← Takaisin blogiin

Avauksia yli rajojen

Yliopistoilla on yhä suurempi rooli yhteiskunnan ja tulevaisuuden rakentajina. Koulutuksen, tiedon ja ymmärryksen tarjoamisen lisäksi meiltä odotetaan enemmän ja enemmän myös uusia innovaatioita ja hyvinvointiin liittyviä ratkaisuja.

Henkilö Jari Perkiömäki

Taideyliopistojen sosiaalinen ja taloudellinen vaikuttavuus konkretisoituu tutkimuksen ja taiteen kautta. Taiteella on kiistatta myös hyvinvointia lisäävä vaikutus. Silti taiteen peruskoulutus on meille Taideyliopistona kaikkein tärkeintä: se on toimintamme pohja ja uusien avausten mahdollistaja. Meille tärkeää on myös tutkimuksen ja taiteen tekemisen vapaus.

Vahvojen verkostojemme kautta rakennamme vuoropuhelua, joka ylittää maantieteelliset rajat. Kokeellisuus sekä vapaa tiedon, ajatusten ja ideoiden vaihto on toimintamme elinvoimaisuuden ehto. Taideyliopiston Sibelius-Akatemian ja maailmankuulun Juilliard Schoolin yhteinen sinfoniaorkesteri soi ensi syksynä Suomen satavuotisjuhlavuoden kunniaksi Helsingissä, Tukholmassa ja New Yorkissa. Konserttisarja on loistava esimerkki opiskelijaprojektista, joka tuo yhteen lahjakkaita nuoria eri puolilta maailmaa ja luo mahdollisuuden kokonaan uusille tulkinnoille.

Myös Venetsian 57. biennaalin yhteyteen rakennettu Taideyliopiston tutkimuspaviljonki on kansainvälisen yhteistyön voimannäyte. Olemme toteuttaneet paviljongin yhteistyössä ruotsalaisten ja norjalaisten kollegoidemme kanssa ja tavoitteenamme on edistää nykytaiteen ja tutkimuksen välistä vuoropuhelua sekä eri taidealueiden välistä yhteistyötä.

Toukokuusta syyskuuhun yli sata taiteilijaa ja tutkijaa eurooppalaisista taideyliopistoista kuvataiteen, musiikin, teatterin, tanssin, esitystaiteen ja kuratoinnin alueilta kokoontuu pohtimaan ajankohtaisia tiedollisia, esteettisiä ja poliittisia kipupisteitä. Tutkimuspaviljongissa kuhisee. Esillä on kolme nykytaiteen näyttelyä ja yli neljäkymmentä monitaiteista tapahtumaa.

Venetsian tutkimuspaviljongin kunniaksi myös IssueX-sidosryhmälehtemme numero on ensimmäistä kertaa englanninkielinen. Olemme halunneet koota lehteen monipuolisen kattauksen Taideyliopistolle tärkeistä teemoista ja tapahtumista ja samalla alleviivata taiteen merkitystä. Se avaa uusia näkökulmia ja tekee tulevaisuutta. Joka ikinen hetki.             

rehtori Jari Perkiömäki

Kirjoitus on alunperin julkaistu englanniksi Taideyliopiston IssueX-lehden toukokuun numerossa, joka on omistettu Venetsiaan avautuvalle tutkimuspaviljongille.

Variaatioita taiteesta ja johtamisesta

Blogissa Taideyliopiston johto, asiantuntijat, ystävät ja haastajat pohtivat taiteen merkitystä ja tulevaisuutta. Blogissa käsitellään myös johtamisen tematiikkaa Taideyliopistossa.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia