Matka opiskelijasta levyttäväksi taiteilijaksi – soololevyn synnyn anatomia
Minkälainen prosessi voi olla soololevyn syntyminen? Lue alumnimme, pianisti Aleksei Zaitsevin vinkit jos suunnittelet oman levyn tekemistä.
Lapsena löysin vanhempieni klassisen musiikin levykokoelmasta Tsaikovskin pianokonserton, jossa Sviatoslav Richter soitti. Muistan elävästi, kuinka ensimmäiset käyrätorvien sävelet ja pianon ”kuninkaallinen” sisääntulo lumosivat minut. Tämä kokemus oli yksi ensimmäisistä, jotka liittyivät pianonsoittoon ja klassiseen musiikkiin. Vanhoista levyistä tuli minulle tärkeä inspiraation lähde, ja haalin niitä innokkaasti eri paikoista. Niissä oli jotain maagista – jokaisella levyllä oli oma tarinansa.
En osannut tuolloin kuvitella, että jonain päivänä julkaisen oman pianolevyni. Tämä unelma toteutui maaliskuussa 2025, kun julkaisin esikoislevyni, joka kertoo tarinani ja esittelee rakkaimpia teoksiani. Matkani levyn julkaisemiseen alkoi vuonna 2022, kun voitin Kööpenhaminassa järjestetyn RDAM-solistikilpailun. Palkintona sain mahdollisuuden soittaa Richard Straussin Burleskin d-molli pianolle ja orkesterille Kööpenhaminan konservatorion suuressa salissa. Konsertin jälkeen sain viestin ääniteknikko Federico Mattiolilta, joka oli kuullut esitykseni ja halusi tehdä kanssani levyn. Tämä herätti ajatuksen levyn tekemisestä, ja aloitimme vuoden mittaisen suunnittelu- ja valmisteluprosessin.
Levyn suunnittelu ja merkitys taiteilijalle
Teosten valinta ja levyn “teeman” hahmottaminen oli tärkein ja isoin tehtävä levyn suunnittelussa. Pohdin pitkään mitkä ovat ne teokset, jotka haluan ensimmäiselle levylleni ja millaisen kokonaisuuden kuulijoille luon. Päädyin valitsemaan teoksia, joista kaikki ovat olleet pitkään repertuaarissani ja joihin minulla on jonkinnäköinen henkilökohtainen side. Levyllä kuullaan musiikkia Clara Schumannilta, Leoš Janáčekilta, Franz Lisztiltä sekä Leevi Madetojalta. Muistan jo Sibelius-Akatemian nuorisokoulutusajoilta kun opettajani Hui-Ying Liu-Tawaststjerna kehotti minua tutustumaan Leoš Janáčekin pianosonaattiin ja suositteli minulle sitä opeteltavaksi tulevaan Helmi Vesa -pianokilpailuun. Kuuntelin levytyksiä kyseisestä kappaleesta ja hurmioiduin sen syvällisestä tarinankerronasta ja emotionaalisesta rikkaudesta jo silloin. Sibelius-Akatemian opintoni olivat soittoni ja taitoni perusta. Kärsivällisestä ja väsymättömästä työstä nöyrä kiitos opettajilleni Hui-Ying Liu-Tawaststjerna ja Teppo Koivisto. Tärkeimpänä opin heiltä jatkuvan oppimisen ja uteliaisuuden tärkeydestä muusikon elämässä. Koskaan ei pidä soittaa kahta kertaa samalla tavalla. Oma tulkinta täytyy luoda jokaisessa konsertissa uudestaan ja katsoa teosta aina uudesta näkökulmasta.

Soololevyn tekemisellä on myös suuri rooli pianistin ja muusikon uran kannalta. Se voi olla taiteellinen kannanotto ja nostaa muusikon parhaat puolet esiin sekä antaa mahdollisuuden tulla kuulluksi. Levyttäminen on ollut minulle lapsesta tietynlainen unelma, johon halusin tähdätä. Tämän mahdollisuuden tultua vastaan tiesin heti, että siihen täytyy tarttua. Soololevyn tekeminen voi opettaa, kuinka tärkeää on löytää tasapaino perfektionismin ja aitouden välillä. Konsertit ovat aina ohimeneviä, kyseisessä hetkessä elettyjä kokemuksia, ja niissä on oma viehätyksensä ja vapaus, mutta levy toisaalta antaa mahdollisuuden luoda jotain pysyvämpää. Tähän liittyy toki omat paineensa ja sitä haluaa aina antaa parhaansa juuri sillä hetkellä kun äänittäjä painaa äänityksen päälle. Levy on eräänlainen taiteellinen portfolio ja käyntikortti muusikolle. Nykyiset suoratoistopalvelut mahdollistavat myös levyn laajan digitaalisen jakelun, ja sillä voi helposti tavoittaa ihmisiä myös eripuolelta maapalloa.
Vinkkejä opiskelija-minälle
Pohdi, mitä musiikkia rakastat ja mitä haluat tuoda esiin. Soololevyn tekeminen ei ole vain teknistä suorittamista, vaan ennen kaikkea oman taiteen ja tulkinnan ilmaisemista. Käytä aikaa erilaisten säveltäjien ja tyylilajien tutkimiseen ja kokeile erilaisia tulkintoja. Verkostoidu musiikkimaailman eri osa-alueilla jo opiskeluaikana. Tärkeää on tutustua tuottajiin, säveltäjiin, muusikoihin ja muihin alan ammattilaisiin. Yhteistyö muiden kanssa voi avata ovia, ja moni levytysprojekti syntyykin näiden yhteyksien kautta. Vaikka soittaminen ja taiteellinen laatu ovat keskiössä, on tärkeää myös miettiä omaa brändiään ja markkinointia. Miten erottua muista pianisteista? Onko sinulla erityistä osaamista tai henkilökohtaista ilmaisua, joka voisi kiinnostaa levytysmaailmaa? Opintovaiheessakin voi olla hyödyllistä miettiä, miten omaa taiteellista matkaa voi rakentaa ja markkinoida – esimerkiksi luomalla verkkosivut tai someprofiilit, joissa esittelet itseäsi ja soittotaitojasi. Soololevyn ohjelmiston valinta on tärkeä, sillä se määrittelee, mitä artisti haluaa viestiä kuulijalle. Jos suunnittelet levytystä, kannattaa miettiä, onko ohjelmistosi valikoima omaperäinen ja mielenkiintoinen – voitko tarjota jotain uutta ja raikasta? Onko ohjelmistossasi niin sanottuja ”klassikkoja”, jotka puhuttelevat laajaa yleisöä, vai haluatko kokeilla uusia tai harvinaisempia teoksia, jotka voivat erottua massasta? Mikäli mahdollista, ennen levytystä kannattaa seurata jonkun toisen levytysprosessia, jotta näkee millaisia vaiheita itse levytyksessä käydään läpi ja mitä studiotyöskentely käytännössä on.
Koen, että moniin näihin haasteisiin sain Sibelius-Akatemialta loistava valmiudet. Opiskelijana sain vapauden valita oman ohjelmistoni ja tutkia erilaisia musiikkityylejä sekä nähdä mikä musiikki resonoi vahvemmin itseni kanssa. Nautin myös suuresti tilaisuudesta päästä esittämään levyni ohjelmisto osana Taideyliopiston Kesän Nuoret Taiteilijat- konserttisarjaa elokuusa 2024. Tässä samassa konsertissa sain toteuttaa oman taiteellisen visioni valosuunnittelun sekä musiikin ja tanssin yhdistämisen osalta yhdeksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi.

Mitä opin itsestäni taiteilijana?
Levytysmatka opetti minulle paljon itsestäni; siitä minkälainen taiteilija olen, minkälainen musiikki minua liikuttaa ja mitä haluan tuoda esiin yleisölle. Olen erityisen kiitollinen omille opettajilleni, jotka ovat luoneet vankan pohjan, jolle on helppo rakentaa omaa taiteellista identiteettiä. Siitä suuret kiitokset Sibelius-Akatemialle, Hui-Ying Liu-Tawaststjernalle sekä Teppo Koivistolle lämpimistä neuvoista ja opetuksista. Levytyksen julkaisun ja markkinoinnin osalta olen myös ymmärtänyt kuinka paljon muuta kuin itse soittamista vaaditaan muusikon taidoista. Täytyy osata suunitella sekä myydä omia ideoita ja työtään. Levytys on myös opettajista ankarin ja omaa soittoa äänittäessä sekä jatkuvasti kuunnellessa oppii paljon itsestään ja soittamisesta. Mikä toimii ja mikä ei kun mikrofonit ovat flyygelin sisällä ja jokainen ääni kuuluu kirkkaasti nauhalla. Siinä helposti alkaa epäilemään ja kyseenalaistamaan valintojaan mutta kokeilun ja virheidenkin kautta oppii löytämään oman äänensä ja tulkinnan, jonka takana uskaltaa seistä. Nyt kodin levyhyllylläni seisovat vierekkäin oma levyni sekä Tsaikovskin pianokonsertto.

Tutustu lisää
Taideopiskelijan elämää
Taideyliopiston opiskelijat jakavat hetkiä arjestaan niin kotimaassa kuin vaihdossa ulkomailla. Pääset myös kurkistamaan esiripun taakse, kun opiskelijat kertovat valmistautumisestaan näyttelyyn, konserttiin tai esitykseen.
Uusimmat julkaisut
-
Uutta musiikkia, uusia kohtaamisia: kitaristien ja säveltäjien synergiaa Sibelius-Akatemiassa
-
On helppo sanoa ”en ole rasisti”, mutta on vaikeampaa olla antirasisti
Seuraa blogia