Viikon mentori Lottaliina Pokkinen: Juristin ja muusikon hybridi puolustaa luovan alan tekijöiden oikeuksia neuvotellen
Lottaliina Pokkisen uralla juristin ja muusikon ammatit ovat punoutuneet yhteen ainutlaatuisella tavalla.
Teksti: Johanna Rauma
Lottaliina Pokkinen on tullut tutuksi Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkönä. Juristin tutkinnon lisäksi hän on kouluttautunut ammattiviulistiksi Turun konservatoriossa. Pokkisen uralla nämä kaksi ammattia ovat punoutuneet yhteen ainutlaatuisella tavalla, ja Suomen luovan alan tekijät ovatkin saaneet nauttia hänen asiantuntevasta palvelustaan jo parin vuosikymmenen ajan.
Hektinen opiskeluaika
Pokkinen opiskeli yhtä aikaa sekä muusikoksi että juristiksi Turussa. ”Välillä olo oli aika skitsofreeninen – treenikopissa ollessa tuntui siltä, että olisi pitänyt olla lukemassa tenttiin, ja luennolla istuessa taas olisi pitänyt olla harjoittelemassa tulevaa viulututkintoa varten. Sain kuitenkin voimaa ajatuksesta, että jonain päivänä selviäisi, miksi teen molempia yhtä aikaa. Ja se myös toteutui!”
Muusikon työt Turun kaupunginorkesterissa, Turun kaupunginteatterin produktioissa ja yksityistilaisuuksissa sisarusjousitrion kanssa toivat opiskelijaelämää helpottavia lisätienestejä. Pokkinen teki myös studiokeikkoja useamman turkulaisbändin levytyksissä. ”Vaikka en tähdännyt ammattimuusikoksi, sain tästä jälkikäteen ajateltuna erittäin tärkeää oppia musiikkialan juristin työhön.”
Opiskeluaikoina oikeustieteellisen alan työ- tai harjoittelupaikat eivät ensin ottaneet auetakseen, mutta viimeisenä opiskelukesänään Pokkinen pääsi kesätöihin Muusikkojen liittoon. Tuo kesä avasi täysin uuden maailman, joka alkoi vetää puoleensa.
Eteenpäin klassisen viulistin tinkimättömällä asenteella
Pokkinen pitää luovan alan tekijöiden puolia alalla, jolla neuvottelukumppanit edustavat usein suuria organisaatioita tai kansainvälisiä suuryhtiöitä. ”Aluksi ajattelin, että haluan muuttaa koko musiikkialan reilummaksi heti. Sittemmin ymmärsin, että muutos on hidasta, ja tapahtuu yksittäisten onnistumisten kautta. Olen erittäin ylpeä jokaisesta muusikosta ja artistista, joka on uskaltanut nostaa eteen tulleita epäkohtia kanssani esiin, ja saanut alaa sitä kautta parannettua.”
Pokkinen on kehittänyt juristin ammattitaitoaan jatkuvasti klassisen viulistin tinkimättömällä työmoraalilla. Hän on tehnyt kansainvälisen LL.M -tutkinnon sekä oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon ja kirjoittanut jokaisen muusikon peruslukemistoon kuuluvat Muusikon sopimusopas sekä Artisti maksaa – neuvotteluopas luoville aloille -nimiset tietokirjat. Erityisesti neuvotteluosaamiseen Pokkinen onkin satsannut paljon, ja osallistunut muun muassa Harvard Law Schoolin Program on Negotiation -ohjelman neuvottelukoulutukseen. Nykyisin Pokkinen on kysytty neuvottelukouluttaja alalla kuin alalla. Oman yhtiönsä Lehtinen Legal Oy:n kautta Pokkinen on auttanut useita kirjailijoita heidän sopimusneuvotteluissaan.
Pokkinen painottaa, että oman instrumentin hallinnan lisäksi on tärkeää myös ymmärtää musiikkialan tulovirtoja ja sopimuskenttää. Eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin, sillä kollegojen ja opettajien lisäksi alalla on valtavasti järjestöjä ja asiantuntijoita, jotka auttavat mielellään. Pokkinen vannoo myös neuvottelutaitojen nimeen: ”Lähes kaikessa on kyse neuvottelemisesta. Vuorovaikutus on aina tärkeää, ja hankalistakin asioista voi puhua niin, ettei saa hankalan tyypin mainetta. Hankalan tyypin maineen saa olemalla hankala tyyppi.”
Kerran muusikko, aina muusikko
Musiikkialan käänteitä Pokkinen seuraa aktiivisesti muun muassa lukemalla artistielämänkertoja, käymällä keikoilla sekä kyselemällä kuulumisia artisteilta ja muilta alan asiantuntijoilta. Vaikka luovan alan juridiikka veikin aikanaan Pokkisen sydämen, pysyy viulukin edelleen tilaisuuden tullen hyppysissä. ”Palasin hetkeksi muusikon työhön loppuvuonna 2019, kun pääsin Vantaan Viihdeorkesterin riveihin soittamaan Waltteri Torikan ja Jarkko Aholan loppuunmyydylle Hartwall Arena -keikalle. Yllättävän hyvin ne nakit edelleen tikuttivat menemään.”
Pokkinen lähettää rohkaisevat terveisensä kaikille työelämän kynnyksellä oleville: ”Opiskelupaikan ulkopuolinen maailma voi tuntua pelottavalta, mutta täällä on itse asiassa aika kivaa! Tee asioita sydämellä, usko itseesi, ja pyydä tarvittaessa apua.”
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta
Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Taideyliopiston alumniblogissa.
Taideyliopiston alumniblogi
Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.
Uusimmat julkaisut
-
Immersed in New York: Hans Rosenström's Residency Experience at ISCP
-
Academy of Fine Arts Alum Kristin Wiking in residence: Jan van Eyck Academie 2023
-
Academy of Fine Arts Alum Natalia Kozieł-Kalliomäki in residence: LIFT 2023
Seuraa blogia