← Takaisin blogiin

Lapsille ja nuorille suunnatusta esittävästä taiteesta kiinnostuneille tarjolla oma kurssi Taideyliopistossa

Barrowland Balletin esitys Tiger Tale. Kuva: Brian Hartley ja Jassy Earl.

Syksyllä 2023 Taideyliopiston Avoin yliopisto ja lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen ammattilaisjärjestö Suomen Assitej ry tarjoavat yhteistyössä uuden kahden opintopisteen laajuisen kurssin, Lapsi esittävän taiteen katsojana ja kokijana. Kokonaisuus on oiva tilaisuus herättää innostusta ja täydentää osaamista lapsille ja nuorille suunnatusta esittävästä taiteesta.

Kurssin vastuuopettajana toimii pitkän linjan lastenkulttuurin ammattilainen, FM Pisko Aunola. Pisko on työskennellyt yli 15 vuotta lastenteatterin kentällä ja hän on toiminut useita vuosia Suomen Assitej ry:n puheenjohtajana.

Tässä blogitekstissä Pisko vastaa muutamiin kysymyksiin tulevaan kurssiin liittyen.

Kuka voi osallistua kurssille?

Kurssille voivat osallistua lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen ammattilaiset ja opiskelijat, Taideyliopiston tutkinto-opiskelijat sekä kaikki muutkin aiheesta kiinnostuneet. Erityisesti kurssi voisi kiinnostaa tuottajia, yleisötyöntekijöitä, ohjaajia, käsikirjoittajia, taidekasvattajia ja muuten lasten parissa työskenteleviä tai alalle aikovia.

Mitä kurssilta voi odottaa?

Kurssi koostuu asiantuntijavierailuista, ryhmäkeskusteluista, esitysten katsomisesta ja omasta kirjallisesta työskentelystä. Monipuolisen kurssin aikana saa kattavan katsauksen lapsille ja nuorille suunnattuun esittävään taiteeseen ja voi syventää jo olemassa olevaa tietämystään. Kurssilla paneudutaan nuorten katsojien ja lapsiyleisön erityispiirteisiin, lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen kentän taustaan ja nykyhetkeen sekä koko lastenteatterikenttää koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin.

Kurssille on tulossa monia inspiroivia asiantuntijavieraita. Lastenkulttuurin ja taidekasvatuksen ammattilaistyön tutkimukseen erikoistunut FT Tarja Pääjoki avaa tutkimustuloksiaan ja ajatuksiaan taidevierailusta lapsen ja nuoren silmin.

Uraauurtavan ruotsalaisen lastenteatterin Unga Klaran taiteellinen johtaja, ohjaaja, näytelmäkirjailija Farnaz Arbabi puhuu antirasistisesta työstä lasten ja nuorten esittävässä taiteessa ja skotlantilaisen nykytanssiryhmä Barrowland Balletin taiteellinen johtaja, koreografi Natasha Gilmore kertoo työstään erityisryhmien parissa.

Näiden vieraiden lisäksi kurssilla on mukana keskustelemassa muun muassa LT, lastenpsykiatri Heidi Parviainen ja väitöstutkija, esitystaiteilija ja näyttelijä Nora Rinne, joka tekee parhaillaan taiteellista väitöstutkimusta Taideyliopistossa Esittävien taiteiden tutkimuskeskus Tutkessa. Tutkimuksen taiteellinen osa, “Mä oon kuitenki lapsi” -esitys nähtiin keväällä 2023 Taideyliopistossa. Noran taiteellinen tutkimus käsittelee lapsia ja lapsuutta sukupolvien välisessä esitystaiteessa.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Taideyliopiston ja Suomen Assitej ry:n välillä. Mitä lisäarvoa yhteistyö korkeakoulun ja järjestökentän toimijan kanssa voi tuoda opiskelijalle?

Suomen Assitej on osa kansainvälistä Assitej International -järjestöä, joka on maailman suurin lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen verkosto. Suora yhteys kansainvälisiin tekijöihin, tietous ammattilaiskentän tilanteesta ja pitkä historia kotimaisella lapsille ja nuorille suunnatun esittävän taiteen kentällä ovat Assitejn vahvuudet. Yhteistyö voi luoda siltaa opinnoista lastenteatterikentän arkeen ja työelämään ja mahdollistaa erilaisten asiantuntijoiden tapaamisen.

Olet itse kurssilla vastuuopettajana. Mitä odotat kurssilta?

Odotan innolla yhteisiä oivalluksia ja pohdintoja asian äärellä. Esimerkiksi Tarja Pääjoen tutkimustuloksia ja ajatuksia esitysvierailusta lasten silmin on aina todella kiinnostavaa kuulla, sillä hän tuo ihanasti esille teatterielämystä kokonaisvaltaisena kokemuksena, jossa esimerkiksi yleisötyöllä on valtava merkitys.

Ja tietenkin kansainvälisiä kuulumisia on hienoa päästä jakamaan, Farnaz Arbabin näkökulmat antirasistisesta lastenteatterista ovat ehdottoman tärkeitä. Saamme myös kauan odottamamme huippuvierailun Helsinkiin, skotlantilaisen Barrowland Ballet -ryhmän esitykset Tiger Tale ja Playful Tiger. Esityksestä ja ryhmän työskentelystä kuulemme kurssilla lisää.

Kurssilla on myös vierailijoita muilta aloilta kuin esittävästä taiteesta,

esimerkiksi lastenpsykiatrin kanssa voimme tutkia aihetta lääketieteen näkökulmasta: Miten lapset ja nuoret voivat hyötyä esittävän taiteen kokemisesta ja näkemisestä? Millaisessa maailmassa nykyajan lapset ja nuoret elävät, millaisia haasteita ja pulmia heillä on, toisaalta millaisia haaveita ja tulevaisuudennäkymiä? Onko asioita, joita lasten kanssa ei pitäisi tai saisi käsitellä teatterin keinoin? Onko asioita, joita olisi hyvä käsitellä?


Milloin kurssi pidetään ja miten sinne pääsee mukaan?

Kurssi järjestetään 14.9.–30.11.2023 välisenä aikana ja se pitää sisällään yhteensä kuusi luentokertaa torstai-iltaisin sekä 4–5 esitysvierailua, jotka tarkentuvat aikataulujen varmistuessa.

Ilmoittautuminen kurssille on käynnissä 24.8. saakka. Ilmoittautuminen ja lisätietoa kurssista.

Avoimen kampuksen blogi

Tässä blogissa julkaistaan Taideyliopiston Avoimen kampuksen toimintaan ja kursseihin liittyviä kirjoituksia sekä avoimen yliopiston kursseilla syntyneitä tekstejä.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia