Välkommen att bekanta dig med folkmusik avdelningens vardag!
Jag heter Tuike Suomalainen och studerar för fjärde året vid ämnesgruppen för folkmusik vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi. Jag blev musikkandidat sommaren 2023 och inledde mina magisterstudier i höst. Mitt huvudinstrument är fiol, men jag tycker också om att spela och dansa och komponera. Jag spelar i gruppen Figelit och improvisationskollektivet Kotve.
Jag studerar folkmusik för att dess dansanta väsen och groove väcker jättestor inspiration i mig och jag upplever att den drar mig till sig. Jag började studera vid ämnesgruppen i folkmusik vid Sibelius-Akademin genast efter gymnasiet. Ursprungligen hade jag blivit bekant med folkmusik via ett traditionsevenemang som ordnas nära min hembygd, Ritvalan helkajuhla. Under gymnasietiden förstod jag att jag gillade folkmusik och började lyssna mer till den och spela själv. Min bakgrund fanns inom klassisk musik och populärmusik och jag tyckte det var ganska svårt att hitta information om folkmusik. Jag lyssnar mycket på nutida folkmusik och jag beslöt mig rätt spontant för att söka in till Sibelius-Akademin – och jag blev antagen.
Inom folkmusikstudierna har friheten att leta efter mitt eget konstnärsjag varit betydelsefull för mig. Det har uppmuntrats av att en väsentlig del av folkmusiken är improvisation och att varje individuell stil är värdefull. Jag har fått och tvingats leta efter vad som passar mig och fascinerar mig. Folkmusiken har erbjudit intressanta fantasiresor till historien och arkivinspelningar, men samtidigt hjälpt mig förstå vem jag själv är. För mig har det också varit otroligt fint och viktigt att uppleva hur närvarande det kroppsliga och kontakten till dansen är i folkmusikstudierna. Det är tillåtet och rentav uppmuntras att använda sin kropp och inte begränsa sig till att vara endast instrumentalist.
Även om jag lärt mig otroligt mycket vid folkmusikstudierna är det inte ännu klart för mig vad jag vill i framtiden. Att röra sig i konstarternas gränsmarker, tvärkonstnärlighet, känns rätt för mig. Jag gillar såväl spelmansmusik som sk. äldre tradition och är också intresserad av att göra egen musik. Många inriktningar erbjuds alltså.
I den här texten vill jag ge några konkreta källor för att bekanta sig med folkmusik för dem som inte är riktigt säkra på var de kunde börja. Videoserien Musiikin muisti (Musikens minne) som finns bl.a. på Etno.net är ett fint infopaket om folkmusikens olika stilar (https://etno.net/musiikin-muisti). Det lönar sig ändå att kritiskt granska hemsidan i vår tid. Till exempel nämner den inte kulturell appropriation, som har en koppling till folkmusik speciellt då man talar om minoritetsmusik som samernas eller romernas musik. Folkmusikgrupper och -artister jag rekommenderar att lyssna på är till exempel JPP, Väsen, Pauliina Syrjälä och Suistamon sähkö.
Yrkesstudier i folkmusik utvecklar framför allt öppenheten som konstnär. Jag tror att många slags musiker med mycket olika bakgrund kan inspireras av folkmusik. Man spelar ofta folkmusik på gehör och den egna stilen får höras. Jag vill uppmuntra alla att bekanta sig med folkmusik och överväga yrkesstudier i folkmusik, du kanske låter dig inspireras!
Översättning från finska till svenska: Tove Djubsjöbacka.
Text: Tuike Suomalainen
Foto: Alisa Tuominen
Pärrä
Pärrä on Kansanmusiikin koulutusohjelman blogi.
Tutustu Kansanmusiikin koulutusohjelmaan:
Linkit avautuvat uuteen välilehteen.
- nettisivu: www.uniarts.fi/kansanmusiikki
- julkaisualusta: www.etno.net
- Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja: etno.net/julkaisut/satasarvi
Uusimmat julkaisut
-
Kansanmusiikintutkimuksen aikakauskirja Satasarvi 2 on julkaistu
-
Studying folk music – Student's point of view: Paula Raitanen
Seuraa blogia