← Takaisin blogiin

Avauspotku taiteilija–yritys-yhteistyöhön

Kick-Off -tilaisuudessa yritykset ja taiteilijat tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa.

Yleiskuva salista, jossa tilaisuus järjestettiin.
Kick-Off -tilaisuudessa taiteilijat ja yritykset tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa. KUVA: Jenni Latva

Hankkeessamme on tehty paljon taustatyötä ja valmisteluita, jotka kulminoituivat yritysten ja taiteilijoiden ensimmäiseen yhteiseen tapaamiseen. Avauspotku tähän eli Kick-Off -tilaisuus järjestettiin kesäkuun alussa Seinäjoella Kalevan Navetassa.  Mukana olivat yrityskumppanimme: Alavuden Öljynpuristamo, Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hotelli- ja ravintolapalvelut ja Pirjon Pakari sekä tietenkin myös haasteita ratkomaan valitut taiteilijat: Maarit Halonen, Antti Hintsa, Tero Hytönen, Noora Kauppila, Teemu Lehmusruusu (Tree art+rsrch) ja Henna Mantere. Tapaaminen oli kaksipäiväinen; ensimmäinen päivä oli kaikille yhteinen ja toinen päivä ainoastaan taiteilijoille suunnattu. 

Taiteilijat saivat kysyä yrityksiltä lisäkysmyksiä pienryhmissä. Kuvassa taiteiljat Teemu Lehmusruusu ja Tero Hytönen. KUVA: Arto Kunnola

Ensimmäisenä päivänä taiteilijat saivat ensin esitellä itsensä yrityksille lyhyesti yhden kalvon turvin; kuka on, mitä tekee, mikä kiinnostaa tämänkaltaisessa yritysyhteistyössä ja mitä kokee vahvuuksikseen. Tämän jälkeen oli yritysten vuoro esitellä yrityksen toimialaa sekä työpajoissa kartoitetut haasteensa, joita oli vielä viilattu haasteet paremmin esitettävään muotoon.

Presentaatioiden jälkeen jokaisella yrityksellä oli mahdollisuus kertoa ammattitaiteilijoille tarkemmin yrityksen kehityskohteista ja tilanteesta. Nämä ”pikatreffit” käytiin pienryhmissä, joissa taiteilijat saivat esittää vapaasti mieltään askarruttavia kysymyksiä. Alla muutamia esimerkkejä esille nousseista kysymyksistä:

  • Kenet miellätte kohderyhmäksi?
  • Mitkä omistajuuden hyödyntämisen pääpointit voisivat olla?
  • Minkälaista toimintaa toivoisitte omistajilta?
  • Miten näet tulevaisuuden?
  • Me henki – Onko yrityksessänne tunne, että tehdään yhdessä?
  • Minkälaiset perinteet toimipisteillä on?

Taiteilijat kokivat pienryhmäkeskustelut hyvin tärkeiksi lisätiedon lähteiksi. Yhteisen tilaisuuden jälkeen taiteilijat lähtivät yritysvierailuille yrityksiin. Vierailuiden aikana oli mahdollista tutustua vielä syvemmin yrityksen toimintaan, nähdä toimitilat ja kysyä vielä lisätietoja yrityksestä. Yritysvierailut toivat myös lisäulottuvuutta koko prosessiin ja antoivat taiteilijoille mahdollisuuden nähdä kontekstin, johon he omaa ratkaisukonseptiaan ovat luomassa.

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan hotellipäällikkö Merja Kivioja esitteli taiteilijoille yrityksen tiloja. Kuvassa vasemmalta Merja Kivioja, Tero Hytönen, Noora Kauppila, Maarit Halonen ja Teemu Lehmusruusu. KUVA: Jenni Latva
Hanna Yli-Kuha taiteilijoiden ympäröimänä.
Alavuden Öljynpuristamolla toimitusjohtaja Hanna Yli-Kuhan johdolla tutustuttiin yrityksen toimintaan. Sangossa olleita rypsinsiemeniä päästiin myös maistamaan. KUVA: Jenni Latva
Hannu Malmivaara ja taiteilijat Pirjon Pakarin leipomotiloissa.
Pirjon Pakarin toimitusjohtaja Hannu Malmivaara esittelee yrityksen Seinäjoen leipomoa. KUVA: Jenni Latva

Kick-Offin toinen päivä oli suunnattu vain taiteilijoille. Kook Managementin Arton Kunnolan pitämän päivän aikana taiteilijat saivat opastusta muun muassa siihen, miten lähestyä yrityksiä, puhua yrityksille uskottavaa kieltä ja mitä tulee yritysyhteistyössä ottaa huomioon. Lue Arto Kunnolan blogikirjoitus aiheesta.

Taiteiljat luokka tilassa, jossa Arto Kunnola luennoi.
Toinen päivä oli suunnattu ainoastaan taiteilijoille. Kook Managementin Arto Kunnola kertoi taiteilijoille mm. millä tavoin yrityksiä voi lähestyä yhteistyöehdotuksin. KUVA: Jenni Latva

Nyt taiteilijoilla on kesä aikaa työstää omaa ratkaisukonseptiaan eli ehdotustaan yrityksen haasteen ratkaisemiseksi. Syksyllä taiteilijat ja yritykset tapaavat uudelleen yhteisessä tilaisuudessa, jossa ratkaisukonseptit esitellään.

TYVI-hankkeen taiteilija–yritys-yhteistyöprosessi mukailee aikaisemmin IRM-Tool -hankkeessa tehtyä Luova meri -osatoteutusta. Innovation Resource Moderating Tool -hankkeen ja Taiteen edistämiskeskuksen vuonna 2019 yhteistyössä toteuttamassa projektissa seitsemän eri alan ammattitaiteilijaa ratkoivat meriteollisuuden yritysten esittämiä haasteita. 

Hankkeen toteuttajien ja rahoittajien logot.

Luova tulevaisuus

Yhteistyö taiteen ja eri alojen välillä laajentaa työn tekemisen tapoja ja merkityksiä. Tämä on yksi TYVI – Taiteen ja yritystoiminnan välinen yhteistyö uuden liiketoiminnan mahdollistajana -hankkeen ja sen jatkohankkeen ”Luova ajattelu ja taiteellinen asiantuntijuus elinkeinoelämän haasteita ratkomassa” perusajatuksista. Blogissa pääset lukemaan sekä hankkeiden toteutuksesta että mukana olleiden tekijöiden ajatuksia taiteen ja taiteellisen ajattelun käytöstä uusissa konteksteissa.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia