← Takaisin blogiin

Vahva altistuma Oulun ja Limingan seudulla – alttoviulistien mestarikurssi

VAHVA ALTISTUMA OULUN JA LIMINGAN SEUDULLA – alttoviulistien mestarikurssi

Oulussa toteutettiin huhtikuun viimeisenä viikonloppuna alttoviulistien mestarikurssi yhteistyössä Sibelius-Akatemian, Oulun konservatorion ja Limingan seudun musiikkiopiston kanssa. Opettajana kurssilla toimi Pirkko Simojoki Sibelius-Akatemiasta. Oulun päässä järjestelyistä vastasivat Johanna Leponiemi ja Jaana Herlevi Oulun konservatoriosta, sekä Jussi Paavola Limingan seudun musiikkiopistosta.

Osaamme tehdä käsillämme monia asioita luonnostaan ja helposti, mutta kun tartumme soittimeen, teemme asioista joskus tarpeettoman vaikeaa..

Kurssilla tehtiin enimmäkseen kaikkea muuta kuin soitettiin alttoviulua. Ehkäpä tätä lausetta on syytä avata hieman. Siellä mm. liimattiin sinitarraa flyygelin kanteen, heitettiin avaimia, juotiin vesipullosta, oltiin sankareita ja kuninkaan sanansaattajia. Siis kuvainnollisesti. Todellisuudessa kurssilla kyllä soitettiin ihan tosissaan ja ahkerasti. Ja älkää huoliko, kyllä Steinwaykin on ihan kunnossa.

”Mielikuvat auttoivat muistamaan paremmin”

Hilda

Pirkon iloisen ja eläväisen opetustyylin perustavana teemana olivat edellä mainitun kaltaiset mielikuvat soiton harjoittelussa ja esittämisessä. Se, miten meillä on jo olemassa sisäänrakennettuna monet liikkeet ja toiminnot, kunhan ne vain hoksaa yhdistää soittoon. Sekä se, että keho löytää useasti itsestään oikean tavan uudenkin asian toteuttamiseen, kun mielikuva ja tavoite on riittävän selvä. Jos lähestymme soittoa pelkästään teknisessä mielessä ja liian teoreettisesti, saattaa sääntöjen ja haasteiden verkkoon pahimmillaan jumiutua.

” Hassut jousiharjoitukset jäivät mieleen, ne olivat hauskoja”

Matilda

Toki kurssilla mentiin myös tekniikan yksityiskohtiin ja konkretiaan, niihin ”pikkurillin asentoihin”. Pirkko yhdistelikin opetuksessaan näitä kaikkia osa-alueita vankkumattomalla kokemuksellaan vaivattomasti, ja mikä hienointa, aina positiivisen kautta ja oppilasta nostattaen. Opetus oli täynnä oivaltavia ja hyvin mietittyjä harjoituksia, joissa oikeanlainen tekniikka oli muunnettu mielenkiintoiseen, helposti ymmärrettävään ja muistettavaan muotoon. Oppilaat silminnähden vapautuivat yrittämään parastaan, vaikka ymmärrettävästi tällaiset tilanteet voivat olla jännittäviä. Ja tulokset olivat kyllä heti nähtävissä ja kuultavissa.

”Jännitin ennakkoon kurssia, mutta opettaja oli tosi mukava ja sain häneltä paljon hyviä vinkkejä”

Salli

Syytä on mainita myös se seikka, että samalla, missä tällaiset kurssit ovat tietysti hyvin kehittäviä kokemuksia oppilaille, ovat ne sitä myös kollegoille. Ne ovat loistavia tilaisuuksia ajatusten vaihtoon, itsensä kehittämiseen ja uusien yhteistyökuvioiden luomiseen. 

Kurssi toteutettiin kahtena päivänä ja se huipentui lopuksi pidettyyn hienoon konserttiin. Esityksiä seuratessa huomasi selkeästi, että kurssin opit olivat jääneet jo näin lyhyessä ajassa vahvasti mieleen. Esittäjän pää ja altto olivat ryhdikkäästi ylhäällä. Syynä tähän ei varmastikaan ollut se, että häntä olisi kehotettu pitämään niitä ylhäällä, vaan se, että hän muisti olevansa sankari! Ja varmasti muistaa sen jatkossakin. Näitä monia hienoja ja hyödyllisiä mielikuvia vei jokainen soittaja mukanaan kurssilta lähtiessään. Ja lopuksi täytyy todeta, ettei pelkästään mielikuvissa, vaan todellisuudessakin kaikki kurssille osallistuneet olivat alttoviulismin sankareita.

Suuret kiitokset vielä Pirkolle, oppilaille, kollegoille, kurssilla pianistina toimineelle Markus Vaaralle ja kaikille kurssin toteutukseen osallistuneille. Nyt ”paka!” (kurssilaiset tunnistavat vitsin) ja seuraavaan kertaan.

Teksti: Jussi Paavola, Limingan seudun musiikkiopisto

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia