← Takaisin blogiin

Tavoitteena esteetön taide

Hyvinvoinnin välitystoimisto vieraili Lontoossa Graeae Theatre Companyn vieraana.

”Mitä osallistava teatteri minulle merkitsee? Minusta se on teatteria vailla ennakkoluuloja, teatteria, joka ajattelee yleisöään ja esiintyjiään. Se pohtii, mitä vuorovaikutus yleisöön todella tarkoittaa. Se ymmärtää, että kaikki me vastaanotamme tietoa eri tavoin ja pohtii, miten kaikki kommunikaation kerrokset voitaisiin tavoittaa yhdessä teatteriesityksessä.”

Näin totesi Graeae Theatre Companyn taiteellinen johtaja Jenny Sealey haastattelussaan 2014 pohtiessaan osallistavan teatterin määritelmää. Hänen johtamansa Graeae Theatre Company pyrkii täydellisen esteettömään teatteriin – jossa esteettömyys huomioidaan niin yleisön kuin näyttelijöiden näkökulmasta. 

Samaa ilosanomaa hän levitti tavatessamme hänet kesäkuussa Hyvinvoinnin välitystoimiston Lontoon matkan yhteydessä. Hyvinvoinnin välitystoimisto on valtakunnallinen taiteen ja hyvinvoinnin osaamis-, innovaatio- ja välitysverkosto. Se valitsi matkakohteekseen Lontoon, koska Britanniassa taiteen soveltavalla käytöllä ja osallistavalla taiteella on pitkät perinteet.

Graeae on 1980-luvulla perustettu teatteriryhmä, joka koostuu eri tavoin vammautuneista, liikunta- tai aistirajoitteisista näyttelijöistä yhdessä ei-vammaisten näyttelijöiden kanssa. Toiminnan laajuudessa ja julkisuudessa tapahtui käänne isompaan 2000-luvun alussa. Nykyään ryhmä on verrattain hyvin rahoitettu, arvostettu ja tavoiteltu teatteri ja yhteistyökumppani. Graeaen rahoitus perustuu julkiseen rahoitukseen ja hyväntekeväisyysvaroihin, lippu- ja tapahtumatuloihin sekä workshop- ja koulutusmyyntiin. Julkinen rahoitus koostuu muun muassa työministeriön maksamista vammaisten osallisuutta ja työllisyyttä edistävistä tuista sekä Arts’ Council Englandin rahoitusosuudesta.

Graeae:n ydintä ovat taiteellinen korkeatasoisuus, moninaisuus ja saavutettavuus – sekä yleisön että tekijöiden kannalta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei taiteellisesta laadusta suostuta tinkimään ja kaikkia esityksiä yhdistää saavutettava ja luova kieli, esimerkiksi viittomakieli ja kuvailutulkkaus. Toiminnassa on myös poliittinen tavoite ja sanoma, joka korostaa ihmisoikeuksia kaikille ihmisille ja erilaisten ihmisryhmien yhdistämistä. Produktioiden rinnalla tuotetaan jatkuvasti uusia, saavutettavalla kielellä kirjoitettuja näytelmätekstejä.

Teatteri tekee vuosittain suuria yhteistyöproduktioita sekä erilaisia kansainvälisiä hankkeita. Vaikka päällisin puolin kaikki näyttää henkeä salpaavan upealta, myös Graeae joutuu jatkuvasti perustelemaan omaan olemassaoloaan ja merkityksellisyyttään.

Myös ulkoisia uhkia riittää. Vierailumme aikoihin Brexit-äänestys oli nurkan takana. Britannian irtautuminen EU:sta saattaa tarkoittaa teatterin putoamista EU-verkostoista. Tuolloin Britanniassa keskusteltiin myös leikkauksista vammaisten tukiin – juurikin niihin, jotka ovat yksi tärkeimmistä teatterin toiminnan mahdollistajista.

Graeae ei kuitenkaan lannistu. Britanniassa kulttuuritoimijat ovat ymmärtäneet, että rahoituksen saamiseksi toiminnan merkitys ympäröivälle yhteiskunnalle pitää pystyä perustelemaan.

Lisätietoa

ArtsEqual ja Hyvinvoinnin välitystoimisto edistävät yhdessä muun muassa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta osana sosiaali- ja terveyspalveluja.

Lisää matkan tutustumiskohteista voi lukea tuoreesta taide- ja kulttuurialojen ammattijärjestö TAKU:n lehdestä sekä Hyvinvoinnin välitystoimiston blogista pitkin loppuvuotta.

Lue lisää Hyvinvoinnin välitystoimiston verkkosivustolta.

Kirjoittaja

Aluekoordinaattori, asiantuntija Minna Taipale, Hyvinvoinnin välitystoimisto, Humanistinen ammattikorkeakoulu

Equally well

ArtsEqual tutkii, kuinka taide voi lisätä tasa-arvoa ja hyvinvointia ja miten se voisi olla kaikille kuuluva peruspalvelu. Mutta mitä kaikkea se tarkoittaa käytännössä? Tässä blogissa näytetään, mistä kaikesta ArtsEqual rakentuu.

ArtsEqual studies how art can increase equality and well-being, and how it could be a public service that belongs to all. But what kind of things does this mean in practice? This blog describes what ArtsEqual is all about. 

www.artsequal.fi

Uusimmat julkaisut

Seuraa blogia