← Takaisin blogiin

Taiteilija-asiantuntijoiden ratkaisut testauksessa

Neljän taiteilija-asiantuntijan ratkaisuja testattiin Lapuan yläkoulussa maalis-huhtikuussa.

Bootcamp-viikon jälkeen taiteilija-asiantuntijat palasivat koteihinsa ja ryhtyivät työstämään omaa ratkaisuehdotustaan pidemmälle. Hanketiimin ja taiteilijoita luotsanneen fasilitaattori Maire Karuvuoren johdolla taiteilijoita sparrailtiin vielä kahdenkeskisissä etätapaamisissa. Vielä ennen testiviikkoja vielä yhden kerran kaikki samaan etätapaamiseen, jolloin taiteilija-asiatuntijat esittelivät suunnitelmansa sekä hanketiimille että toisilleen. Tämän jälkeen taiteilijoilla oli viikon verran aikaa viilata suunnitelmansa loppuun ja ilmoittaa toteutukseen vaadittavat resurssit.

Testaukset alkoivat heti tämän jälkeen maaliskuun kolmannella viikolla. Testiviikoilla nimensä mukaisesti testattiin jokaisen taiteilijan ratkaisuehdotusta viikon ajan ja viikon vaihtuessa vaihtui myös testattava idea. Taiteilijoiden määrän ollessa neljä luonnollisesti testeihin meni kuukausi.

Ensimmäisenä testiviikolla testattiin Iina Taijonlahden ratkaisua Rakas lautashävikki – kirjeitä lautashävikistä. Ratkaisussa jokainen luokka ja osa koulun henkilökunnasta kirjoittivat kirjeen lautashävikkiin liittyen osana kirjeketjua. Kirjeet kirjoitettiin päivän ensimmäisellä oppitunnilla, ja ne olivat luettavissa yläkoulun ruokalan aulassa.

Taiteilija Iina Taijonlahden suunnitelmassa oppilaat ja koulun henkilökunta kirjoittivat toisilleen kirjeitä. KUVA: Jenni Latva

Kirjeketjut täydentyivät joka päivä uudella kirjeellä. Nuoret ja henkilökunta osoittivat toisilleen kysymyksiä ja pohtivat mahdollisuuksia ruokahävikin vähentämiseen. Tavoitteena oli lisätä keskustelua lautashävikistä sekä edistää oppilaiden, opettajien, keittiöhenkilökunnan ja muun henkilökunnan vuoropuhelua.

Kirjeet kirjoitettiin ryhmätyönä ja niihin oli panostettu myös visuaalisesti. KUVA: Jenni Latva

Toisella testiviikolla oli vuorossa Aeon Luxin kehittämä ratkaisua nimeltään ”Itsevarmuus lautasella”. Ratkaisussa tavoitteena oli edistää itsereflektiota sekä vähentää sosiaalisia paineita ruokailutilanteessa. Tätä edistettiin inspiraatiopuhujien avulla. Koululla kävivät puhumassa kaikille vuosiluokille kaksi urheilijaa. Nyrkkeilijä ja Classic Krav Magassa 2. Danin mustan vyön omaava Jenni Taijonlahti sekä ammattikoripalloilija, pitkään Lapuan Kobrissa pelannut Juho Lehtoranta. 

Aeon Luxin (oik.) ratkaisussa koululla vieraili kaksi inspiraatiopuhujaa; koripalloilija Juho Lehtoranta (toinen vas.) ja nyrkkeilijä, Clasic Krav Maga -mestari Jenni Taijonlahti (toinen oik.). Hankkeen projektipäällikkö Ella Wilén haastatteli. KUVA: Jenni Latva

He kertoivat itsetuntemuksesta ja -varmuudesta nuorille. Puhujien puheen sisältö oli suunniteltu yhdessä taiteilijan kanssa. Tämän lisäksi oppilaat saivat kotitehtäväksi kirjoittaa itselleen kirjeen vuoden päähän. Kirjeen kirjoittamisen avuksi taiteilija oli rakantanut valmiin lomakkeen. Testiviikolla ruokailuajat kuulutettiin aina uuden ruokailuajan alkaessa. Tällä tavoiteltiin sitä, että jonot pysyisivät lyhyempinä, kun oppilaat menisivät syömään heille varattuihin aikoihin.

Aeon Luxin (vas.) suunnitelmaan kuuluivat myös kuulutukset ruokailuaikojen alkamisesta sekä myös kirjeen kirjoittaminen itselleen vuoden päähän. Tähän jaettiin valmiit kirjepohjat. Etualalla kirjepohjia jakamassa Vaasan yliopiston Arja Kuusisto. KUVA: Jenni Latva

Kolmas testiviikko toi tullessaan selkeitä fyysisiä muutoksia koulun ruokalaan. Alexandra Furubackan suunnitelmassa ”Ravintola Ruokala” koulun ruokala muutettiin ravintolamaisemmaksi. Tarjottimista luovuttiin ja ruokalassa oli joka pöydissä värikkäitä maustekoreja. Pitkät pöydät eroteltiin pienemmiksi pöydiksi ja järjestystä muutettiin, tämä toi tilaan väljyyden tuntua. Ruokalaan tuotiin lisäksi muutama pyöreä pöytä ja baarijakkaroita. Näiden myötä ruokalaan tuli 18 istumapaikkaa lisää

Kolmannella testiviikolla Alexandra Furubackan suunnitelmassa ruokala koki fyysisiä muutoksia. KUVA: Jenni Latva

Myös jonotus linjastolle ja astianpalautukseen kokivat muutoksen tilantunteen vahvistamiseksi ja jonotusruuhkan helpottamiseksi. Oppilaita houkuteltiin uuteen Ravintola Ruokalaan mainosjulisteilla koulun seinillä. Ratkaisua ohjasi lautashävikin vähentämisen ohella tavoite siitä, että aiempaa useampi nuori söisi koululounaan.

Taiteilija Alexandra Furubackan (vas.) suunnitelmassa tilan muutokset tehtiin pitkälti olemassa olevilla kalusteilla. Kuvassa sermiä taiteilijan kanssa siirtämässä projektipäällikkö Ella Wilén. KUVA: Jenni Latva

Viimeisellä testiviikolla Eero Tiittulan ratkaisussa pyrittiin vähentämään lautashävikkiä minimoimalla ruokailuun liittyviä stressitekijöitä. Konkreettisena toimenpiteenä oli ruokailun dramaturgian uudelleensuunnittelu. Ruokailua tarkasteltiin sosiaalisena tapahtumana, johon vaikutettiin mm. erilaisin yllätyksellisin performanssein. Esimerkiksi yhtenä päivänä ruokailijat tulivat tilaan fanfaarin saattelemana ja punaista mattoa pitkin, kun taas toisena päivänä ruokaluun jonottajat saivat maistaakseen alkupaloja. Opettajat saivat kevyen ohjeistuksen, miten ottaa puheeksi ruokailun häiriötilanteet oppilaita huomioiden.

Taiteilija Eero Tiittula testasi jakoi muun muassa ruokailutilaa pitkillä hallaharsoverhoilla. KUVA: Jenni Latva

Tämän lisäksi tilaa pyrittiin muuntamaan rauhallisemmaksi ja vähemmän meluisaksi; keittiöön asennettiin akustiikkapaneeleita, ruokalan pöytäryhmät laitettiin uuteen järjestykseen ja tilaa jaettiin katosta roikkuvin verhoin. Koulussa oli ruokailuun ja oman nälän arvioimiseen liittyviä tarroja yllätyksellisissäkin paikoissa. 

Testiviikon ruoka-annokset taiteilija Eero Tiittula oli kuvannut ja ne tulostettiin valokaappeihin, jotka olivat esillä ympäri koulua herättämässä ruokahalua. KUVA: Jenni Latva

Testattujen ratkaisujen tuloksia mitataan lautashävikin lisäksi myös muilla mittareilla ja kyselyillä. Lisäksi jokaisen testiviikon viimeisenä päivänä koululaisilta kysyttiin taiteilijan juuri omalle testiviikolleen suunnittelema kysymys. Ratkaisuista kaksi pääsee jatkotestaukseen Lapuan neljälle alakoululle. Jatkoon päässeet ideat valitsee monialainen työryhmä.

Nahistuneet naatit – koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hanke on Euroopan unionin osarahoittama. Osarahoittajana on Seinäjoen yliopistokeskus. Hankkeen päätoteuttaja on Lapuan kaupunki ja Taideyliopisto ja Vaasan yliopisto ovat osatoteuttajina.

Luova tulevaisuus

Yhteiskunnan eri osa-alueiden viheliäisiäkin haasteita voidaan ratkoa luovan ajattelun ja taiteellisen asiantuntijuuden keinoin. Blogin kautta pääset seuraamaan Taideyliopiston Seinäjoen yksikön hankkeita, jotka keskittyvät taiteellisen asiantuntijuuden mahdollisuuksiin. Uusimpana koulujen ruokahävikkiä, etenkin lautashävikkiä, ratkotaan taiteelllisen asianntuntijuuden keinon Nahistuneet naatit –  koulujen ruokahävikki pienemmäksi -hankkeessa. Aikaisemmin blogissa seurattiin, nyt jo päättyneiden, hankkeiden TYVI – Taiteen ja yritystoiminnan välinen yhteistyö uuden liiketoiminnan mahdollistajana ja sen jatkohankkeen ”Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa” toimenpiteitä. 

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia