← Takaisin blogiin

Taide tarvitsee yleisön

Taideyliopiston tapahtumat ovat taidetta tuoreimmillaan ja rikastavat helsinkiläistä kulttuurielämää ja elävöittävät kaupunkikuvaa.

Teini-ikäisenä jazzmuusikon alkuna olin soittanut ja esiintynyt yleisölle usein. Olin myös tottunut ja kyynistynytkin siihen, että livenä soitettu jazz ei aina kiinnosta paikalla olevaa yleisöä. Siksi en odottanut paljoa, kun bändini tilattiin Porin Taidemuseoon esiintymään ruotsalaiselle kutsuvierasjoukolle. Aloitettuamme soiton koko vierasjoukko saapui iloisesti tanssahdellen yhtyeen eteen ja osoitti suoraan vilpittömän innostuksensa siihen, että soitimme jazzia juuri heille.

Se, että minulle äärimmäisen tärkeä asia, jazzin soittaminen, synnytti samankaltaista innostusta myös yleisössä, antoi valtavasti motivaatiota jatkaa opiskelua ja kehittyä taiteilijana. Nuorelle taideopiskelijoille oman taiteen saaminen kosketukseen yleisön kanssa jo opiskeluvaiheessa onkin tärkeä osa taiteilijaksi kasvamista.

Taideyliopiston tapahtumat rikastavat helsinkiläistä kulttuurielämää ja elävöittävät kaupunkikuvaa. Järjestämme vuosittain yli 1 000 yleisötapahtumaa: konsertteja, näyttelyitä ja esityksiä. Suurin osa tapahtumista on opiskelijavetoisia, sillä opiskelijoiden suorittamat kurssit päättyvät usein julkisiin esityksiin. Taideyliopistossa taidetta eivät kuitenkaan tee ainoastaan opiskelijat. Myös yliopistomme opettajat käyttävät osan työajastaan tutkimuksen tai taiteen tekemiseen, ja siten pystyvät oman kokemuksensa kautta pohtimaan taiteen tekemistä ja ymmärtämään paremmin myös opiskelijoita.

Taideyliopiston tapahtumat ovat taidetta tuoreimmillaan. Tapahtumakirjomme avartaa näkökulmia ja tarjoaa elämyksiä, jotka ovat toisinaan perinteisiä, välillä taas arvaamattomia ja yllättäviä. Omia poimintojani tänä syksynä ovat Sibelius Akatemian pohjoismaiseen jazziin keskittyvä norDIG-festivaali, Kuvataideakatemian Exhibition Laboratoryssa parhaillaan avoinna oleva näyttely Deutsches Lager ja muita post doc -juttuja sekä Teatterikorkeakoulun Lavat auki -kiertueen Baikal Brothers Ky -esitys.

Koska taide on perusluonteeltaan yhteiskunnallista, se tarvitsee keskustelukumppanikseen yleisön. Jonkun joka näkee, kuulee ja kokee. Ruotsalaisyleisö toimi minulle vuosia sitten suurena innoittajana ja toivon samanlaisia kokemuksia myös opiskelijoillemme. Siksi kutsun juuri sinut taiteen ja yleisön väliseen vuoropuheluun.

Lämpimästi tervetuloa nauttimaan esityksistä!

Jari Perkiömäki

Kirjoitus on julkaistu Taideyliopiston tapahtumaliitteessä, jota jaettiin Helsingin Sanomien välissä 2.9.2017.

Puheenvuoroja taiteesta ja yhteiskunnasta

Tässä blogissa yhteisömme jäsenet nostavat esiin ajankohtaisia aiheita taidekentältä ja yhteiskunnasta.

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia