← Takaisin blogiin

Saksofonikeskusteluja Tampereella

”Opettajana on mielenkiintoista nähdä omat oppilaat jonkun toisen opetettavana. Oppilaat saivat myös opetusta seuraamalla vinkkejä omaan harjoitteluun”, summaa Kalle Oittinen

Joonatan Rautio opettaa saksofoniopiskelijaa, joka soittaa pianistin säestyksellä.

Joonatan Rautiolan vierailu Tampereella järjestyi vihdoin ja viimein 10.-11.12.2021 Tampereen konservatoriolla! Vierailu oli osa Pirkanmaan Saksofonifestivaalia ja oppilaita oli mukana Pirkanmaan musiikkiopistosta, Tampereen konservatoriolta ja TAMK, musiikista. 

Joonatan lähestyi soittotunteja aina soitettavan teoksen kautta ja haastoi oppilaat pohtimaan mitä musiikissa tapahtuu. Erilaiset keholliset harjoitukset (pihinät, yhdellä jalalla seisomiset) tulivat kurssia seuraaville tutuiksi. Oppilaat esittivät myös aktiivisesti kysymyksiä ja keskustelua käytiin usein koko porukalla, kun ratkottiin soiton teknisiä haasteita. Nämä keskustelut jatkuivat monesti myös tauoilla. Soittotunnit olivat intensiivisiä ja kannustavia, ja jokaiselle oppilaalle jäi varmasti ideoita takataskuun tulevaa varten! Joonatan lähestyi jokaista oppilasta hyvin yksilöllisesti, juuri hänen tilanteensa ja tarpeidensa mukaan. Tämä johti siihen että vaikka tietyt teemat toki toistuvat, jokaisen kanssa työstettiin hieman eri asioita, jolloin oppilaat saivat myös opetusta seuraamalla vinkkejä omaan harjoitteluun.

Jos oli vierailu antoisa oppilaille niin sitä se oli myös opettajille. Opettajana on aina mielenkiintoista nähdä omat oppilaat jonkun toisen opetettavana. Tässä tapauksessa lisämausteen toi vielä se, että Joonatan on ollut myös minun opettajani Sibelius-Akatemialla! Kurssin aikana tuli mieleen monia takautumia opiskeluajoilta :). Välillä sain aivan uusia ideoita, mutta aivan yhtä arvokkaita olivat myös ne hetket, jolloin Joonatan paneutui juuri siihen asiaan mitä olin työstänyt itse oppilaan kanssa – ehkä hieman eri sanoin tai hieman eri tulokulmasta. Jälkeenpäin voi sanoa, että juuri ne hetket veivät monen oppilaan prosesseja eteenpäin. Ajatusten vaihdolle jää kollegoiden kanssa usein arjessa liian vähän aikaa. Kahden päivän mestarikurssi olikin oiva tilaisuus juuri tähän. Keskustelimme sekä pedagogiikasta yleisesti että myös siitä miten juuri tietyn oppilaan kanssa olisi hyvä edetä

Kiitos Sibelius-Akatemian nuorisokoulutus vierailun mahdollistamisesta! Toivottavasti näitä tehdään jatkossakin.

Teksti: Kalle Oittinen

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia