Viikon alumni Waltteri Torikka: Taideminuuden löytäminen äärettömän musiikin maailmassa
Baritoni Waltteri Torikka kokee Sibelius-Akatemian olleen lämmin paikka kasvaa ja kokeilla monia eri musiikin ulottuvuuksia, vaikka osaa niistä hän ei vielä opiskellessaan kuvitellut työelämässään tarvitsevansa.
Teksti: Akseli Ferrand
“Muistan ajatelleeni musiikista turhan suppeasti kouluaikoinani”
Klassisen musiikin kuplaan on helppo upota, varsinkin opiskeluaikana, jolloin koulun ystäväpiirit ovat pieniä, mutta tärkeitä turvaverkkoja. Niissä eriävä mielipide klassista musiikkia kohtaan voidaan yhä nähdä heikkoutena.
Realismin osittainen puute opinnoissa
“Ei olisi pahitteeksi välillä painottaa sitäkin tosiasiaa, kuinka vaikeaa työllistyminen laulajan ammatissa on.”
Siinä missä kauppakorkeakoulun opiskelijat ovat jo pitkään kuulleet ensimmäisenä opiskeluvuotenaan työllistymisensä todennäköisyyksistä ja saaneet vinkkejä uralla edistymiseen Sibelius-Akatemialla ei vielä Waltterin opiskeluaikana ollut tarjolla vastaavanlaista tietoa tai kursseja, jossa työllistymistä oltaisiin käsitelty.
“Koulutuksessa käytämme monesti oppimisen parhaita vuosia, joten jos tätä alaa haluaa opiskella ja tehdä, tulee siihen olla jokin palava tarve. Musiikin ammatiksi ottamisen tulee lähteä ehdottomasta pakosta olla taiteilija ja muusikko.”
Nykyään ainakin laulumusiikin opiskelijoille on tarjolla työelämäkursseja, opastusta sekä mahdollisuus päästä mukaan tuoreeseen mentorointiohjelmaan, tämä kaikki vasta useimmiten maisterivaiheessa.
Muuttuva musiikkimaailma
Waltterille on nykyään tärkeää olla rajoittamatta taideminäänsä minkään yksittäisen taidemuodon sisälle.
“Kannattaa pysyä auki erilaisille ideoille. Itse olen korostanut sitä, että kun musiikkimaailma on niin valtava, niin se on jopa vääryys lähteä suoraan arvottamaan, että joku on parempaa kuin toinen.”
Waltteri on esittänyt urallaan musiikkia laidasta laitaan, Bachista ikivihreisiin.
“Kaikki musiikki vaikuttaa eri tavalla ihmisiin. Se voi saada tuntemaan, liikuttumaan tai sitten liikkumaan. Musiikissa on niin paljon eri vaikutuksia.”
Itsensä jatkuva kehittäminen
Syksyllä 2020 Waltteri aloittaa jatko-opinnot ERPE:ssä (opettajan erilliset pedagogiset opinnot) Taideyliopistolla. Opinnot suoritetaan yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian kanssa. Yhteiskoulutus on kaksivuotinen ja Waltteri odottaa siltä paljon.
”Taide-, musiikki- ja laulupedagogia on ollut aina sellainen asia, joka tulee itselle vastaan. Tässä vaiheessa uskallan lähteä vihdoin opastamaan tulevia muusikkoja, sillä tunnen, että laulamisestakin laajojen opintojen ja yli kymmenen vuotisen uran jälkeen ymmärrän jo vähän enemmän jotain.”
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta
Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Taideyliopiston alumniblogissa.
Taideyliopiston alumniblogi
Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.
Uusimmat julkaisut
-
Immersed in New York: Hans Rosenström's Residency Experience at ISCP
-
Academy of Fine Arts Alum Kristin Wiking in residence: Jan van Eyck Academie 2023
-
Academy of Fine Arts Alum Natalia Kozieł-Kalliomäki in residence: LIFT 2023
Seuraa blogia