← Takaisin blogiin

Viulun riemua Oulussa

”Réka löysi jokaisella tunnilla positiivista sanottavaa ja kannusti oppilaita etsimään kappaleeseen ja viulun sointiin vielä lisää kirkkautta, lämpöä ja säihkettä.”

Kuva: Maarit Karppelin

Inspirointia ja iloa

Marraskuun lopussa saimme Oulun konservatorion ja Limingan seudun musiikkiopiston vieraaksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta professori ja viulisti Réka Szilvayn. Vierailun mahdollisti Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakuntayhteistyö, ja tämän projektin kautta oululaiset ja liminkalaiset nuoret muusikonalut saivat nauttia viikonlopun Rékan positiivisesta energiasta ja kannustavasta opetuksesta. 

Viikonloppu oli täynnä intensiivistä ja inspiroivaa opetusta. Jokaisella tunnilla harjoiteltiin paljon soittamisen ergonomiaan liittyviä asioita sekä etsittiin kaunista sointia. Myös jousikäden asentoihin ja jousen vauhtiin kiinnitettiin paljon huomiota. Jousen käytön vaihteleminen lennokkaasta ja ilmavasta hiljaiseen ja rauhalliseen vauhtiin auttaa luomaan kappaleeseen tunnelmia ja erilaista kerrontaa. Viulun asentoon ja olkatuen paikkaan huomiota kiinnittämällä monen opiskelijan soittoasento helpottui ja sointi vapautui.

Vapautta ja valoisuutta

Réka löysi jokaisella tunnilla positiivista sanottavaa ja hän kannusti oppilaita etsimään kappaleeseen ja viulun sointiin vielä lisää kirkkautta, lämpöä ja säihkettä. Oli ihana nähdä, miten helposti lähestyttävä ja lämmin opettaja Réka on. Valoisa suhtautuminen oppilaisiin toi hymyn pitkien päivien aikana kaikkien huulille. Viikonlopun aikana myös me opettajat saimme opastusta ergonomian saloihin, jota toivottavasti pystymme välittämään myös omille oppilaillemme.

Jokaisen kurssilaisen soitto parani omalla soittotunnilla ja sunnuntain päätöskonsertissa kuulimmekin toinen toistaan huikeampia tulkintoja ja esityksiä syksyn aikana harjoitelluista kappaleista. Konsertin jälkeen Réka antoi vielä kannustavaa palautetta, joka toivottavasti rohkaisee opiskelijoita uskomaan itseensä ja tekemiseensä jatkossakin. Toivomme yhteistyön Réka Szilvayn kanssa jatkuvan tulevina vuosina ja kiitämme Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakuntayhteistyötä tästä upeasta mahdollisuudesta! Nyt suuntaamme joulun odotukseen ja sitten kohti tulevaa inspiroivaa kevättä. Kiitos Rékalle valoisuudesta ja nuorten kannustuksesta matkalla uusiin tavoitteisiin!

Teksti: Maarit Karppelin, viulunsoiton lehtori, Oulun konservatorio

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia