← Takaisin blogiin

Matkakuulumisia Thorntonista

Opiskelijamme Kerttu Kotakoski osallistui maaliskuussa ainutlaatuiselle matkalle Yhdysvaltoihin.

Projekti USC Thornton School of Musicin kanssa alkoi kunnolla yli yhdentoista tunnin lennolla Helsinki-Vantaalta Los Angelesiin, mutta matka oli ollut mielessä vaihtelevissa määrin jo useamman vuoden ajan. Taideyliopiston tutkijoiden kanssa toteutettu ryhmähaastattelu “Ääni ja oikeus – Musiikki monimuotoisuuden edistäjänä” projektin tiimoilta reissua edeltävällä viikolla oli jo auttanut oikeaan mielentilaan asettumisessa, mutta kunnolla aiheeseen pääsi pureutumaan vasta paikan päällä.

Mission Music -kurssin tarkoituksena oli perehtyä lähetysasemilla soitettuun ja niiden toimintaan liittyvään musiikkiin, etenkin Kaliforniassa sijaitsevan San Gabrielin lähetysaseman näkökulmasta. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuulunut yhteistyö kyseisen alueen alkuperäiskansan Tongvien kanssa ei kuitenkaan lopulta toteutunut. Lähetysasemien historia on julma ja niitä seuranneet tapahtumat vaikuttavat yhä vahvasti alkuperäiskansoihin kuuluvien elämään. Kurssilla opettaneen ja Tongvien edustajien kanssa yhteistyötä tehneen Adam Knight Gilbertin mukaan tähän projektiin suunniteltu työskentely vaatii lisää aikaa ja luottamuksen rakentamista, joita heillä on tarkoitus jatkaa. Kurssin ohjelmisto koostui sitten pitkälti väli- ja eteläamerikkalaisesta musiikista sekä muutamista kappaleista, jotka liittyvät San Gabrielin lähetysasemaan. Yksi merkittävä hyödynnetty lähde oli perulainen Trujillo Codex (n. 1782-1785), josta esitimme neljä eri kappaletta.

Huolimatta siitä, että yhteistyö Tongvien kanssa jäi tästä projektista pois, saimme sekä kurssilla että vapaa-ajan toiminnassa lisää taustaa lähetysasemien toiminnasta ja suhteesta paikalliseen väestöön. Adam Gilbert veti meille kurssin aikana luennon aiheesta ja esitteli San Gabrielin lähetysasemalla, missä meillä oli jälkimmäinen kurssin kahdesta konsertista, aseman museota. Adam ja Rotem Gilbert olivat olleet mukana tekemässä museolle erilaisia äänimaisemia sekä historiallisista dokumenteista tehtyjä nauhoitettuja dramatisointeja, muun muassa yhden alkuperäiskansaan kuuluneen kapinaa johtaneen naisen oikeudenkäynnistä. Vapaa-ajalla ehdimme kiertää muutamissa museoissa ja nähtävyyksissä, joista yksi oli Autry Museum of The American West. Kolme meistä opiskelijoista kävi kyseisessä paikassa ja sen parasta antia oli näyttely Kalifornian lähetysasemista ja niiden suhteesta eri alkuperäiskansoihin. Kokoelma historiallista ja modernia taidetta, kuvauksia tapahtumista sekä nykypäivän että aikalaisten sanoin auttoi saamaan vielä paremman kuvan ja jätti ehdottomasti vahvemman jäljen, kuin mitä aikaisempi Suomessa opittu tietämys oli saanut aikaan. Pohdimme Akatemian porukan kesken useamman kerran, kuinka samoja haasteita joita alkuperäiskansat Kaliforniassa ovat kohdanneet on tapahtunut myös saamelaisten kohdalla, oli kyseessä sitten eugeniikka tai itsemääräämisoikeuden rajoitus ja riisto.

Vaikka soitettu musiikki oli uutta, työskentelytavat eivät itse soitto-opetuksen kohdalla merkittävästi poikenneet siitä mihin on Sibelius-Akatemiassa tottunut. Vieraassa ympäristössä jet lagista toipuessa oli suorastaan lohdullista astella USC Thorntonin tiloihin. Paikka oli aivan uusi, mutta harjoituskoppeja täynnä olevat käytävät ja muutamat vanhan musiikin luokat cembaloineen olivat tunnelmaltaan tuttuja ja turvallisia.  Opetuksen suurin ero oli luennoissa ja niiden kurssien järjestämisessä. Pääsimme seuraamaan Adam ja Rotem Gilbertin luentoja, joista ensimmäisen aiheena oli 1400-luvun improvisointi ja jälkimmäisen espanjalaiset renessanssin ajan rakkauslaulut. Aiheet itsessään eivät olisi poikkeuksellisia Suomessa tapahtuvassa vanhan musiikin opetuksessa, mutta kursseilla järjestetään Sibelius-Akatemiasta poiketen sekä väli- että loppukokeet. USC Thorntonin vanhan musiikin opiskelijoiden määrä on myös hyvin pieni, pääaineisia kuusi, joten valtaosa luentokursseille osallistuneista opiskelee muuta. Oli mielenkiintoista nähdä, miten tästä huolimatta monet heistä perehtyvät kirjallisissa töissään tarkkoihin teemoihin, esimerkiksi englantilaisen renessanssimusiikin säveltäjien ominaispiirteisiin, vaikka mitä todennäköisimmin vastaavaa repertuaaria ei vaikkapa pianistin ohjelmistosta juuri löydy. Vaikutti siltä, että monille näiden kurssien osallistujille perehtyminen vanhaan musiikkiin tapahtui enemmän teorian kuin käytännön tasolla.

Autry-museon lisäksi ehdimme käydä muun muassa The Getty -taidemuseossa, The Griffith -observatoriossa ja Santa Monicassa rannalla. Saamamme USC Thorntonin vierailijaopiskelijakortit osoittautuivat myös muutenkin hyödyllisiksi, kun pääsimme niillä ilmaiseksi kampusalueen vieressä olevaan luonnontieteelliseen museoon sekä opiskelijoille varatuilla 20 dollaria maksavilla viime hetken lipuilla seuraamaan LA filharmonian Mahler-konserttia Walt Disney Concert Halliin. Konserttiin ja moneen nähtävyyteen saimme seuraksemme kaksi paikallista opiskelijaa, joista toinen oli jo tullut tutuksi viime vuonna hänen oltuaan yksi Sibelius-Akatemian vieraiksi Thorntonista tulleista opiskelijoista. Toisen opiskelijan cembalon kuljetukseen sopiva 7-paikkainen auto osoittautui erittäin käteväksi ison porukan liikkumiseen. Tätä myötä näkökulmasta riippuen jouduimme tai pääsimme kokemaan enemmän Los Angelesin intensiivistä autokulttuuria. 

Kokonaisuutena projekti oli antoisa. Tuntuu siltä, että opimme uudesta vanhan musiikin genrestä ja siitä, mitä pitää ottaa huomioon kun musiikki kiinnittyy vahvasti yhä kipeisiin historian osiin. Keskusteluja vanhan musiikin poliittisuudesta, eri teosten ja säveltäjien edustamista arvoista ja niiden esittämisestä nykypäivänä on jo opintojen aikana käyty, mutta tässä tapauksessa ne tuntuvat vielä korostuvan. Adam Gilbert esitti kurssilla ajatuksen vanhasta musiikista yhä elävänä musiikillisena traditiona. Vaikka osa historiallisesta repertuaarista on tosiaan välillä unohdettu ja sittemmin nostettu uudelleen esiin, voi tämän ajatuksen silti pitää mielessä. Matkalla pääsimme pohtimaan näitä monisyisiä kysymyksiä sekä vastapainona nauttimaan eri kohteiden kiertelystä, luoden opettavan ja hauskan reissun.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia