Taidekasvatuksella on tärkeä rooli suurten kysymysten käsittelyssä – Taideyliopiston rehtorin tervehdys ELIA-konferenssin osallistujille
Kiveäkään ei jätetä kääntämättä, jotta löydettäisiin keinot paremman vuoropuhelun ja ymmärryksen ja sitä kautta myös tulevaisuuden saavuttamiseksi, kirjoittaa rehtori Kaarlo Hildén.
Taideyliopistolla on kunnia isännöidä marraskuussa eurooppalaisen taiteen korkeakoulutuksen verkoston ELIAn biennaalikonferenssia.
Konferenssin teemana on tänä vuonna ”No stone unturned”. Teeman mukaan taiteen ja taidekoulutuksen tulee olla tärkeä osa kehitystä, joka mahdollistaa paitsi ihmisten omien, myös ympäristön, taiteen ja oikeudenmukaisuuden tarpeiden toteutumisen kestävällä tavalla. Kiveäkään ei siis jätetä kääntämättä, jotta löydettäisiin keinot paremman vuoropuhelun ja ymmärryksen ja sitä kautta myös tulevaisuuden saavuttamiseksi.
Tavoite on erittäin kunnianhimoinen, mutta ensiarvoisen tärkeä. Taiteella ja erityisesti taidekasvatuksella on iso rooli siinä, miten käsittelemme elämän suuria – ja pieniä – kysymyksiä ja koemme merkityksellisyyttä. Taiteella ja taidekasvatuksella on mahdollista käsitellä ilmastokriisin kaltaisten massiivisten ilmiöiden merkitystä yksittäisen ihmisen elämän näkökulmasta. Tätä käsittelyä tarvitaan, jotta tieto maailmaa uhkaavista haasteista muuntuisi omaa ajatteluamme ja toimintaamme ohjaaviksi arvoiksi. Me Taideyliopistossa pyrimme siihen, että ekologinen ajattelu ja vastuullisuus läpäisisi koko yliopiston toiminnan. Luomme taiteella ja taiteellisella ajattelulla edellytyksiä kestävyysmurroksen käsittelyyn.
ELIA kutsuu konferenssiin mukaan paitsi taiteen ja akateemisen maailman ajatusjohtajat, myös ammattilaiset ja opiskelijat, muutoksentekijät, unelmoijat ja käytännön tekijät. Kyse ei siis ole pelkästään akateemisesta tapahtumasta.
Monimutkaisiin ongelmiin tarvitaan ihan kaikkien panosta. Mutta miten varmistamme, että kaikilla on mahdollisuus osallistua tasavertaisesti?
Olemme Taideyliopistossa ylpeitä opiskelijoistamme, jotka ovat nostaneet keskusteluun inklusiivisuuden, vaatineet turvallisia tiloja ja tuoneet esiin taiteen kaanonin ongelmallisia piirteitä. Jokaisella tulee olla taustastaan riippumatta yhdenvertaiset mahdollisuudet tehdä työtä, opiskella, osallistua ja tulla kohdelluksi hyvin.
Aito inklusiivisuus edellyttää, että kaikki yhteisömme jäsenet tuntevat tulevansa kohdelluiksi reilusti ja kunnioituksella, että he kokevat kuuluvuuden tunnetta ja tuntevat työ- ja opiskeluympäristönsä psykologisesti turvalliseksi.
Tämä koskee tietysti myös kaikkia teitä, jotka tulette meille kylään marraskuussa. Olemme valtavan iloisia, että voimme mahdollistaa teille tilan pohtia näitä vaikeita ja ensiarvoisen tärkeitä kysymyksiä. Toivon, että viihdytte vieraanamme Helsingissä. Ulkona voi olla pimeää ja kylmää, mutta sitä suuremmalla motivaatiolla voimme kokoontua yhteen Sörnäisten kampuksella.
Kaikille mattimyöhäisille taideyliopistolaisille tiedoksi, että jos et vielä ole ilmoittautunut mukaan, ota yhteyttä Riitta Pasanen-Willbergiin. Lämpimästi tervetuloa!
Puheenvuoroja taiteesta ja yhteiskunnasta
Tässä blogissa yhteisömme jäsenet nostavat esiin ajankohtaisia aiheita taidekentältä ja yhteiskunnasta.
Uusimmat julkaisut
-
Altistu tuntemattomalle – Kuinka monialaisuus ja yhdessä tekeminen avartavat ajatteluamme?
-
Uniarts Helsinki the first university of the arts to host a Climate Fresk workshop
-
Taideyliopisto ensimmäisenä taidealojen korkeakouluna mukana Climate Fresk -työpajassa
Seuraa blogia