Ville Aslak Raasakka: Coal, Wood, Oil
Coal, Wood, Oil sisältää säveltäjä Ville Aslak Raasakan kuusi uutta teosta. Niissä hän käsittelee kivihiilen, öljyn ja puun kaivamista, poraamista ja hakkuuta, energiankäyttöä ja erilaisten prosessien lopputuotteiden leviämistä takaisin luontoon.
Öljynporauslautoilta tulen loimuun – äänimateriaali toimii sävellystyön rakennuspalikoina
Levyllä kuultavat sävellykset pohjautuvat kenttätallenteisiin, joita Raasakka keräsi suomalaisesta kivihiilivoimalasta, brittiläiseltä öljynporauslautalta, petrokemian sivutuotteisiin perustuvista kosmetiikkatuotteista ja metsähakkuista.
Kerätyt äänet vaihtelevat hyvin hiljaisista, lähes kuulumattomista voimakkaisiin koneiden tuottamiin ääniin. Raasakan sävellyksissä ne muuttuvat musiikiksi. Everyday etudes No. 1: garden (2015) käsittelee kaupunkilaisen suhdetta luontoon puutarhojen kautta. Coal power station (2016) vie kuulijan vuosi sitten suljettuun Helsingin Hanasaaren kivihiilivoimalaan. Everyday etudes No. 3: fireplace (2021) tuo kuulijan lähelle tulen tekemisen ja puun polttamisen ääniä, ja teoksessa Tree bark (2020) puhallinsoittimet tulkitsevat puunkuoren hiljaisimpia ääniä. Everyday etudes No. 2: benzene (2019) tuo petrokemian tuotteisiin perustuvien kauneustuotteiden äänet ja niihin liittyvän mainosmusiikin taidemusiikin kontekstiin, ja Oil rig (2020) hyödyntää kamarimusiikin keinoin brittiläisen öljynporauslautan, öljyn ja työntekijöiden ääniä.
Äänimaisemia ihmisen ja luonnon yhteyksistä ja rajapinnoilta
Raasakka on jo kauan halunnut nostaa sävellystyössään esiin ekologisia teemoja. Huoli luonnon monimuotoisuuden häviämisestä sai hänet tarttumaan ympäristöaiheisiin ja kommentoimaan niitä musiikin keinoin. Hän haluaa tuoda sävellystensä kautta esiin asioita, jotka usein muuten jäävät huomaamatta.
“Teoksillani tuon konserttisaliin ääniä paikoista, joihin tavalliset ihmiset eivät pääse, kuten voimalaitoksista ja porauslautoilta. Nostan esille ympäristön kannalta huomaamattomia asioita, kuten kauneustuotteet, sekä asioita, joiden vaikutuksia ei tunneta tarpeeksi hyvin, kuten puun poltosta syntyvät pienhiukkaspäästöt”, Raasakka kertoo.
Julkaisun teoksissa ihmisen suhde luontoon näyttäytyy eräänlaisena tilojen ja esineiden verkostona, johon olemme yhteydessä läsnäolomme, toimintamme ja kulutuksemme kautta. Aistien ja tunteiden avulla tapahtuva omien tekojen tarkastelu voi avata uuden näkökulman siihen, miten ihminen vaikuttaa ja asemoituu monimutkaisessa ympäristöverkostossa.
Ville Raasakka viimeistelee tohtorintutkintoa ekologisesta säveltämisestä Sibelius-Akatemiassa, jossa hän myös opettaa ekologisia sävellyksen ja äänitaiteen menetelmiä.
Tekijätiedot
- Julkaisupäivämäärä: 6.9.2024
- Formaatti: CD/Digi
- Levytunniste: SRCD-1030 (LP), SRDG-1031 (Digi)
- Viivakoodi: 6430037170355
- ISRC-koodit: FISAI2300031 – FISAI2300040
Kappalelistaus
- Everyday etudes No. 1: garden (2015) 8:42
- Coal power station (2016): 1. The bottom of the coal boiler 1:44
- Coal power station (2016): 2. The locker room of the laboratory 1:10
- Coal power station (2016): 3. Conveyor belt for the ashes 3:20
- Coal power station (2016): 4. Desulfurization dust transmitters 1:15
- Coal power station (2016): 5. Desulfurization reactor 2:05
- Everyday etudes No. 3: fireplace (2021) 8:20
- Tree bark (2020) 14:10
- Everyday etudes No. 2: benzene (2019) 5:35
- Oil rig (2020) 15:05
Esiintyjät
- Zagros
- Hanna Kinnunen, huilu
- Kristiina Salmi, oboe
- Mikko Raasakka, klarinetti
- Petri Komulainen, käyrätorvi
- Mikko-Pekka Svala, fagotti
- Earth Ears Ensemble
- Livia Schweizer, huilu
- Lucy Abrams-Husso, klarinetti ja bassoklarinetti
- Iida-Vilhelmiina Sinivalo, sello
- Ville Aslak Raasakka, esineet
- Lambis Pavlou, piano
- Kazutaka Morita, esineet
- Maria Puusaari, viulu
- Eeva Rysä, sello
Työryhmä
- Äänitys, tuotanto ja masterointi: Anders Pohjola
- Kuvitus: Maria Vilja
- Graafinen suunnittelu: Janne Gammelin
- SibaRecords-tuotanto: Pauli Raitakari & Mirka Rättyä
Levyvihkon lisälehdet
Sibelius-Akatemian oma levymerkki SibaRecords tuottaa korkeatasoisia levyjä ja vie niiden välityksellä maailmalle opettajiemme ja opiskelijoidemme musiikkia. Tässä blogissa pääset tutustumaan yksittäisiin julkaisuihin sekä tekijöihin niiden takana. Levymerkistä voit lukea lisää myös verkkosivuiltamme www.uniarts.fi/yleistieto/sibarecords/
Uusimmat julkaisut
Seuraa blogia