Värikkäät rakennusvaiheet
Rakennusvaiheet etenivät rivakasti pienistä vastoinkäymisistä huolimatta.
”Stormen rev ned byggnadsställningarna.”
– Hufvudstadsbladet 6.1.1931
Talon rakentaminen alkoi louhintatöillä kesällä 1929, vaikka lopulliset rakennuspiirustuksetkaan eivät vielä olleet valmiit. Samaan aikaan säätiön hallitus teki töitä rahoituksen saamiseksi. Saaduista 16 tarjouksesta konservatoriotalon rakentamiseksi päätettiin urakoitsijaksi ottaa Rakennustoimisto Rakentaja Oy.
Harjannostajaisia vietettiin lokakuun 18. päivänä 1930. ”Konservatorion kurkihirsi on nyt paikallaan” uutisoi Uusi Suomi seuraavana päivänä. ”Poliittisten pyörremyrskyjemme hetkellä sattui eilen muuan merkittävä tapahtuma, ’harmonian temppelin’ kurkihirren nostajaisjuhla, lähemmin sanoen Helsingin Konservatorion edistyvän valmistumisen ilojuhla, teen ja kahvin juonti eduskuntatalon läheisimmässä naapurissa, betonilta paistavien välikattojen suojassa, koristelemattomien tiiliseinien rajoittamassa ravintolassa, jossa huonekaluina toistaiseksi oli vain rakennustelineitä ja niiden keskellä herkuilla ja kukilla koristettu pöytä.”
Juhlapäivänä uutisrakennusta esiteltiin ensin Helsingin Konservatorion oppilaille professori Melartinin johdolla. Tilaisuuteen oli saapunut tervehdyskäynnille myös Suomen Valkoisen Kaartin soittokunta. Tämän jälkeen tarjottiin rakennuksen työläisille virvokkeita, ja klo 16 oli säätiön hallitus kutsunut ”n. 150 Konservatoriota lähellä olevaa henkilöä teekutsuille uutisrakennukselle ja tutustumaan siihen.” Tuolloin oli voimassa kieltolaki, joten juhlatilaisuuksissa oli lähinnä kahvi- ja teetarjoiluja.
Tammikuun 4. päivänä 1931 rakennustelineet romahtavat koko talon korkeudelta Pohjoisen Rautatiekadun puolelta kovan tuulenpuuskan takia. Onni onnettomuudessa oli se, että telineillä ei ollut ketään töissä ja ainoa kadulla kävellyt henkilökin pääsi alta pois ajoissa. Henkilövahinkoja ei siis tapahtunut.
Vain pari päivää tämän jälkeen rakennuksella oli myös tulipalon alku. Tuli oli päässyt illalla leviämään kuivauskamiinasta rakennusjätteisiin. Tuli ei kuitenkaan ennättänyt tuottaa mitään vahinkoa, sillä ”palokunta sammutti sen kädenkäänteessä hiilihapporuiskullaan”.
Maaliskuussa 1931 naapurin asuintalon johtokunta lähestyi Konservatorion Säätiötä savuhaittojen takia. Naapuritalon asukkaat valittuivat uuden talon savujen kulkeutuvan heille ja aiheuttavan haittaa. Ongelma poistui konservatoriotalon savupiippuja korottamalla.
Menneisyyden muistia tulevaisuutta varten
Tässä blogissa Riku Hämäläinen kirjoittaa Taideyliopiston muistitietohankkeen vaiheista. Hankkeen tarkoituksena on kerätä entisten ja nykyisten opettajien, oppilaiden ja muun henkilökunnan muisteluita taideopetuksen historiasta, arjesta, toiminnasta, sattumuksista, jne. tulevaisuuden tutkimuksia varten. Filosofian tohtori, dosentti Riku Hämäläinen toimii Historiafoorumin yliopistotutkijana. Hän johtaa muistitietohanketta, johon kuuluu niin uuden aineiston kerääminen kuin jo olemassa olevan arkistomateriaalin saatavuuden parantaminen.
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia