← Takaisin blogiin

Janne Malmivaaran mestarikurssin satoa

”Yksi pieni viikonloppu voi vaikuttaa koko lukukauteen positiivisesti”

Kuva: Tuuli-Maria Kämäräinen

Jälleen helmikuussa saimme Ouluun ja Liminkaan toivotun vieraan, kun Janne Malmivaara saapui pitämään jo kolmatta kertaa mestarikurssia Oulun konservatoriolle ja Limingan seudun musiikkiopistoon. Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen mahdollistama maakunnallisen yhteistyön tuki on tarjonnut hienon mahdollisuuden tällaiseen jatkumoon jo kolmena peräkkäisenä vuotena. Kymmenet oppilaat ja opiskelijat ovat päässeet näiden vuosien aikana näyttämään taitojansa mestariopettajalle ja saaneet hyviä neuvoja harjoitteluun ja oman soittimen hallintaan.

Me opettajat saimme tunteja seuratessa paljon vinkkejä omaan opetukseemme ja pystyimme näkemään kehitystä viikonlopun aikana jokaisessa kurssille osallistuneessa soittajassa. Jannen paneutuminen jokaiseen oppilaaseen ja jokaiseen tuntiin on ihailtavan tarkkaa ja sydämellinen ote oppilaisiin näkyy ja kuuluu. Tällaisen jatkumon ja tutustumisen myötä opetustilanteet ovat myös helpompia, kun sekä oppilas että opettaja ovat entuudestaan toisilleen tuttuja.

Yksi pieni viikonloppu voi vaikuttaa koko lukukauteen positiivisesti. Kun ensin syksyn ajan harjoiteltiin tulevaa kurssia varten, auttoi se valmistautumisessa, harjoittelumotivaatiossa ja kappaleiden oppimisessa.  Sitten itse kurssi antoi viikonlopun lisäksi eväitä koko tulevalle keväälle. Viulunsoitto, kuten musiikkiharrastus muutenkin, vaatii paljon säännöllistä harjoittelua, pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä. Omien vahvuuksien löytäminen ja haasteiden voittaminen on kuitenkin palkitsevaa työtä. Oppimisen ja onnistumisen ilo näkyy ja kuuluu näillä kursseilla.

Janne Malmivaara opettaa Tapani Smolanderia

”Rakasta enemmän näitä ääniä!”

Kaiken hienon teknisen osaamisen rinnalla, mitä viulunsoittoon ja sen opetukseen kuuluu, on ilo nähdä jokaisella tunnilla se, miten paljon oppilaat nauttivat musiikista ja esiintymisestä. Janne muistaa myös kiittää joka kerta, kun huomaa oppilaan antavan itsestään yleisölle ja soittavan ilmaisuvoimaisesti. Mendelssohnin viulukonserton iki-ihanassa hitaassa osassa Janne pyysi opiskelijaa ”rakastamaan enemmän soitettavia ääniä”. Vibrato ei saa hellittää huippukohdissa ja jousen vauhtia sekä painetta kieleen ei saa olla liikaa eikä liian vähän. Kappaleiden hiomista on opettavaista ja innostavaa seurata yleisön puolelta.

Vibraton, kauniin äänenoton ja vaivattoman soittamisen etsimiseen Malmivaara käyttää jokaisella tunnilla paljon aikaa ja neuvoo opiskelijoita kärsivällisesti. Jousikäden tekniikan ja asemanvaihtojen luonnollisuutta hiotaan sekä kappaleissa että erilaisilla harjoituksilla. Tämä tuottaa tulosta ja usein nopeastikin oppilaat oppivat kuulemaan omassa soitossa muutoksia. Loppukonsertissa saimme vain nauttia viikonlopun opetuksen tuloksista ja tasokkaita esityksistä. Kiitollisin mielin jatkamme taas harjoittelua ja omaa työtämme täällä Oulussa ja Limingassa ja toivomme taas ensi vuodelle uutta inspiroivaa viikonloppua! Kiitos Janne ja Sibelius-Akatemia!

Maarit Karppelin
Viulunsoiton lehtori, Oulun konservatorio

Suomi soimaan!

Nuorisokoulutus kyläilee eri puolella Suomea! Tässä blogissa seurataan Sibelius-Akatemian opettajien ja heidän eri puolella Suomea työskentelevien kollegoidensa kokemuksia.

Sibelius-Akatemia käynnisti Suomen kulttuurirahaston rahoituksella syyskuussa 2015 laajan valtakunnallisen musiikkioppilaitosyhteistyön, jossa eri-ikäiset puhallin- ja lyömäsoitinten ja harpun soittajat kolmessatoista suomalaisessa kaupungissa saavat opetusta Sibelius-Akatemian opettajilta viikonloppukursseilla.

Sittemmin vierailut ovat laajentuneet kattamaan myös muita soittimia sekä jazz- ja kansanmusiikin sekä global musicin. Vierailut järjestetään yhteistyössä paikallisten musiikkioppilaitosten kanssa.

Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksesta
Lue lisää Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksen maakunnallisista opetusvierailuista

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia