← Takaisin blogiin

Spagettia ja mäkihyppyä

Hanna Juutilaisen odotettu huilukurssi Kotkassa ja Kouvolassa yhteistyössä Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen kanssa saatiin vihdoin järjestettyä 26.-27.3.

Korona verotti ajankuvan mukaisesti hieman osallistujia, mutta 12 kymenlaaksolaista huilistia, ikähaarukassa 10-18 vuotta, pääsi Hannalle soittamaan. Tuulisena lauantaina aloitettiin kurssi Kotkassa ja lauantaipäivän soittajista valtaosa oli Kotkan seudun musiikkiopiston oppilaita Kotkasta, Haminasta ja Pyhtäältä. Pianistina toimi Roberta Buso.

Kun jälkeen päin kyselin oppilailta millaista kurssilla oli ja mitä kurssista jäi erityisesti mieleen, tuli kaikilta ensimmäisenä vastauksena, että ”tosi kivaa oli!”. Hannan käyttämät mielikuvat eri paksuisen spagetin puhaltamisesta, mäkihyppääjästä ja lentoon lähdössä olevasta linnusta olivat jääneet hyvin oppilaille mieleen. Jotkut asiat oli ollut helpompi ymmärtää eri opettajan suusta kuin aina sen saman oman opettajan, jota joka viikko tapaa. Hieman pidemmälle ehtineet oppilaat taas kertoivat, että oli todella hyödyllistä heille kuulla myös muita pidemmällä olevia huilisteja ja sitä, miten Hanna opetti heitä. Oman talon soittajia kuulee koko ajan, mutta muita harvemmin. Opettajan näkökulmasta taas oli kyllä äärimmäisen mielenkiintoista seurata oman oppilaansa opetusta vierestä. Uusia näkökulmia, harjoituksia ja toisaalta myös vahvistusta omiin näkemyksiin siitä, mihin suuntaan oppilaan soittoa tulisi viedä.

Sunnuntaina kurssimme siirtyi Kouvolaan, Kouvola-talolle, Pohjois-Kymen musiikkiopiston tiloihin ja pääpaino oli Kouvolan seudun oppilaissa. Pianistina toimi Ari Helander ja lisäksi harmonikalla säesti Vesa Vilenius. Myös muutama soolohuilukappale mahtui päivän ohjelmaan. Hanna piti meille lisäksi yhteisen pienen lämmittelyhetken, jossa pohdittiin hengitystä ja äänen avaamista ja hakemista yksinkertaisin, mutta tehokkain keinoin.

Kurssilla vallitsi mukava ja leppoisa ilmapiiri koko viikonlopun. Kurssin erinomainen puoli meille opettajille oli se, että lähialueen huiluopettajat kokoontuivat yhteen. Tauotkin käytettiin tehokkaasti huilunsoitosta rupattelemiseen ja ohjelmistojen pohtimiseen. Suuri kiitos oppilaiden ja opettajien puolesta Hannalle ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukselle tästä inspiroivasta kurssista!

Teksti: Noora Karjalainen, huilunsoiton opettaja, Kotkan seudun musiikkiopisto

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia