← Takaisin blogiin

Elämää tarinoissa vai tarinoita elämästä?

Teksti: Emma Mustaniemi

Jacques Offenbachin (1819–1880) Les Contes d’Hoffmann (1881) eli Hoffmannin kertomukset on ooppera, jonka päähenkilö on saksalainen kirjailija, E.T.A. Hoffmann (1776–1822). Ooppera koostuu kolmesta Hoffmannin kertomasta tarinasta, joiden pääosissa on kolme eri naista.

Hoffmannin kertomukset alkaa kohtauksella tavernassa, jonne rakastunut Hoffmann saapuu juomaan ja tarinoimaan. Hän on ollut kuuntelemassa oopperaesitystä, jossa hänen rakastamansa nainen, Stella, on ollut laulamassa. Nainen on pyytänyt palvelijaansa antamaan Hoffmannille kirjeen, jossa hän kutsuu miehen luokseen illalla. Hoffmann ei kuitenkaan saa kirjettä, koska niin ikään laulajattaresta kiinnostunut Lindorf on lahjonut palvelijan antamaan kirjeen itselleen. Istuessaan tavernassa Hoffmann tarjoutuu kertomaan tarinoita elämänsä rakkauksista. 

Tarinoissaan Hoffmann etsii täydellistä rakkautta kolmen kuvitteellisen naisen luota. Ensimmäisessä tarinassa hän rakastuu nuoreen naiseen nimeltä Olympia, joka paljastuukin mekaanisesti liikkuvaksi nukeksi. Toisessa tarinassa Hoffmann kertoo kurtisaani Giuliettasta, joka päätyy varastamaan Hoffmannin varjon. Kolmas tarina esittelee laulaja Antonian. Hän kärsii sairaudesta, joka johtaa kuolemaan, jos nainen laulaa. Nämä kaikki kolme naista ovatkin heijastusta Hoffmannin rakastetusta, Stellasta.

Kaikki naishahmot edustavat Hoffmannille erilaisia naiseuden puolia. Tämä herättää kysymyksen: Millaisista asioista Hoffmann naisessa haaveilee? Olympia on nuori ja tyttömäinen, Antonia taiteellinen ja kaunis. Giulietta edustaa sensuellia ja seksuaalista naista. Kaikki Hoffmannin kertomat tarinat päättyvät dramaattisesti joko petokseen tai kuolemaan. Onko Hoffmann luonut itselleen liian utopistisen kuvan rakkaudesta, kun yksikään tarina ei pääty onnellisesti? 

Vai kuvastavatko tarinat kenties Hoffmanin pelkoja ja epävarmuuksia Stellan suhteen?

Lähteet

Offenbach’s The Tales of Hoffmann (Opera Journeys Mini Guide Series) by Burton D. Fisherhttps://ebookcentral.proquest.com/lib/uahelsinki/reader.action?docID=291823&ppg=1)

Castel, Nico: French Opera Libretti: Vol. I

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. ”E.T.A. Hoffmann”. Encyclopedia Britannica, 21 Jun. 2021, https://www.britannica.com/biography/E-T-A-Hoffmann. Accessed 18 November 2021.

Britannica, The Editors of Encyclopaedia. ”Jacques Offenbach”. Encyclopedia Britannica, 1 Oct. 2021, https://www.britannica.com/biography/Jacques-Offenbach. Accessed 18 November 2021.

Oopperaa kulissien takana

Tässä blogissa Sibelius-Akatemian 2,5-vuotisessa maisterikoulutuksessa opiskelevat nuoret laulajat kirjoittavat kokemuksistaan ennen oopperaluokan lähestyviä ensi-iltoja. Tekstit ovat syntyneet muun muassa FT Liisamaija Hautsalon vetämällä kurssilla, jossa opiskelijat haastetaan kirjoittamaan oopperan taustoista, säveltäjistä tai vaikkapa omasta roolihahmostaan ja haastattelemaan oopperaproduktiossa työskenteleviä henkilöitä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia