← Takaisin blogiin

Sebastian Silén & Martin Malmgren: Pacius, Kajanus, Sibelius

Levyn kansikuva, jossa vanha valokuva veneestä ja perheestä laiturin äärellä.

Levy Pacius, Kajanus, Sibelius antaa katsauksen kolmen suomalaisen musiikkikulttuurin tärkeimpiin kehittäjiin kuuluneen vaikuttajan musiikkiin. Saksalaissyntyinen Fredrik Pacius loi perustan Suomen järjestetylle taidemusiikkikulttuurille. Levyllä kuultavat kappaleet antavat kuvan Paciuksen suurenmoisesta viulunsoittotaidosta ja tarjoavat karismaattisen ja humoristisen kuvan ”Suomen musiikin isästä”.

Robert Kajanus jatkoi monin tavoin Paciuksen jalanjäljissä ja johti Helsingin musiikkielämää viiden vuosikymmenen aikana. Ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan kuultavassa Kajanuksen viulutuotannossa näkyy sekä hänen mieltymyksensä pienimuotoisia kappaleita kohtaan että hänen lyyrinen lahjakkuutensa säveltäjänä.

Jean Sibelius nousi Suomen tärkeämmäksi säveltäjäksi 1890-luvulla. Levyllä kuultava Eduurisarja osoittaa vielä monia yhtäläisyyksiä hänen ja hänen vanhempien säveltäjäkollegoidensa välillä, mutta samalla hänen kunnianhimonsa ja ominaispiirteensä ovat jo havaittavissa.

Kaikkia kolmea säveltäjää yhdisti nuoruudenunelma viuluvirtuoosin urasta, mutta elämä vei Kajanuksen ja Sibeliuksen jo opiskeluaikoina toiseen suuntaan. Merkittävä osa levyn kappaleista syntyi säveltäjien omaan tai lähiperheen käyttöön. Ne antavatkin osviittaa sekä säveltäjien omista soittotaidoista että heidän musiikkiympäristöistään. Näin ollen levyn musiikki tarjoaa ennestään tuntemattoman kuvan suomen musiikkielämän johtohahmoista 1840-luvulta 1930-luvulle.

Levyllä kuultavien aiemmin julkaisemattomien teosten äänittäminen on ollut mahdollista Sebastian Silénin tutkimus- ja arkistotyön ansiosta. Valtaosa levyn kappaleista on soitettu suoraan säveltäjien alkuperäiskäsikirjoituksista, mutta mukana on myös kolme sovitusta Kajanuksen kappaleista sekä jälleenrakennettu versio Paciuksen duosta, jonka nuottimateriaali on aiemmin ollut puutteellinen. Projektin myötä Fennica Gehrman julkaisee osan levyn kappaleista myös nuotteina.

Sebastian Silén ja Martin Malmgren ovat tulleet tunnetuksi monipuolisina muusikkoina, jotka ovat erityisen kiinnostuneita taidemusiikkikaanonin ulkopuolelle jääneistä säveltäjistä ja sävellyksistä. Pacius, Kajanus, Sibelius on osa Silénin taiteellista tohtorintutkintoa Taideyliopiston Sibelius Akatemiassa.

Tekijätiedot

  • Sebastian Silén & Martin Malmgren: Pacius, Kajanus, Sibelius
  • Formaatti: CD/Digi
  • Levytunniste: SRCD-1027
  • Viivakoodi: 6430037170317
  • ISRC-koodit: FISAI2000009– FISAI2000022
  1. Fredrik Pacius: Variations on the Theme ”Studenter äro muntra bröder” (1842) (15:32)
  2. Fredrik Pacius: Duo for Violin and Piano (1872) (6:12)
  3. Robert Kajanus: Scherzo (Menuetto) (1874) (2:58)
  4. Robert Kajanus: Melodie (1876) (1:49)
  5. Robert Kajanus: Lied ohne Worte “Einsamkeit” (1877) (1:53)
  6. Robert Kajanus: Melodie (1877) (1:33)
  7. Robert Kajanus: Bagatelle (1884) (1:16)
  8. Robert Kajanus: Air élégiaque, op. 10 (1886) (arr. Silén): 4:57
  9. Robert Kajanus: Berceuse “The Pauper Girl’s Lullaby” (1896) (arr. Silén) (3:36)
  10. Robert Kajanus: Menuet Rococo (1920) (4:16)
  11. Robert Kajanus: Nocturne (1929) (4:24)
  12. Robert Kajanus: Menuet Ancien (1930) (3:35)
  13. Robert Kajanus: Spiccato (1931) (arr. Silén) (1:45)
  14. Jean Sibelius: Suite in E major, JS 188 (1888) (16:49)
  • Sebastian Silén, viulu
  • Martin Malmgren, piano
  • Taiteellinen tuotanto: Iryna Gorkun-Silén
  • Äänitys, editointi ja masterointi: Matti Heinonen
  • Kansitaide: Evgeniia Kriuchkova
  • Levyvihkon taitto: Janne Gammelin
  • Arkistovalokuvien restaurointi: Eleanora Sveshnikova
  • Pianoteknikko: Matti Kyllönen
  • Oikoluku (suomi): Anni Jääskeläinen
  • Opintojen vastuullinen ohjaaja: Mieko Kanno
  • SibaRecords-tuottaja: Pauli Raitakari

Levyvihkon lisälehdet

Sibelius-Akatemian oma levymerkki SibaRecords tuottaa korkeatasoisia levyjä ja vie niiden välityksellä maailmalle opettajiemme ja opiskelijoidemme musiikkia. Tässä blogissa pääset tutustumaan yksittäisiin julkaisuihin sekä tekijöihin niiden takana. Levymerkistä voit lukea lisää myös verkkosivuiltamme www.uniarts.fi/yleistieto/sibarecords/

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia