← Takaisin blogiin

Kaukaa on helppo nähdä lähelle

Haastattelussa kolme tanssitaiteen opiskelijaa kertoo vaihtokokemuksistaan eri puolilla Eurooppaa.

Tanssitaiteen koulutusohjelman opiskelijoista Iris Blauberg, Arttu Halmetoja, Jussi Ulkuniemi, Maija Viipuri ja Bruno Zambrano olivat kuluneen vuoden aikana vaihdossa eri puolilla Eurooppaa. Haastattelussa heistä kolme kertoo kokemuksistaan vaihdossa olemisesta ja siitä mitä tapahtui kun korona iski.

Iris Blauberg

Olin vaihdossa Zagrebissa, Kroatiassa talvilukukauden 2019-2020. Palasin Suomeen helmikuun loppupuolella ja matkustin maata pitkin takaisin Helsinkiin. Paluumatka oli todellinen elämys. Virallisten paperien hoitaminen ja hankkiminen vaati hieman selvittelyä, mutta sujui loppujen lopuksi mutkattomasti. Takaisin palattuani pääsin suoraan hyppäämään kursseille mukaan, vaikka pisteytys ei silloin vielä ollut täysin selvillä. 

Mitä tärkeää opit vaihto-opinnoissa?

Tärkeimpiä vaihtoni kautta oppimiani asioita on ollut nähdä, kuinka kulttuuri on aika ja paikka sidonnaista. Kuinka tietyt käyttäytymistavat muodostuvat tietyissä paikoissa identiteeteiksi ja jopa ideologioiksi. Esimerkiksi tapa jolla juomme kahvia on sidoksissa ympäröivään kulttuuriin ja diskurssiin. Kuinka historiamme vaikuttaa siihen miten näemme nykyisyyttä. 

Mitä vinkkejä antaisit vaihto-opiskelusta haaveileville (tanssin)opiskelijoille? 

Pidä pää kylmänä, asiat tulevat menemään eri tavalla vaikka kuinka suunnittelisit. Paperityöt ja viralliset hakemukset kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja käydä aktiivista sähköpostikeskustelua lähettävässä ja vastaanottavassa yliopistossa. Monessa paikkaan voi tulla yllätyksiä matkan varrella. Ei kannata lamaantua! Kannattaa nähdä hieman vaivaa ja kiinnostusta maata, kieltä ja kulttuuria kohtaan, niillä ja avoimella keskustelulla pääsee jo todella pitkälle! Itse olin vaihtokouluni ainoa vaihto-oppilas ja jäin monessa tilanteessa kielimuurin ulkopuolelle. Ottamalla puheeksi kokemukseni ja kertomalla miltä minusta tuntui sain muutettua tilannetta paljon paremmaksi. On myös oltava aktiivisesti muistuttamassa tulkkauksesta, jos sitä ei olla muistettu!  

Arttu Halmetoja

Olin 2. vuoden syyslukukauden vaihdossa Dance Performance opinto-ohjelmassa DOCH:ssa, nykyinen Stockholm University of the Arts. Tulin takaisin joulukuussa 2019 sillä opintoihin kuului tammikuun puolella kahden viikon ”internship” jolloin opiskelija sai itse valita miten haluaa sen ajan käyttää.

Mitä tärkeää opit vaihto-opinnoissa?

Uusi ja kansainvälisempi ympäristö kokonaisuudessaan altistaa uusille ja erilaisille toimintatavoille, jotka antavat perspektiiviä kotopuolen opiskeluun. Oppii näkemään asiat TeaK:ssa uudessa valossa.

Mitä vinkkejä antaisit vaihto-opiskelusta haaveilevilla (tanssin)opiskelijoille? 

Lopettakaa haaveilu ja lähtekää ;)! Matkailu avartaa! (kannattaa ottaa mahdollisimman hyvin etukäteen selvää eri vaihtokohteista: koulun nettisivut, opiskelijat, valmistuneet…)

Maija Viipuri katsoo suoraan kameraan.
Noomi Ljungdell

Maija Viipuri

Olin vaihdossa Kööpenhaminassa, Danish National School of Performing Arts (DDSKS), Dance and Choreography -koulutusohjelmassa keväällä 2020. Kerkesin olla vaihdossa tammikuun alusta maaliskuun puoleen väliin, kunnes päätin palata Suomeen.

Päätös oli vaikea. Aluksi koulu suljettiin Tanskassa yllättäen kahdeksi viikoksi. Silloin vielä ajattelin optimistisesti pääseväni jatkamaan opintoja kahden viikon tauon jälkeen normaalisti. Parissa päivässä kuitenkin rajoitukset kasvoivat ja tulevat opinnot alkoivat näyttää hataralta. Soittelin sekä DDSKS:n että Teakin vaihto-koordinaattoreiden kanssa. Marie ja Maija tukivat ja olivat läsnä, mikä tuntui todella tärkeältä vaikeiden päätösten ja ristiriitaisten tunnelmien keskellä. Vaikeinta tilanteessa oli kollektiivinen epätietoisuus siitä, mihin tilanne oli menossa ja millaisia päätöksiä kannattaisi tehdä.

Päätin palata Suomeen. Minua kannustettiin lempeyteen ja armollisuuteen kummankin koulun puolesta, josta olen valtavan kiitollinen. Maija Eeva on hoidellut nyt Köpiksen koulun kanssa opintopisteorganisaatiota ja muita käytännön juttuja puolestani ja olen itse jatkanut Teakin etäkursseja mökiltäni käsin. Kuukauden opettavan epätietoisuuden jälkeen hommat kuitenkin loksahtelivat paikalleen rauhallisesti. 

Mitä tärkeää opit vaihto-opinnoissa?

Kepeys. Jostain syystä se, että identifioin itseni seikkailevaksi vaihtariksi, mahdollisti minulle rennomman ja kepeämmän suhtautumisen koulunkäyntiin. Se taas toi uudenlaista rohkeutta ja uskallusta ottaa kantaa, kysyä, kyseenalaistaa ja kokeilla. 

Tila. Kun repäisee itsensä irti omista arkiympyröistään, vapautuu tilaa omalle olemiselle ja ajatuksille. Nautin niin paljon Köpiksen kaduilla haahuilemisesta, omasta pikkuhuoneestani, vuokrapyörästäni, aamupalastani… Uusi ympäristö antoi tilaa kiinnostuksilleni ja niiden pohtimiselle. 

Ihanat uudet ihmiset, jotka ottivat mut lämpimästi ja avosylin vastaan! Tanssittiin, jaettiin, kohdattiin, opittiin, kokeiltiin, tutustuttiin, uskallettiin. Kerkesin päästä osaksi ihanaa luokkaa, jonka kanssa sain ja uskalsin olla haavoittuvainen itseni. 

Mitä vinkkejä antaisit vaihto-opiskelusta haaveilevilla (tanssin)opiskelijoille? 

Uskalla! Meinasin skipata vaihtohakemisen, koska lähteminen omasta kotiluokastani Teakista tuntui jättiläiseltä. Itselleni lähteminen ja palaaminen ovat olleet elämäni yksiä opettavaisempia kokemuksia. Ja onhan se vaan ihanaa asua ulkomailla (ihanien kahviloiden, puistojen, erilaisten ruokakauppojen keskellä) pätkä elämästä! Vaihto on sitä varten täydellinen mahdollisuus!

Taideopiskelijan elämää

Taideyliopiston opiskelijat jakavat hetkiä arjestaan niin kotimaassa kuin vaihdossa ulkomailla. Pääset myös kurkistamaan esiripun taakse, kun opiskelijat kertovat valmistautumisestaan näyttelyyn, konserttiin tai esitykseen.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia