← Takaisin blogiin

Viikon mentori Lottaliina Pokkinen: Juristin ja muusikon hybridi puolustaa luovan alan tekijöiden oikeuksia neuvotellen

Lottaliina Pokkisen uralla juristin ja muusikon ammatit ovat punoutuneet yhteen ainutlaatuisella tavalla.

Lottaliina Pokkinen seisoo studiossa valleaa taustaa vasten ja hymyilee kameralle. Päällään hänellä on sininen jakku.
Tero Ahonen

Teksti: Johanna Rauma 

Lottaliina Pokkinen on tullut tutuksi Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkönä. Juristin tutkinnon lisäksi hän on kouluttautunut ammattiviulistiksi Turun konservatoriossa. Pokkisen uralla nämä kaksi ammattia ovat punoutuneet yhteen ainutlaatuisella tavalla, ja Suomen luovan alan tekijät ovatkin saaneet nauttia hänen asiantuntevasta palvelustaan jo parin vuosikymmenen ajan. 

Hektinen opiskeluaika 

Pokkinen opiskeli yhtä aikaa sekä muusikoksi että juristiksi Turussa. ”Välillä olo oli aika skitsofreeninen – treenikopissa ollessa tuntui siltä, että olisi pitänyt olla lukemassa tenttiin, ja luennolla istuessa taas olisi pitänyt olla harjoittelemassa tulevaa viulututkintoa varten. Sain kuitenkin voimaa ajatuksesta, että jonain päivänä selviäisi, miksi teen molempia yhtä aikaa. Ja se myös toteutui!” 

Muusikon työt Turun kaupunginorkesterissa, Turun kaupunginteatterin produktioissa ja yksityistilaisuuksissa sisarusjousitrion kanssa toivat opiskelijaelämää helpottavia lisätienestejä. Pokkinen teki myös studiokeikkoja useamman turkulaisbändin levytyksissä. ”Vaikka en tähdännyt ammattimuusikoksi, sain tästä jälkikäteen ajateltuna erittäin tärkeää oppia musiikkialan juristin työhön.” 

Opiskeluaikoina oikeustieteellisen alan työ- tai harjoittelupaikat eivät ensin ottaneet auetakseen, mutta viimeisenä opiskelukesänään Pokkinen pääsi kesätöihin Muusikkojen liittoon. Tuo kesä avasi täysin uuden maailman, joka alkoi vetää puoleensa. 

Eteenpäin klassisen viulistin tinkimättömällä asenteella 

Pokkinen pitää luovan alan tekijöiden puolia alalla, jolla neuvottelukumppanit edustavat usein suuria organisaatioita tai kansainvälisiä suuryhtiöitä. ”Aluksi ajattelin, että haluan muuttaa koko musiikkialan reilummaksi heti. Sittemmin ymmärsin, että muutos on hidasta, ja tapahtuu yksittäisten onnistumisten kautta. Olen erittäin ylpeä jokaisesta muusikosta ja artistista, joka on uskaltanut nostaa eteen tulleita epäkohtia kanssani esiin, ja saanut alaa sitä kautta parannettua.” 

Pokkinen on kehittänyt juristin ammattitaitoaan jatkuvasti klassisen viulistin tinkimättömällä työmoraalilla. Hän on tehnyt kansainvälisen LL.M -tutkinnon sekä oikeustieteen lisensiaatin tutkinnon ja kirjoittanut jokaisen muusikon peruslukemistoon kuuluvat Muusikon sopimusopas sekä Artisti maksaa – neuvotteluopas luoville aloill-nimiset tietokirjat. Erityisesti neuvotteluosaamiseen Pokkinen onkin satsannut paljon, ja osallistunut muun muassa Harvard Law Schoolin Program on Negotiation -ohjelman neuvottelukoulutukseen. Nykyisin Pokkinen on kysytty neuvottelukouluttaja alalla kuin alalla. Oman yhtiönsä Lehtinen Legal Oy:n kautta Pokkinen on auttanut useita kirjailijoita heidän sopimusneuvotteluissaan. 

Pokkinen painottaa, että oman instrumentin hallinnan lisäksi on tärkeää myös ymmärtää musiikkialan tulovirtoja ja sopimuskenttää. Eikä kenenkään tarvitse pärjätä yksin, sillä kollegojen ja opettajien lisäksi alalla on valtavasti järjestöjä ja asiantuntijoita, jotka auttavat mielellään. Pokkinen vannoo myös neuvottelutaitojen nimeen: ”Lähes kaikessa on kyse neuvottelemisesta. Vuorovaikutus on aina tärkeää, ja hankalistakin asioista voi puhua niin, ettei saa hankalan tyypin mainetta. Hankalan tyypin maineen saa olemalla hankala tyyppi.” 

Kerran muusikko, aina muusikko 

Musiikkialan käänteitä Pokkinen seuraa aktiivisesti muun muassa lukemalla artistielämänkertoja, käymällä keikoilla sekä kyselemällä kuulumisia artisteilta ja muilta alan asiantuntijoilta. Vaikka luovan alan juridiikka veikin aikanaan Pokkisen sydämen, pysyy viulukin edelleen tilaisuuden tullen hyppysissä. ”Palasin hetkeksi muusikon työhön loppuvuonna 2019, kun pääsin Vantaan Viihdeorkesterin riveihin soittamaan Waltteri Torikan ja Jarkko Aholan loppuunmyydylle Hartwall Arena -keikalle. Yllättävän hyvin ne nakit edelleen tikuttivat menemään.” 

Pokkinen lähettää rohkaisevat terveisensä kaikille työelämän kynnyksellä oleville: ”Opiskelupaikan ulkopuolinen maailma voi tuntua pelottavalta, mutta täällä on itse asiassa aika kivaa! Tee asioita sydämellä, usko itseesi, ja pyydä tarvittaessa apua.” 

Johanna Rauma seisoo meren rannalla keltainen villapaita päällään ja katsoo vasemmalle hymyillen.
Johanna Rauma
Kuva: Emilia Vihanto

Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian opiskelija ja mukana alumnimentorointiohjelmassa.
Lisätietoja Sibelius-Akatemian alumnitoiminnasta

Ohjelmassa mukana olevat aktorit ovat kirjoittaneet omista mentoreistaan uraan liittyviä tarinoita, joita saamme lukea kevään aikana perjantaisin Taideyliopiston alumniblogissa.

Taideyliopiston alumniblogi

Alumnimme ovat äänessä tässä blogissa ja tuovat uusia tuulahduksia taiteen työkentiltä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia