Tutustu 2023 valmistuneisiin tanssitaiteen kandidaatteihin
In English: This post presents our BA programmes graduates of spring 2023 in Finnish. For English, go to Uniarts Helsinki’s MAX catalog >>
Tässä postauksessa esittelemme keväällä 2023 valmistuneita tanssitaiteen kandidaatteja. Postauksessa kustakin on lyhyt esittelyteksti. Nimiä klikkaamalla pääset katsomaan kunkin tietoja Max-katalogissa. Siellä useimmilla on esillä esimerkiksi yhteystietoja, työnäytteitä tai linkkejä kotisivuille ja somekanaville.
Heini Hermunen
Olen esitystaiteilija, tanssija ja kokeellinen kirjoittaja. Taiteellisen työni keskiössä on julkisen tilan ja vallitsevien sosiaalisten normistojen kritiikki. Lähestyn näitä aiheita ruumiillisuuden näkökulmasta – eli esimerkiksi tutkimalla, miten julkisen tilan kulttuuripoliittinen verkosto ohjaa tai pakottaa ruumiita liikkumaan tiloissa (niiden keskiössä tai marginaalissa), ja miten näitä normistoja voisi purkaa tai uudelleen määritellä.
Työni on monimediaista, queer-katseista ja tunteellista. Tanssin, kirjoittamisen ja kuvataiteiden lisäksi teen taideaktivismia co-fasilitoimalla voittoa tavoittelemattomia improvisaatiojameja Helsingissä. Vaalin rohkeaa ja radikaaliakin ajattelua, jossa de-koloniaalinen, saavutettavuutta edistävä ja ympäristön kantokykyä kannatteleva työ on jatkuvaa.
Vellamo Ikonen
Vellamo Ikonen on nurmeslaislähtöinen tanssitaiteilija, joka työskentelee tanssin ja kirjoittamisen praktiikoiden parissa. Taiteellisesti Ikosta kiinnostaa vapaan assosiaation ja hurman tila, affektit sekä omakuvallisuus.
Lempi Koponen
Lempi Koponen on tanssija, esitystaiteilija, aktivisti, vammainen ja queer.
Lempi Koponen työskentelee tanssin lisäksi myös aktivismin, elokuvan, sekä esitystaiteen parissa. Koposelle merkittävintä työssään ovat kumoukselliset prosessit, yhteisöllisyys, sekä nautinnon vaaliminen. Taiteilijana Koposelle ominaista on leikkisyys, affektiiviset tilat, turhanpäiväisyys ja maksimalistinen oman itsensä täydentyminen. Koposen aktivismin keskiössä ovat kysymykset queer identiteetistä, ja ennen kaikkea vammaisuudesta. Koposen henkilökohtaiset, oman ruumiinsa tarjoamat tunteet ja tiedot ovat hänen aktivistisen praktiikan pohjana. Tällä hetkellä Koposen aktivismi pyrkii kriittiseen ja avoimeen dialogiin nimenomaan instituutioiden kanssa vammaisuuteen liittyvien kysymysten ympärillä. Teksti on oleellinen osa Koposen reflektiivistä suhtautumista omaan työhönsä, sekä tietoonsa.
Lempi Koposen kandin kirjallinen tutkielma käsitteli vammaisten poliittisen identiteetin muodostumisen haasteita, instituutioiden vastuuta sen muodostumisessa, sekä aktivismin erityispiirteitä instituutioiden sisällä.
Iiris Laisi
Iiris Laisi on aktivisti, esiintyjä ja kirjoittaja. Ennen Teatterikorkeakoulun opintoja hän opiskeli vuoden näyttelijäntaiteen linjalla Laajasalon opistossa ja toimi Ylioppilasteatterissa näyttelijänä sekä ohjaajan assistenttina. Esiintyjänä Iiris on monipuolinen, assosiatiivinen, leikkisä ja lavarunoilija. Hän haluaa työskennellä yhdessä tekstin, politiikan ja ruumiin kanssa, kenties aihelähtöisesti, kenties leikkien.
Hän osallistuu aktiivisesti ulkoparlamentaariseen politiikantekoon muun muassa Debt for Climate -liikkeessä ja Elokapinassa. Kollektiivinen toiminta, sortavien valtarakenteiden murtaminen sekä taiteen tekeminen, pienesti ja hiljaa, ovat hänen suurimpia unelmiaan.
Paula Nousiainen
Paula Nousiaisen taide on sekoitelma tanssia, kuvataidetta, pukusuunnittelua ja pop kulttuuria. Nousiainen määrittelee taiteilijuutensa ja praktiikkansa, tapana tutkia omaa identiteettiään ja suhdetta häntä ympäröivään maailmaan. Työssään Nousiainen pitää nautintoa erityisen tärkeänä.
Nousiainen työskentelee unien, painajaisten, seksuaalisuuden, seksin, alter egojen, identiteettien ja halujen parissa. Hänen työnsä voi olla mitä tahansa lavateoksesta kummalliseen instagram-videoon. Pääasia on, että työssä on voinut humaltua itsestään ja osoittaa rakkautta itselleen mitä suureleisimmin.
Nousiainen on valmistunut tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulusta (2023), ja on suorittanut myös joitain valinnaisia opintoja Aalto yliopiston pukusuunnittelun linjalla. Ennen tätä, Nousiainen on valmistunut tanssijaksi Ammattikoulu Riveriasta, Outokummusta (2019).
Ritni Ráste Pieski
Máret Ásllat Ivvár Ovllá Nilla Ritni Ráste, Ritni Ráste Pieski on tenosaamelainen tarinankertoja, tanssija, esiintyjä, koreografi ja drag-artisti. Taiteellisessa työskentelyssä hänelle tärkeää on dekoloniaalisuus, yhteisöllisyys, radikaali unelmointi, utopiat, drag, ilo, leikkisyys, queeriyttaminen ja huumori. Viimeisimpiä Pieskin töitä ovat mm. common moves -projekti Sonya Lindforsin kanssa, Eana diehtá -lyhytelokuva queer-ilosta, dekoloniaalisuudesta ja yhteisön voimasta, länsimaalaista museoetikettiä kritisoiva this is an invitation -esitys yhdessä Alen Nsambun kanssa Amos Rexissa, radikaali dekoloniaali queer-utopia ja esityksellinen kokoontuminen Girjái sekä yhteistyö Maryan Abdulkarimin ja Sonya Lindforsin radikaalissa dekoloniaalissa unelmoinnisssa We Should All Be Dreaming. Lisäksi hän on ollut erityisen aktiivinen sateenkaarisaamelaisten asioissa, toiminut Sápmi Priden pääjärjestäjänä vuonna 2021 ja vuonna 2023 yhtenä Helsinki Priden keulakuvista. Hänen omin sanoin: “Löydän taiteen merkityksellisyyden siinä, että taide parhaimmillaan tuo ihmisiä yhteen unelmoimaan ja haastamaan nykyisiä rakenteita. Taiteella voi aktiivisesti luoda jonkun toisen tilan hetkeksi, taiteella voi voimaannuttaa.”
Pieski valmistui Teatterikorkeakoulusta tanssitaiteen kandidaatiksi keväällä 2023. Vuonna 2021-2022 hän oli vaihto-opiskelijana HZT Berlinissa Dance, Context ja Choreography -ohjelmassa. Dragin parissa hänet tunnetaan nimellä Ritni Tears ja drag fuckboizbändissa Hot Compost.
Iiris Puustinen
Iiris Puustinen on Helsingistä kotoisin oleva tanssitaiteilija, joka parhaillaan työskentelee Helsingissä ja Kööpenhaminassa. Ennen tanssitaiteen opintoja Teatterikorkeakoulussa ja The Danish National School of Performing Arts:ssa hän työskenteli kaupallisen tanssin parissa, jonka ansiosta hänellä on omalaatuinen ote ja katse nykytanssiin.
Parhaillaan Iiris työskentelee muiden koreografien teoksissa ja samalla harjoittaa omaa praktiikkaansa, josta esimakua nähtiin hänen debyyttikoreografiassaan ”3,2,1 (The Walk)”, joka sai ensi-iltansa Amos Rexissä keväällä 2023.
Tuulia Ritsilä
TANSSITAITEILIJA – ESITYSTAITEILIJA. Työskentelen intensiivisesti, intiimisti ja tunteellisesti ruumiillisen mielikuvittelun, paikkasuhteiden, kokeellisen videon, öljypastellipiirustusten, akryylimaalausten ja poeettisen tekstin parissa. Työskentelyn ytimessä on hiertävien normistojen väsyttäminen ja fantasioiden muutosvoimainen potentiaali. Aiheellisesti työskentelen rakastamisen, lesbo-queerin nautinnon, röyhkeyden, söpöilyn, tyttöyden, elävien ympäristöjen, fantasiamaailmoiden ja -olentojen kanssa. Toimintaa ohjaavia arvoja ovat ekologinen vastuullisuus, yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden edistäminen sekä jaksamista ja mielenterveyttä ylläpitävä työskentelykulttuuri.
Leo Terävä
Leo Terävä on Helsingissä asuva tanssitaitelija ja esiintyjä. Hän valmistui tanssitaiteen kandidaatiksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2023, ja työskentelee freelancerina tanssien, esiintyen, koreografioiden ja opettaen vaihtelevissa ympäristöissä. Työssään hän on erityisen kiinnostunut tunteista, rohkeudesta, häpeästä, hiestä ja huumorista. Näitä aiheita hän lähestyy improvisoinnin ja oman kehittyvän praktiikan keinoin.
Ida Vu
Minulla on loputon uteliaisuus erilaisiin lähestymistapoihin tanssiin, jonka johdosta olen opiskellut kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Olen valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun tanssitaiteen kandidaatin koulutusohjelmasta ja laajentanut näkökulmaani vaihto-opintojen merkeissä Etelä-Koreassa (Korea National University of Arts) ja Alankomaissa (Amsterdam University of the Arts). Nykytanssin pariin olen päätynyt klassisen baletin kautta, joka on vaikuttanut vuosien varrella valintoihini ja kehitykseeni.
Tanssinkentällä toivon voivani työskennellä mahdollisimman monipuolisesti. Pyrin jatkuvasti kehittämään liikekieltäni ja kriittistä ajatteluani löytääkseni ja ilmaistakseni itseäni paremmin. Luovassa prosessissa minulle on tärkeää, että työyhteisö on avoin ja vastuullinen. Koen yhdessä tekemisen prosessin erittäin rikastuttavaksi. Tanssitaiteilijana olen kiinnostunut luomaan siltoja eurooppalaisen ja aasialaisen identiteettini välille sekä tutkimaan tanssin ja erilaisten instrumenttien välistä kommunikaatiota.
Tanssitaiteen blogi
Tanssitaiteen blogi on perustettu alustaksi, jolla keskustella erilaisista tanssitaiteeseen ja sen tekemiseen liittyvistä kysymyksistä ja havainnoista. Blogin kirjoitusten kautta pääset tutustumaan tanssitaiteen opiskelun arkeen opiskelijoiden ja henkilökunnan näkökulmista, ja lukemaan ajoittain ilmestyviä opiskelijoiden ja opettajien haastatteluja.
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia