← Takaisin blogiin

Viikon alumni: Riikka Talvitie

”Säveltäjille tarjotaan kauheasti pönötystä. Ja sibeliaanista positiota.”

Teksti: Aino Tenkanen

Säveltäjä Riikka Talvitie kertoo että asenne ja suhtautuminen säveltämisen opiskeluun oli paljon vapaampaa ja epämuodollisempaa hänen opintojensa alkuvaiheessa 1990-luvulla kuin nykyään. ”Ei silloin haettu esimerkiksi sävellyksen kesäkursseille, silloin vain ilmoittauduttiin”, Talvitie vertaa. Myös säveltäjän oma tie sävellyksen opintoihin kävi epämuodollista reittiä. Oboistina Sibelius- Akatemialle päässyt Talvitie soitti silloiselle sävellyksen professori Paavo Heiniselle ja kysyi pääsisikö oppilaaksi. Kyllä pääsi ja näin saivat sävellyksen sivuaineopinnot alkunsa. Sibelius- Akatemian lisäksi opintoja sävellyksestä kertyi muun muassa Pariisissa vaihto-oppilaana Gerald Griseyn johdolla sekä Porvoon suvisoiton kursseilla. Tärkeää oli myös Viitasaaren Musiikin ajan improvisaatiokurssit, joissa säveltäjän mukaan hengailtiin ja telttailtiin yhdessä muiden nykymusiikista kiinnostuneiden kanssa.

Ennen säveltäjäksi ryhtymistä Talvitien kiinnostuksenkohteina oli musiikin lisäksi matematiikka jota hän pääsi opiskelemaan yliopistoon asti, sekä teatteri jota hän oli tehnyt Kallion ilmaisutaidon lukiossa. ”Nuorena en ajatellut että tällä minun taustallani olisi edes voinut olla puhtaasti säveltäjä”, Talvitie kertoo. Riikka Talvitie näkee että monipuolisesta taustasta on ollut myös hyötyä. Se näkyy tänäkin päivänä säveltäjän tuotannossa johon kuuluu instrumentaali- ja live-elektronisen musiikin lisäksi monipuolisesti yhteistyötä eri taidealojen kanssa radiofoniasta runoihin ja näyttämöllisiin teoksiin. Säveltämisen lisäksi Talvitie on aktiivinen hahmo musiikin kentällä muutenkin. ”Näen arvon monenlaiseen työntekoon liittyen. Monet säveltäjäthän ajattelevat että elämän tarkoitus on se että on rahoitus keskittyä vain säveltämiseen. Minä pidän esimerkiksi luottamustoimia, artikkeleiden kirjoittamista, radio-työtä ja opettamista merkittävinä toimintamuotoina. Olen myös tehnyt paljon sellaisia sävellyksiä, joissa on yhteisö läsnä, kuten teoksia musiikkiopistoille ja kuoroille.”, Talvitie kertoo.

Parhaillaan Talvitie tekee Taideyliopiston tohtoriohjelmassa tutkielmaa yhteissäveltämisestä ja ekologiasta. Säveltäjyyden jakaminen on hänestä vaikeaa saavuttaa, sitä kun ei tarjota ammattisäveltäjille. Talvitien mukaan säveltäjille sen sijaan tarjotaan kauheasti pönötystä, sibeliaanista positiota ja edustamista. Säveltäjän ura on pahimmillaan jatkuvaa meriittien ja palkintojen tavoittelua. Tutkinnossaan Riikka Talvitie pohtii miten tätä ketjua saisi purettua.

Riikka Talvitie kertoo oivalluksesta, joka on helpottanut säveltämisen psykologista puolta ja vähentänyt painetta. Sen ansioista hänelle ei enää tule tekemiseen turhia lukkoja. ”Jo ajat sitten olen luopunut siitä, että tekisin jotain kuolematonta. Parempi että on ihan nyt, on tässä hetkessä. ” Mikä sitten on säveltämisessä parasta? ”Se että voi tehdä mitä vaan. Kunhan on itse tyytyväinen siihen tekemiseen.”

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Taideyliopiston alumniblogissa.

Taideyliopiston alumniblogi

Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia