← Takaisin blogiin

Miten esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen kentän tulisi järjestäytyä?

Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 -hankkeen projektipäällikkö Susanna Metsälä pohtii blogissaan, ketkä kaikki puhuvat esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen puolesta ja miten kentän tulisi järjestäytyä.

Minne freelancerin, jonka työnkuva on kollaasimainen ja ammattiasema vaihteleva, tulisi hakeutua saadakseen työelämäneuvontaa, taloudellista sekä juridista turvaa ja kollegion? Missä esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen tarpeita kuullaan ja ymmärretään? Muun muassa nämä kysymykset ovat nousseet pintaan visiohankkeen edetessä. Näistä on syytä keskustella lisää ja keskustelun virittämiseksi pyydämme teitä aluksi vastaamaan kyselyyn. 

Kentällä näyttää olevan kahdenlaisia järjestäytymistarpeita: vaikuttamiseen ja tiedottamiseen keskittyvän toiminnan perusteella järjestäytyminen ja ammatillisen edunvalvonnan perusteella järjestäytyminen. 

Nykyisin olemassa olevat alan järjestöt voivat keskittyä toiminnassaan tiedottamiseen, tutkimukseen, yhteistyöhön, asiantuntijuuteen, ammattilaisuuteen, vaikuttamiseen, kehittämiseen tai edistämiseen. Ne voivat olla järjestöjä, yhdistyksiä, liittoja, verkostoja tai muita yhteisöjä. 

Ammatillisesta edunvalvonnasta vastaavat työntekijäliitot, työnantajaliitot sekä näiden keskusliitot. Järjestäytyminen ammattiliittoon perustuu useimmiten opettajuuteen, taiteilijuuteen tai molempiin niin työnantaja- kuin työntekijäpuolella. 

Esittävien taiteiden kasvatuksen ja koulutuksen alan ammattilaisilla on paljon hiljaista, omista työelämäkokemuksista syntynyttä arvokasta tietoa, josta kertomalla ja jota kuulemalla voisimme ymmärtää paremmin, minkälainen järjestäytyminen olisi toivottua ja järkevää.  

Kutsumme kyselyn vastaajiksi kaikki alan toimijat, joiden opinnot, työn- tai tehtäväkuva koostuvat kokonaan tai osittain taidekasvatuksesta, -koulutuksesta tai -pedagogiikasta. Vastaajien moninaisuus auttaa muodostamaan kokonaiskäsitystä alan järjestäytymistarpeista.

Mitä sinä ajattelet? Kerro ajatuksistasi vastaamalla kyselyyn 7.6. mennessä

Kysely on Esittävien taiteiden koulutuksen visio 2030 -hankkeen ja FREET2030-hankkeen yhteinen. 

Tulevaisuuspohdintoja esittävien taiteiden koulutuksesta

Blogissa pohditaan taidekoulutuksen tulevaisuutta asiantuntijapuheenvuorojen kautta sekä seurataan Esittävien taiteiden koulutuksen visiotyö 2030 -hankkeen etenemistä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia