← Takaisin blogiin

Tervetuloa tutustumaan kansanmusiikin aineryhmän arkeen! Aurora Fustinoni

Kuva: Pirke Fustinoni

Tervetuloa tutustumaan kansanmusiikin aineryhmän arkeen!

Kansanmusiikin aineryhmän uudessa artikkelisarjassa julkaistaan opiskelijoidemme kirjoittamia tekstejä omista opinnoistaan, tulevaisuuden suunnitelmistaan sekä mielenkiinnon kohteistaan kansanmusiikin ja taiteen ammattilaisina. Löydätkö tekstistä jotain, mihin samaistut? Tai haaveiletko kenties itsekin kansanmusiikin opiskelemisesta? Lue jutusta esimerkki siitä, millaista arki kansanmusiikin opiskelijana voi olla!

Ensimmäisenä vuorossa on ensimmäisen vuosikurssin opiskelijan, Aurora Fustinonin kirjoittama teksti. Iloisia lukuhetkiä!


Olen Aurora ja opiskelen ensimmäistä vuotta Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmässä. Soitan kanteleita sekä 5-rivistä harmonikkaa.

Aloitin klassisen kanteleensoiton Helsingin Konservatoriossa 8-vuotiaana perheemme muutettua Suomeen. Ensikosketukseni kansanmusiikkiin sain irlantilaisen luokanopettajani kautta ja kotonani pohjois-italialaiset, suomalaiset ja suomenruotsalaiset perinteet ovat olleet vahvasti läsnä ja niitä on opetettu vaalimaan. Silti kansanmusiikki pysyi minulle suurilta osin hämärän peitossa, kunnes sain soittoläksyksi kappaleen Aldargaz-yhtyeen Ahma-levyltä ja silloin hurahdinkin aivan täysin kansanmusiikkiin. Samoihin aikoihin aloin soittaa irlantilaista musiikkia kanteleella ja tästä kokeilusta kehittyi intohimo irlantilaiseen musiikkiin. Lukioaikoina innostuin suomenruotsalaisesta ja pohjois-italialaisesta kansanmusiikista ja kun entinen opettajani kertoi, että Sibelius-Akatemiassa voi opiskella kansanmusiikkia, aloin unelmoida kamulla opiskelusta.

Kansanmusiikissa hienointa on minusta se, että sen kautta voi osaltaan olla vaikuttamassa perinteiden säilyttämiseen ja ennen kaikkea eteenpäin viemiseen. Tällä tavalla voi nostaa unohdettujen soittajien sävelmiä ja elämäntyötä esiin sekä elvyttää unholaan painuneita perinteitä. Kansanmusiikin kautta tunnen myös suurempaa yhteyttä juuriini ja sukuuni sekä Suomessa että erityisesti Italiassa. Olenkin tätä kautta huomannut sen, kuinka kansanmusiikki yhdistää ihmisiä. Minusta on ihanaa nähdä, kuinka kansanmusiikin äärelle ovat tervetulleita kaikki juuri sellaisina kuin ovat.

Tähän mennessä parasta opinnoissani on ollut yhdessä musisointi niin Siba Folk Big Bandissä kuin vuosikurssiyhtyeessäkin, erilaisiin kanteleisiin ja soittotyyleihin tutustuminen sekä tietysti harmonikansoiton aloittaminen, sillä sitä olin odottanut pitkään. Tältä lukuvuodelta odotan eniten kansanmusiikin aineryhmän 40-vuotisjuhlakonserttia ja Folk Big Bandin levyn äänityksiä, koska en ole aikaisemmin soittanut levylle.

Tulevaisuudessa unelmani olisi työskennellä suomenruotsalaisen, irlantilaisen ja italialaisen kansanmusiikin parissa opettamalla sekä julkaisemalla kirjoja ja oppimateriaaleja. Tahtoisinmyös oppia käyttämään harmonikkaa musiikin tekemisessäni, jatkaa säveltämistä ja sovittamista, sekä soittaa soolona ja erityisesti yhtyeissä.

Sinulle, joka olet kiinnostunut kansanmusiikin opiskelusta, sanoisin että ota hakuvaihe mielenkiintoisena matkana, lopputuloksesta välittämättä. Etsi ja ime itseesi kaikkea mahdollista kansanperinteeseen ja –musiikkiin liittyvää tietoa, soita, laula ja improvisoi, kokeile erilaisia kansanmusiikki- ja soittotyylejä, käy jameissa ja kuuntele paljon kansanmusiikkia. Hyviä kansanmusiikkiaiheisia kirjoja, podcasteja ja dokumentteja löytyy pilvin pimein, kun vaan etsii! Tärkeintä on tehdä oppimisesta hauskaa ja olla kärsivällinen 🙂 Pääsykoeohjelmisto kannattaa räätälöidä itse ja siihen kannattaa valita omia suosikkikappaleita, jotka resonoivat sinussa. Myöhemmin voit kysyä vaikkapa opettajasi mielipidettä, jos se on mahdollista. Nauti jokaisesta pääsykoevaiheesta: olet jo tarpeeksi rohkea, kun painat Opintopolun hakulomakkeen Lähetä-painiketta! Onnea hakemiseen!

Teksti: Aurora Fustinoni
Kuva: Pirke Fustinoni

Pärrä

Pärrä on Kansanmusiikin aineryhmän blogi.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia