← Takaisin blogiin

Päivä Kostajien kanssa

8:15 Herätyskello tärisee Ikean valkoisella yöpöydällä. Vaikka Pirates of the Caribbeanin tunnusmusiikilla on hyvä aloittaa päivä, painan ”lopeta” ennätys nopeasti. Sälekaihtimet auki, mutteripannu tulille, hampaat, vaatteet, pakattu matkalaukku eteiseen, passi varmuuden vuoksi mukaan, kahvit termariin, pusu otsalle, ovesta ulos Länsiterminaaliin.

Kuva Kosto-esityksestä

9:15 Kasin ratikka tulee ajoissa ja kaksi kostajaa höpöttää siellä sisään astuessani kuulumisia. Kolmen koon kopla, Krista, Katriina ja Karo lähestyvät horisontissa siintävää uutta länsiterminaalia. Raideliikenne terminaaleille on poikki ja korvaavan bussin sijaan päätämme kävellä tässä keväisessä säässä tyynenmeren katua pitkin terminaalille. Punainen toppatakki on tähän säähän liikaa, mutta Tallinnassa on luvattu sateita.

10:15 Kostajat ovat koossa. Keskustelemme kahvista astuessamme laivaan ja perustamme tukikohdan mahdollisimman lähelle kahvinsaantipistettä. Outi tekee hetken töitä, Anna tutustuu japanilaiseen teatterihistoriaan, Jenna kirjoittaa muistikirjaan, Pinja näyttää miten Face App toimii, Anni maksaa vuokran. Sitten käydään kannella.

12:30 Nappaamme satamasta tilataksin ja kaahaamme hotellille. Ai että, kun aina vois kuljeskella taksilla paikasta toiseen ja matkat maksettaisiin. Suurenluokan kosto-elämää. Nina on vastassa, heitetään halit ja checkataan sisään. Paras juttu hotellissa on se, että siellä on Spa-osasto. Luulen, että huominen vapaapäivä kuluu pitkälti lilluen ja saunoen…

13:15 Nälkä kurnii vatsassa, koska laivan Burger King tarjonta ei houkuttanut makunystyröitä. Lähdemme ruuankuva silmissä kiiluen kävelemään vanhaan kaupunkiin päin. Kävelyä hotellilta Kanuti Kildi Saaliin, jossa Kosto I-IX esitetään, on kilometrin verran ja ainakin neljästi vatsa kurnahtaa. Kuulemma Kanuti Kildi Saalia vastapäätä on Bollywood. Tuo itämaan ruokaa tarjoava keidas. Takeway boksiin pakattu makoisa kookoskeitto hymyilyttää teatterin takahuoneessa.

14:15 Kanuti Kildi Saal sijaitsee Tallinnan vanhassa kaupungissa. Ovikelloa täytyy pimpottaa, että pääsee sisään. Seinät ovat rapistuneet, lautalattiassa näkyy elämä ja seiniin on pinttynyt tupakka. Täydellinen boheemi paikka Kosto I-IX:lle. Tekniikka on rakentanut tilan. Mintunvihreät verhot roikkuvat katosta, tunnelma on lämpöisä ilman ilmastointia.

15:15 Takahuone on otettu haltuun ja Bollywoodin kookoskeitot syöty. Kostajat kokoontuvat äänenavaukseen. Tavaksi muodostunut harmoninen a-e-o-u-kuoro avaa äänen ja herkistää harmonian kuuntelemiseen. Tekstien läpikäyminen alkaa alusta a-kuorolla aina yhtä ihanan Heikki-Matin kautta Koollekutsujaan asti. Jokainen tila muuttaa tekstien kuulokuvaa omakseen ja oikean kuuluvuuden saavuttamiseksi täytyy tekstejä laulaa läpi useampaan kertaan. Samat asetukset eivät toimi tilasta toiseen ja äänimies Marcus on mies paikallaan. Läpimenon jälkeen ääni on pois. Taitaa olla homekeidas tämä. Esityksestä tulee jännittävä….

19:15 Viimeiset silaukset ja huulten punaaminen. Lakkapilvi leijailee takahuoneessa. Kostajan univormu sujahtaa pesunjäykkänä päälle, kruunu on kiillotettu, sushitarjottimella riisi, kurkku, porkkana, nori, veitsi, muistan kynttilät ja salaman. Esitys on valmis alkamaan. Puoli kahdeksan Kostajat ovat asemissaan, yleisö saapuu tilaan monin askelein. Paikallaan istuminen tuntuu yllättävän hyvältä, tavallinen pulssin pikajuoksu on rauhoittunut sitten ensi-illan ja ääni ei värise kauttaaltaan.

20:15 Jossain keskellä juhlintaa. Kimble on tullut sisään ja on sushin aika. Vanha sushimestari on tullut takaisin ja mairea hymy on entistäkin leveämpi. Hetken katson ympärille ja ihailen kanssa-kostajien meininkejä. Sushitarjotin laskeutuu maahan ja jossain sushimaton löyhyttelyn ja popperssin välissä katson edessä istuvaa katsojaa ja nauramme yhdessä. Angela saapuu tilaan ja keitaaseen syöksyvät laiturit kajahtavat ilmoille. Upeaa. Onpa hienoa olla näin taitavien kollegojen kanssa lavalla. Angelan jälkeen tunnistan tilan, jossa energia nousee ja laskee hetkellisesti monta kertaa esityksen aikana sadasta kymmeneen prosenttiin. Pitkästä aikaa on armollinen olo.

21:15 Inkiväärioluesta tipahtaa korkki lattialle, skool, oikein ansaittu. Esitys oli menestys. Aplodien ja keltaisten ruusujen saattelemana kumarramme kolmesti ja tuntuu, että kielimuurista huolimatta yleisö oli nauttinut kanssamme. Ainiin ja ensimmäistä kertaa resitaali kajahti myös englanninkielisen tekstityksen kautta ilmoille. Riim- Ram, Dick-Nick ja butter eye Shirley.

22:15 Lasissa viintä, edessä vuohenjuustokiekolla ja vaahterasiirapilla kruunattu ohrarisotto. Vanilja- palsternakka-kookosmaito jäätelolaavakakku. Nam. Von Krahl hellii makuhermoja ja saa Kostajilta täyden suosituksen.

01:15 Hyvää yötä, Kiitos tästä päivästä.

Ps. Huomenna on ansaittu vapaapäivä. Aiomme nauttia hotellimme kylpyläosastosta ja Tallinnan ruokatarjonnasta.

02:15 Hotellihuoneesta toivo, Karoliina

Kirjoittaja
Karoliina Kauhanen

Taideopiskelijan elämää

Taideyliopiston opiskelijat jakavat hetkiä arjestaan niin kotimaassa kuin vaihdossa ulkomailla. Pääset myös kurkistamaan esiripun taakse, kun opiskelijat kertovat valmistautumisestaan näyttelyyn, konserttiin tai esitykseen.

Latest posts

Seuraa blogia