkiksi musiikkileikkikouluun.

Kaikista ei tietenkään tarvitse tulla ammattilaisia. Minkä tahansa ikäisenä aloitetusta soittoharrastuksesta voi saada paljon iloa ja hyötyä. Musiikin harrastamisesta on tutkitusti hyötyä esimerkiksi luovuuden, keskittymiskyvyn, ongelmanratkaisutaitojen ja esiintymistaidon harjaannuttamisessa. Taiteiden harrastaminen tarjoaa myös mahdollisuuden tunnetaitojen harjoitteluun ja erilaisten emootioiden ilmaisuun ja kanavointiin.

Suuri vaikutus oppimiseen on motivaatiolla. Tiedän vanhempia, jotka ovat innostuneet aloittamaan instrumentin soittamisen siinä vaiheessa, kun heidän lapsensa on aloittanut soittamisen. Silloin pitää hyväksyä, ettei kehitys ole aikuisella pidemmän päälle yhtä nopeaa kuin lapsella, mutta yhteinen harrastus voi olla hauska juttu sekä lapsen että vanhemman näkökulmasta.”

Réka Szilvay, viulumusiikin professori Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta.

Näin selviät nykytaiteesta

Blogissa Taideyliopiston asiantuntijat vastaavat mieltä askarruttaviin nykytaiteen kysymyksiin.

Onko mielessäsi kysymys, mitä haluaisit kysyä? Lähetä ehdotuksesi: viestinta(at)uniarts.fi (laita otsikkokenttään: Nykytaidekysymys).

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia