Tuore antologia avaa suomalaisen pianon ja pianonsoiton menestystarinaa
”Kartanoista kaikkien soittimeksi” -julkaisusarjan neljäs osa koostuu viidestä tutkimusartikkelista. Tutkimukseen pohjautuva antologia tarjoaa uusia näkökulmia pianon merkitykseen suomalaisessa musiikkielämässä.
Markus Mantereen, Elisa Järven ja Markus Kuikan toimittama antologia on syntynyt vuonna 2021 pidetyn Pianomusiikin historiaa Suomessa -symposiumin esitelmistä. Kirjoittajat Elisa Järvi, Matti Huttunen, Annikka Konttori-Gustafsson, Simo Mikkonen sekä Ville Urponen tarkastelevat musiikinlajien, musiikkigenrejen ja yhteiskunnan välistä suhdetta sekä suomalaisten musiikkielämän vaikuttajien toimintaa ja merkitystä.
Kirjoitukset valottavat Rikhard Faltinin ja Ingeborg Hymanderin panosta suomalaiseen musiikkielämään, pianisti Kerttu Bernhardin elämänvaiheita ja ammatillisia verkostoja sekä Helsingin Musiikkiopiston alkuvuosien opettajien valintaprosesseja. Lisäksi tarkastellaan Dmitri Baškirovin roolia suomalaisen pianonsoiton kansainvälistymisessä ja italialaisen virtuoosiurkurin Marco Enrico Bossin konserttivierailuja Suomessa.
“Piano Suomessa on kulttuurisena ilmiönä ollut melkoinen menestystarina, ja sellaisenaan myös osa transnationaalista Euroopan sosiaalihistoriaa. Pianonsoitolla on ollut myös yhteiskunnallista merkitystä. Mikään muu soitin ei ole maassamme taipunut niin moneen ja ollut symbolisesti ja kulttuurisesti niin merkittävä osa yläluokan ja sivistyneistön elämänpiiriä”, Mantere toteaa.
Mantereen mukaan pianon historian tutkimuskenttä on elinvoimainen, mutta tutkimusintressin laajentamisessa on vielä paljon potentiaalia.
“Voisi toivoa, että musiikinhistorian tutkijat tarttuisivat myös pianon kulttuuri- ja sosiaalihistorialliseen merkityskenttään – harva esine on eurooppalaisessa kontekstissa niin tärkeä oppineisuuden, kulttuurisen ja kansallisen pääoman ja sivistyksen symboli kuin piano”, hän toteaa.
Lisätietoja
Professori Markus Mantere, markus.mantere@uniarts.fi
KARTANOISTA KAIKKIEN SOITTIMEKSI IV – Pianonsoiton historiaa Suomessa
DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 23
Toimittajat: Markus Mantere, Elisa Järvi ja Markus Kuikka
Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, DocMus-tohtorikoulu 2024
ISBN 978-952-329-350-2 (nidottu)
ISSN 2341-8257 (nidottu)
ISBN 978-952-329-351-9 (PDF)
ISSN 2341-8265 (PDF)
Julkaisua myy Ostinato
Tekstejä taiteista
Monimuotoinen julkaisutoimintamme käsittelee esittävän taiteen, kuvataiteen, musiikin, tutkimuksen ja taiteellisen tutkimuksen kysymyksiä. Tästä blogista voit lukea julkaisutoimintamme kuulumisia. Lisätietoa julkaisujen saatavuudesta löydät Taideyliopiston Julkaisut-sivulta.
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia