← Takaisin blogiin

Viikon alumni Waltteri Torikka: Taideminuuden löytäminen äärettömän musiikin maailmassa

Baritoni Waltteri Torikka kokee Sibelius-Akatemian olleen lämmin paikka kasvaa ja kokeilla monia eri musiikin ulottuvuuksia, vaikka osaa niistä hän ei vielä opiskellessaan kuvitellut työelämässään tarvitsevansa.

Waltteri Torikka mustavalkoisessa kuvassa. Waltteri katsoo suoraan kameraan.
Juha Mustonen

Teksti: Akseli Ferrand

“Muistan ajatelleeni musiikista turhan suppeasti kouluaikoinani”

Klassisen musiikin kuplaan on helppo upota, varsinkin opiskeluaikana, jolloin koulun ystäväpiirit ovat pieniä, mutta tärkeitä turvaverkkoja. Niissä eriävä mielipide klassista musiikkia kohtaan voidaan yhä nähdä heikkoutena.

Realismin osittainen puute opinnoissa

“Ei olisi pahitteeksi välillä painottaa sitäkin tosiasiaa, kuinka vaikeaa työllistyminen laulajan ammatissa on.”

Siinä missä kauppakorkeakoulun opiskelijat ovat jo pitkään kuulleet ensimmäisenä opiskeluvuotenaan työllistymisensä todennäköisyyksistä ja saaneet vinkkejä uralla edistymiseen Sibelius-Akatemialla ei vielä Waltterin opiskeluaikana ollut tarjolla vastaavanlaista tietoa tai kursseja, jossa työllistymistä oltaisiin käsitelty.

“Koulutuksessa käytämme monesti oppimisen parhaita vuosia, joten jos tätä alaa haluaa opiskella ja tehdä, tulee siihen olla jokin palava tarve. Musiikin ammatiksi ottamisen tulee lähteä ehdottomasta pakosta olla taiteilija ja muusikko.”

Nykyään ainakin laulumusiikin opiskelijoille on tarjolla työelämäkursseja, opastusta sekä mahdollisuus päästä mukaan tuoreeseen mentorointiohjelmaan, tämä kaikki vasta useimmiten maisterivaiheessa.

Muuttuva musiikkimaailma

Waltterille on nykyään tärkeää olla rajoittamatta taideminäänsä minkään yksittäisen taidemuodon sisälle.

“Kannattaa pysyä auki erilaisille ideoille. Itse olen korostanut sitä, että kun musiikkimaailma on niin valtava, niin se on jopa vääryys lähteä suoraan arvottamaan, että joku on parempaa kuin toinen.”

Waltteri on esittänyt urallaan musiikkia laidasta laitaan, Bachista ikivihreisiin.

“Kaikki musiikki vaikuttaa eri tavalla ihmisiin. Se voi saada tuntemaan, liikuttumaan tai sitten liikkumaan. Musiikissa on niin paljon eri vaikutuksia.”

Itsensä jatkuva kehittäminen

Syksyllä 2020 Waltteri aloittaa jatko-opinnot ERPE:ssä (opettajan erilliset pedagogiset opinnot) Taideyliopistolla. Opinnot suoritetaan yhteistyössä Teatterikorkeakoulun ja Kuvataideakatemian kanssa. Yhteiskoulutus on kaksivuotinen ja Waltteri odottaa siltä paljon.

”Taide-, musiikki- ja laulupedagogia on ollut aina sellainen asia, joka tulee itselle vastaan. Tässä vaiheessa uskallan lähteä vihdoin opastamaan tulevia muusikkoja, sillä tunnen, että laulamisestakin laajojen opintojen ja yli kymmenen vuotisen uran jälkeen ymmärrän jo vähän enemmän jotain.”

Akseli Ferrand hymyilee studiossa otetussa kuvassa valkoinen paita päällä.

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Taideyliopiston alumniblogissa.

Taideyliopiston alumniblogi

Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia