← Takaisin blogiin

Vaskien välkettä Mikkelissä

”Orkestereissa kasvaneista muusikoista syntyy niin tulevaisuuden ammattilaiset kuin musiikin kuuntelijat ja harrastajat.”

”Tällaista saisi olla useamminkin tarjolla”

Mikkelin musiikkiopiston syksy 2023 alkoi puhallinsoittimien osalta vauhdikkaasti, kun heti Puolustusvoimien Marssi 7 ihmeeseen -jäähallikiertueen jälkeen oli vuorossa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja Vaskiakatemian yhteinen koulutusviikonloppu musiikkiopistolla 16.–17.9.2023. Mukana olivat Sibelius-Akatemiasta Miikka Saarinen (trumpetti) ja Vaskiakatemiasta Tanja Nisonen (käyrätorvi) ja Harri Lidsle (matalat vasket). Musiikkiopistolle oli saapunut yhteensä 24 eri ikäistä vaskioppilasta ja Mikkelin musiikkiopiston sekä Savonlinnan musiikki- ja tanssiopiston vaskiopettajat Lauri Ronimus, Tuomas Setälä ja Juho Nurmi sekä Järvi-Saimaan kansalaisopiston musiikin suunnittelijaopettaja Janne Ikonen. Pianistina toimi Mikkelin musiikkiopiston Mirva Helske.

Molemmat päivät alkoivat yhteisellä avajaistilaisuudella salissa, jonka jälkeen jakauduttiin lämmittelemään soitinryhmittäin. Tämän jälkeen oli vuorossa sekä yksilötunteja että soittoa pienryhmissä. Lauantaina soiton lomassa saimme kuulla, kun Miikka Saarinen haastatteli mikkeliläislähtöistä pitkän linjan trumpettimuusikkoa Hannu Pätystä hänen opiskelu- ja työurastaan. Tässä kohtaa saimme kuulla myös upeita musiikkinäytteitä. Hannun vinkki tuleville soittajasukupolville – ja etenkin opetuksen mahdollistajille – oli alkeisorkesterien ja muiden harrastajaorkesterien ylläpito: orkestereissa kasvaneista muusikoista syntyy niin tulevaisuuden ammattilaiset kuin musiikin kuuntelijat ja harrastajat.

Molempina päivinä ruokatauon jälkeen alkoivat kamarimusiikkihetket pianistin kanssa ja samanaikaisesti pääsivät soittajat vielä omille yksilötunneille. Itse pääsin seurailemaan opetusta eri luokissa ja oli ilo huomata, miten eri paikkakunnilta tulleet muusikot pääsivät heti tekemisen ääreen ja löysivät yhteisen sävelen – niin konkreettisesti kuin yhteisölliselläkin tasolla! Kaikkein nuorimmat katselivat ja kuuntelivat isompiaan ihaillen ja astuivat erittäin rohkeasti lauteille pianistin kanssa. Isommat nuoret Savonlinnasta ja Mikkelistä olivat tavanneet jo viikkoa aiemmin olleessa Marssi 7 ihmeeseen -tapahtumassa ja juttu jatkui luontevasti vaskiviikonlopussa. Savonlinnalainen nuori tuubisti Petja soitteli duettoja mikkeliläisen saman ikäisen baritonistin Oton kanssa. Myös rantasalmelaiset tunsivat ennestään hieman joitakin savonlinnalaisia ja mikkeliläisiä ja leirin jälkeen entistä paremmin. Kauimmainen soittaja oli saapunut paikalle Tohmajärveltä ja hänkin pääsi nopeasti porukkaan mukaan. Mukana kurssilla olleet aikuissoittajat löysivät myös nopeasti toisensa!

Sunnuntaina haastattelin nuoria yläkoulu- ja lukioikäisiä muusikoita leirin tunnelmasta ja annista.

Savonlinnalaiselle Petjalle kurssista on ollut paljon apua, etenkin koska hän on soittanut tuubaa vasta vähän aikaa. Viikonlopun ovat kruunanneet niin Harrin tunnit kuin jutteleminen samanhenkisten ihmisten on kanssa: ”Olen saanut paljon kavereita ja on ollut hauskaa.”

Mikkeliläinen baritonisti Otto kehuu opetusta Suomen kovimmaksi ja hän on saanut paljon vinkkejä omaan soolo-ohjelmistoon. Lisäksi yhteissoitto oman soitinryhmän kanssa on ollut antoisaa. ”Ilman muuta suosittelen tällaista kurssia muillekin.”

Rantasalmelainen käyrätorvensoittaja Kaisla kehuu kurssin parhaaksi anniksi sitä, että on saanut nauttia hänelle uuden opettajan, Tanjan, opetuksesta. On tullut paljon tekniikka-apua ja Tanja osaa motivoida oikealla tavalla. ”Aina on myös kiva nähdä toisia puhallinsoittajia.”

Mikkeliläinen trumpetisti Ville on saanut kurssilta Miikan hyviä neuvoja omaan soittoonsa ja porukassa on ollut kiva soittaa yhdessä. ”Tämä on aika harvinaista herkkuja, tällaista voisi olla useamminkin tarjolla!”

Vaskiviikonlopun opettajat olivat alansa huippuammattilaisia, niin soitossa kuin pedagogiikassakin. He loivat ympärilleen turvallista ja välillä huumoripitoistakin ilmapiiriä saaden kaikki rentoutumaan soittotilanteissa. Jokainen opettaja löysi nopeasti kulloisellekin oppilaalle oikeat sanat ja ohjeet auttamaan soittoharjoittelussa eteenpäin. Kiitos yhteistyöstä Taideyliopiston Sibelius-Akatemia, Vaskiakatemia sekä Suomen Kulttuurirahasto! Erityiset kiitokset mukana olleille oppilaille ja opettajille: viikonloppu tehtiin yhdessä!

Marja Ikonen
rehtori
Mikkelin musiikkiopisto

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia