← Takaisin blogiin

Viikon mentori Susanna Lukkarinen: Oppiminen jatkuu läpi elämän

Club For Five -kokoonpanosta tuttu Susanna Lukkarinen kannustaa kaikkia olemaan itseään kohtaan armollisia työelämässä ja opiskelussa.

Susanna Lukkarinen soittaa pianoa ja laulaa mikrofoniin. Kuva on mustavalkoinen.

Teksti: Aino Rautakorpi

Susanna Lukkarinen on suomalainen jazz-laulaja ja musiikkipedagogi, joka valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2011. Opinnot alkoivat musiikkikasvatuksen osastolta, josta Lukkarinen vaihtoi sittemmin jazzlauluopintoihin valmistuen jazz-musiikin osastolta. Monipuolisen uransa aikana Lukkarinen on nähty muun muassa taustalaulajana ja kosketinsoittajana erinäisissä televisioproduktioissa, iskelmäartistien konserttikiertueilla sekä hänen oman sooloprojektinsa merkeissä. Tunnetuin Lukkarisen kokoonpano lienee a cappella- yhtye Club For Five, joka on niittänyt mainetta niin kansainvälisesti kuin kotimaassakin.

Oppeja kokeneilta muusikoilta

Lukkarisen muusikon ura alkoi jo nuorella iällä, ja hän kertookin päässeensä heti kiinni muusikon työhön ja keikkailuun. ”Aika monipuolisesti silloin nuorena sai tehdä”. Hän kokee arvokkaaksi sen, että pääsi jo parikymppisenä työskentelemään kokeneiden, kaikenikäisten muusikoiden kanssa. Pitkään alalla olleilta ja kaikenlaista uransa aikana nähneiltä musiikin ammattilaisilta Lukkarinen ammensi tietotaitoa ja ”sitä asennetta tätä ammattia kohtaan”.

Opiskeluja voi jatkaa myöhemminkin

Lukkarinen oli jo opintojensa aikana vahvasti kiinni työelämässä. Studio-taustalaulukeikat sekä erinäisissä tv-produktioissa esiintyminen tulivat tutuiksi jo nuorella iällä. Töitä löytyi myös iskelmäartistien konserttikiertueilta. ”Peruskeikkailut” ja esiintymiset yksityistilaisuuksissa olivat nuoren muusikon arkea jo ennen ammattiopintoja.

Koulussa tuli tehtyä lähinnä välttämättömimmät jutut. Mielenkiinto suuntautui luontaisesti enemmän kentälle, ja siellä Lukkarinen kokeekin saaneensa parhaat opit muusikon työstä ja ammatista.

Lukkarinen kannustaa ottamaan ilon irti koulusta ja toisaalta valmistumaan aikataulussa. Vaikka koulu onkin monelle eräänlainen turvapaikka, on se Lukkarisen mukaan myös ”sellainen kiinni pitävä” asia. Oppiminen ei lopu valmistumiseen – aina voi opiskella lisää. Myös työelämässä oppii jatkuvasti käytännön kautta.

Kannustavaa pedagogiikkaa

Muusikon uran ohella Lukkarinen on toiminut myös jazzlaulunopettajana. Hän kokee opiskelunsa sekä musiikkikasvatuksen, että jazz-musiikin osastoilla olleen hedelmällinen combo. Mukalta saatuja pedagogisia oppeja on voinut hyödyntää myöhemmin myös omassa opetustyössä.

Musiikkikasvatuksen osastolla opiskelusta merkittävimpänä Lukkariselle on jäänyt mieleen osaston ”erityinen pedagoginen vire”, jota hän kuvaa positiivissävytteiseksi ja kannustavaksi. Mukalta opittu oppilaan vahvuuksien korostaminen on keskeinen osa Lukkarisen pedagogista ajattelua edelleen. Hän toteaa: ”mieluummin tuetaan ja korostetaan oppilaan vahvuuksia, ja sillä tavalla ihmiset pääsee loistamaan kohti hyviä tuloksia ja suorituksia. Positiivinen asenne ruokkii onnistumisia”.

Huippuhetki tässä hetkessä

Lukkarinen kokee uransa huippuhetkeksi ”juuri tämän hetken”. Hän kokee arvokkaaksi sen, että on voinut elättää itsensä muusikkona ja musiikilla koko aikuisikänsä. Vaikka toisinaan muusikon ammattia on varjostanutkin epävarmuus tulevasta, ovat asiat aina järjestyneet ja työtä ollut. Tätä Lukkarinen pitää arvossa.

Riittää, kun tekee parhaansa

Työelämässä ja opinnoissa on Lukkarisen mukaan tärkeää olla itseään kohtaan armollinen. Varsinkin opiskelijoilla saattaa rima omaa tekemistään kohtaan olla hyvin korkealla ja riittämättömyyden tunteet ovat yleisiä. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkea ei tarvitse osata, riittää kun tekee parhaansa. Omasta hyvinvoinnista ja työkyvystä huolehtiminen onkin Lukkarisen mukaan keskeinen osa muusikon ammattia.

Aino Rautakorpi on kuvassa vaaleanpunaista seinää vasten. Puolet hänen kasvoista on näkyvissä.
Kuvassa: Aino Rautakorpi

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Taideyliopiston alumniblogissa.

Taideyliopiston alumniblogi

Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia